ZETApress

hírportál

Hétvégi síalpinizmus

Szuper hangulat volt az új téli olimpiai sportág első hazai bajnokságán Eplényben. A sportág történetében először, hazai terepen rendeztek az olimpiai szabályoknak megfelelő versenyt a Milánó-Cortina téli olimpián bemutatkozó síalpinizmusban – tudatta Pintár László, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség kommunikációs vezetője.

Február 16-17-én a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség megbízásából és támogatásával, a Magyar Síalpin SE szervezésében az eplényi Síarénában rendezték az első, nemzetközi versenyszabályzatnak megfelelő magyar síalpin versenyt. A hazai télisport-életben mérföldkőnek számító eseményt a közösségen belül komoly várakozás előzte meg. Fotóink MHSSZ/Graselly Balázs felvételei.

Mi fán terem a síalpinizmus?

A síalpinizmus vagy túrasízés a sísport legősibb formája. Ahogy neve is mutatja, a síelést és a hegymászást/alpinizmust ötvözi, ahol a sílécet nemcsak a lesikláshoz, de a mélyebb hóban történő felfelé haladáshoz is használják. Ahhoz, hogy a léc a felfelé gyalogolás közben ne csússzon meg, egy speciális tapadó kiegészítőt, az ún. fókát használják. Eredetileg ténylegesen fókabőrt használtak, innen a neve is, ma már természetesen szintetikus anyagról van szó. A felfelé haladáshoz a léc talpán rögzítik, majd a lefelé sikláshoz eltávolítják. Meredekebb szakaszokon a lécet lecsatolva és a hátizsákra rögzítve, gyalogosan másznak. Mindezeket a mozgásformákat a síalpin versenyzés különböző versenyszámai is tükrözik.

A modern síalpinizmus Magyarországon a 2010-es évekig erősen rétegsportnak számított, a 2010-es években népszerűsége ugrásszerűen megnőtt. A síalpinizmus mint versenysport (Ski Mountaineering, azaz röviden Skimo) nemzetközileg rohamosan fejlődik, elsősorban Európában, a Skimo világkupa-sorozat évről évre egyre több sportolót mozgat meg. A nemzetközi versenyek irányító szervezete a Nemzetközi Síalpin Szövetség (International Ski Mountaineering Federation, ISMF). Hazánkban a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség égisze alá tartozik, és az olimpiai szereplés miatt a Sportért Felelős Államtitkárság támogatását élvezi.

Síalpinizmus a téli olimpián

A sportág fontos mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy a következő, 2026-os Milánó-Cortina téli olimpiával kezdődően a téli olimpiai játékok programjának részévé tették a Skimo három számát: a női és férfi sprintversenyt, valamint a vegyes váltót. Nekünk, magyaroknak külön kedvező, hogy az olimpiai szakággá avatott sprintverseny olyan szám, amelyre a felkészülés nem igényli magashegység közelségét. Az olimpiai sportággá történő előrelépés nyomán a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség az egyik tagegyesületét, a Magyar Síalpin és Túrasí Egyesületet kérte fel, hogy a sportág hazai felépítését elkezdje.

Magyar Síalpin Kupa és Bajnokság 2024 – Olimpiai Sprintverseny

Február 16-án pénteken először a sprintverseny rajtolt el 10 indulóval. Az esti villanyfényes versenyen a nevezők az olimpiai versenyszám kiírásának megfelelően egy 100 méter szintkülönbségű pályán indultak el. – A versenypálya első 50 méter szintje fókával haladással indult, amely során egy többszörös Z alakban lefektetett kick-turn szekción haladt át. Ezt követte egy enyhébb emelkedésű fókázós rész, majd egy tranzíciós zónában a versenyzők léceiket levették, hátizsákjaikra erősítették és a következő kb. 20 méter szintet bakancsban tették meg. Ennek végén egy újabb tranzíciós zónában lécre váltottak vissza és a legfelső átszerelő pontig fókával haladtak. A fordító pontban vízszintes átszerelő platformokat alakítottunk ki. Innen a pálya egy jól kijelölt részén kapukat kerülve síeltek le a pálya utolsó szakaszáig, ami egy ugratóban végződött, amelyet követően a lejtő végétől korcsolyázó mozgással kellett kb. 50 méter távolságot megtenniük a célkapuig – avatott be bennünket a részletekbe dr. Ágoston Viktor, az MHSSZ alelnöke.

A versenyzők az első futamban 1 perces ráindítással indultak. Az első futam eredményei alapján a versenyzők két csoportba kerültek. Az A- és B-csoport külön tömegrajttal induló döntőben mérte össze erejét. – A tömegrajtra való tekintettel a döntő versenypályáját a selejtezőhöz képest átalakítottuk: a kick-turn zónát kiszélesítettük az előzést megkönnyebbítendő. Az A- és B-csoportban végzett eredmények alapján mindkét csoport 1-3. befutóját díjaztuk, emellett külön női és férfi győztest is hirdettünk – tette hozzá Ágoston.

Magyar Síalpin Kupa és Bajnokság 2024 – Egyéni verseny

Február 17-én szombaton délelőtt az egyéni verseny (Individual Race) zajlott 20 résztvevővel. A sítúrázás tradicionális versenyformája 5 körből állt, amelyek során körönként 120 méter szintkülönbséget kellett fókázva, részben kick-turn fordulókon keresztül teljesíteni, majd ugyanennyit kijelölt kapuk kerülésével lesíelni. Ebben a versenyzési formában bakancsos szekció nem volt. A pályát teljesítő versenyzők összesen 600 m szintet tettek meg közel 7 km hosszúságú távon.

A versenyszám egy futamból állt, amit tömegrajttal indítottak. A versenyzők célba érését követően az 1-3. helyezettet, a legjobb női és férfi versenyzőt, a legfiatalabb versenyzőt, illetve a síalpinizmust a verseny keretében kipróbáló és a távot sikeresen teljesítő versenyzőket díjazták. A két versenyen összesen 5 olyan versenyző indult, aki először próbálta ki a síalpinizmust.

A szokatlanul enyhe időjárási viszonyok között a Síaréna rendkívül segítőkész tulajdonosai és dolgozói gyakorlatilag kizárólag a verseny számára tették használhatóvá az A1 és a T1 sípályákat. A versenyközpontnak és az eredményhirdetésnek a Holle Anyó Étterem adott hont. A havazás általános hiánya lehetővé tette a terület szinte kizárólagos használatát, ami nagyban elősegítette a szervezés gördülékenységét. A szervezésben oroszlánrészt vállalt a Síalpin Egyesület tagsága és szimpatizánsai. A Magyar Hegy-és Sportmászó Szövetség ezúton is köszöni minden közreműködő munkáját. Eredmények:

Sprintverseny női: 1. Hende Borbála
Sprintverseny férfi: 1. Tóth Zoltán, 2. Zámbó Dávid, 3. Laki Áron
Egyéni verseny női: 1. Hende Borbála, 2. Bedő Imola
Egyéni verseny férfi: 1. Tóth Zoltán, 2. Zámbó Dávid, 3. Komjáti Bálint

Szóljon hozzá!