ZETApress

hírportál

Albert Kupa a Kincsem-parkban

Mint február 10-én jeleztük, centenáriumi rögbimeccs kezdődik március 16-án szombaton déli 12-kor a Kincsem-parki Budapest Rugby Centerben, az Albertirsai út 2-4-ben Magyarország és a Cambridge University RUFC csapatai között – tudatták sajtósaik.

A sport elsősorban szellemi fogalom. Egy sportcsapat a társadalomnak kicsinyített képe, a mérkőzés az életért való nemes küzdelem szimbóluma. A sport a játék alatt tanítja meg az embert rövid idő alatt a legfontosabb polgári erényekre: az összetartásra, az önfeláldozásra, az egyén érdek teljes alárendelésére, a kitartásra, a tettrekészségre, a gyors elhatározásra, az önálló megítélésre, az abszolút tisztességre, és mindenekelőtt a fair play, a nemes küzdelem szabályaira – írta Szentgyörgyi Albert.

Cambridge University Rugby történelem

Ők voltak az elsők: A világ egyik legnagyobb és rögbiben leghíresebb egyeteme, a Cambridge University rögbi csapata 2024-ben újra Budapesten játszik. Centenáriumi esemény lesz ez, hiszen mintegy 100 éve 1912 húsvétján éppen a Cambridge-i Egyetem csapata vívta a valaha volt legelső rögbimérkőzést Magyarországon. Az ellenfél a Rosslyn-park csapata volt, a Cambridge pedig az oxfordiakkal alkotott közös csapatot. A meccset a Millenárison játszották.

Szabálykönyv: A Cambridge-iek nemcsak a magyar, de a világ rögbijében is alapvetéseket tettek olyannyira, hogy oroszlánrészt vállaltak a rögbi szabálykönyvének megalkotásában. Az egyetem 1872-től tagja a világ egyik legnagyobb szövetsége, az RFU-n tanácsadó testületének, és ez így van a mai napig.

Varsity meccs: 2024. március 02-án szombaton következett az Oxford-Cambridge összecsapás, a legendás Varsity-meccs, melyet Cambridge nyert 56:11-re az észak-londoni StoneX Stadionban. Az immáron több mint 150 éves hagyomány 1872. február 10-én kezdődött, akkor Oxford nyert. A meccseket telt házak előtt, gyakran 80 ezer néző buzdítása mellett rendezik. A tavalyi meccset dr. Benjamin Gompels csapatkapitány vezetésével a Cambridge nyerte.

Albert Kupa, melyet Szentgyörgyi Albert egykori Cambridge-i diák, a Nobel-díjas magyar tudós iránti tiszteletből alapítottak. Szentgyörgyi Albert rendkívül kalandos, regénybe illő fordulatokkal, izgalmas és hősies élethelyzetekkel teli életútja példakép minden sportoló számára. A Cambridge-i Egyetemen 1927-ben doktorált, a kémia tudományok professzora lett. Tudományos munkájának csúcsa a C-vitamin felfedezése, amit a Szegedi Tudományegyetemen végzett kutatása tett lehetővé, és amiért 1937-ben Nobel-díjat is kapott. A magyar rögbi válogatott története során először mérkőzik Cambridge University RUFC-vel!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Rögbimeccs konferenciával | ZETApress

Szóljon hozzá!