ZETApress

hírportál

Megjelent a Sport 2023

A Magyar Olimpiai Bizottság kiadásában, a HM Sportért Felelős Államtitkárság támogatásával, a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla Programjának keretében megjelent az idei esztendő sportsikereit, felejthetetlen pillanatait felelevenítő Sport 2023 évkönyv.

A mai sajtótájékoztatón az MTSE Dr. Koltai Jenő Sportközpontjában Gyulay Zsolt, a MOB elnöke úgy fogalmazott: értékes éve volt a magyar sportnak a 2023-as. Mint mondta, ez az esztendő jelentette a felkészülést a 2024-es párizsi játékokra, amelyre jelenleg 60 kvótával rendelkezik Magyarország. – Bízunk benne, hogy ez a szám 160, de akár 180 főre is fel tud menni! – tette hozzá kiemelve: a magyar sport erejét jól mutatja, hogy Fürjes Balázs révén újra van állandó tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. – Jó évet kívánunk magunknak 2024-re, amelyben a párizsi olimpia lesz a fő attrakció! – zárta szavait.

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke, a kötet állandó szerzője köszöntőjében kiemelte, hogy az elmúlt egy-másfél évtizedben óriási fejlesztések zajlottak a magyar sportban, s a magyar sportmédiának fel kellett nőnie a feladathoz, tartania kellett a lépést ezekkel a fejlesztéssekkel. Büszkén említette, hogy ma már van nemzeti közszolgálati sport tv-csatorna, sportnapilap és sportrádió is, s bár a nyomtatott sajtó világszerte hanyatlik, az évkönyv műfaja időtálló. Nagyon örül, hogy az MSÚSZ ismét partner lehetett a sportévkönyv kiadásában. 2024. január 8-án hétfőn az Operaházban rendezik a 66. Év Sportolója Gálát, amelyen minden vendég megkapja majd emlékbe a Sport 2023-at.

Amler Zoltán, a könyv főszerkesztője elmondta, a megújulás óta ez a 10. impozáns köntösben megjelenő Sportévkönyv, ami reményei szerint jövőre, a hagyományoknak megfelelően arany színben jelenik majd meg. Az 512 oldalas idei kötet több mint ötven szerző írásaiból állt össze, a könyvben több mint egymillió karakter mellett mintegy 600 fotó kapott helyet.

A könyvbemutatón ott volt Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardozó és Koch Máté világbajnok párbajtőröző, valamint Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda Szövetség kétszeres ötkarikás bajnok elnöke is. Madaras az idei évet értékelve kiemelte a fukuokai világbajnoki címet és az utánpótlást, amely szintén nagyon sikeres volt a világversenyeken. Szilágyi Áron úgy fogalmazott: azért küzd, hogy a jövő évi párizsi játékokon két aranyéremért is pástra léphessen és Koch Máté is hasonló célokat tűzött ki maga elé: mint mondta, a francia fővárosban szeretne egyéniben és csapatban is maradandót alkotni.

A sportévkönyv története 1984-re, a Los Angeles-i olimpia évére nyúlik vissza, az akkorit azonban bezúzták. A sorozat így az 1988-as szöuli olimpia évétől lehet teljes a polcokon. A Magyar Olimpiai Bizottság saját szerkesztésben, gondozásban 2014-ben adta ki először. A Sport 2023 évkönyvet a Líra boltjaiban és MOB-nál lehet megvásárolni.

Szóljon hozzá!