ZETApress

hírportál

Íme, a tophármak

Rekordszámú voks érkezett a 2023. Év Sportolóira a Magyar Sportújságírók Szövetsége 66. szavazásán. A korábbi, 2019-es csúcsot (439) felülmúlva 471-en szavaztak a 2023-as esztendő legjobbjaira. Az M4 Sport stúdiójában Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke ismertette az egyes kategóriák szűkített listáját, a legjobb háromba kerültek névsorát – láttuk 11 órától az M4 Sporton.

Az Év férfi sportolója címre jelöltek
Kós Hubert (úszó)
Szoboszlai Dominik (labdarúgó)
Zalánki Gergő (vízilabdázó)

Az Év női sportolója címre jelöltek
Érdi Mária (vitorlázó)
Krizsán Xénia (atléta)
Vas Kata Blanka (kerékpáros)

Az Év csapata (egyéni sportágak csapatversenye) címre jelöltek
Férfi kardválogatott
Női kardválogatott
Vitorlás-válogatott

Az Év csapata (hagyományos csapatsportágak) címre jelöltek
Ferencváros női kézilabdacsapata
Férfi labdarúgó-válogatott
Férfi vízilabda-válogatott

Az Év edzője címre jelöltek
Elek Gábor kézilabda
Marco Rossi labdarúgás
Varga Zsolt vízilabda

Jómagam december 18-án hétfőn szavaztam a legjobbakra, jelöltjeim idekattintva olvashatók. Szöllősi György elnök bejelentette a fogyatékos sportolók kategóriáinak legjobbjait, íme:

Az Év fogyatékos férfi sportolója címre jelöltek
Gelencsér Róbert (szervátültetett atléta)
Kiss Péter Pál (parakajakos)
Matskássy Pál (speciális olimpikon tornász)

Az Év fogyatékos női sportolója címre jelöltek
Ekler Luca (paraatléta)
Gulyás Noémi (speciális olimpikon tornász)
Pap Bianka (paraúszó)

Az Év fogyatékos csapata címre jelöltek
Női kerekesszékes vívóválogatott
Para-asztalitenisz válogatott
Szervátültetett asztalitenisz férfi páros

Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója bejelentette, mely három emlékezetes momentum maradt versenyben az Év sportpillanata versenyben:
Kákosy Olívia parakarate világbajnoki aranyérme Budapesten
Szoboszlai Dominik szólógólja a Magyarország-Montenegró labdarúgó Eb-selejtezőn
Vogel Soma aranyat érő utolsó ötösvédése a Magyarország-Görögország vb-döntőben

A Sportoló Nemzet Program támogatásával kiírt az Év szabadidős sporteseménye kategóriában szintén három jelölt maradt versenyben:
525 Cup utcai kosárlabda-rendezvény
Hátsó füves futballmentő túra
Jégpályák éjszakája

Az Év e-sportolója Birgany Adriánt és Torzsás Ádámot megelőzve Orbán Dominik, a Rocket League fiatal tehetsége lett, aki lenyűgöző eredményeket ért el a 2023-as évben, akinek Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ alelnöke adta át a trófeát. Az idei év kiemelkedő teljesítménye a Global Esports Federation és az Európai Olimpiai Bizottság által rendezett Európa Játékok E-sport Bajnokságán elért 3. helye, amely az év legjobb válogatott eredménye. Emellett megnyerte az Országos Gaming Expo versenyét, ahol veretlenül állt a dobogó tetejére, valamint a Magyar E-sport Bajnokságban is elsőként végzett csapatával. A Rocket League, az autóversenyzés és a labdarúgás kombinációja, lehetővé teszi a játékosoknak, hogy egyedi járművekkel harcoljanak, miközben a labdát az ellenfél hálójába próbálják juttatni.

A 65. Év Sportolója 2023 díjátadó 2024. január 08-án hétfőn 20 órakor kezdődik a Magyar Állami Operaház színpadán, a gálát az M4 Sport 19:30-tól élőben közvetíti, az est két házigazdája Berkesi Judit és Tihany Viktor lesz. A díjátadók között lesz többek közt Javier Sotomayor világcsúcstartó kubai magasugró és Fabio Cannavaro aranylabdás olasz labdarúgó.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, egyben a gála kreatív producere arról beszélt, hogy a hagyományoknak megfelelően a másfél órás program keretében ezúttal is felülmúlhatatlan és megismételhetetlen művészi produkciók lesznek láthatók. A gála nemcsak a jelen, hanem a jövő sportjáról is szól majd, hiszen a Sportegyesületek Országos Szövetségével kötött együttműködésnek köszönhetően a 11 trófeát most is 13-16 éves ifjú sportolók hozzák majd a színpadra.

Szóljon hozzá!