ZETApress

hírportál

Sorsoltak Hamburgban

Labdarúgó válogatottunk a házigazda németekkel, valamint a skótokkal és a svájciakkal került az A-csoportba a jövő évi németországi Eb Hamburgban rendezett ma esti sorsolásán – láttuk 18 órától az M4 Sporton. Az előzményekről idekattintva olvashatunk.

Az ünnepélyes eseményen az is eldőlt, hogy Marco Rossi legényei június 15-én szombaton Kölnben Svájc ellen kezdenek, június 19-én szerdán Stuttgartban a németekkel játszunk, június 23-án vasárnap pedig ugyanitt Skóciával mérkőzünk a kontinenstornán. A mieink Eb-n eddig egyszer játszottak a németekkel: 2021.06.23-án szerdán Münchenben 2:2 (0:1) lett a vége az F-csoport 3. fordulóban, amellyel a németek a 2. helyen továbbjutottak, mi pedig a 4. helyen búcsúztunk. Másik két csoportellenfelünkkel sosem játszottunk Eb-n.

A 2024-es foci Eb-n részt vevőket a sorsoláshoz négy kalapba tették:
1. kalap: Németország (házigazda), Portugália (J-csoport győztese), Franciaország (B-csoport győztese), Spanyolország (A-csoport győztese), Belgium (F-csoport győztese), Anglia (C-csoport győztese)
2. kalap: Magyarország (G-csoport győztese), Dánia (H-csoport győztese), Albánia (E-csoport győztese), Törökország (D-csoport győztese), Románia (I-csoport győztese), Ausztria (F-csoport másodikja)
3. kalap: Skócia (A-csoport másodikja), Szlovénia (H-csoport másodikja), Szlovákia (J-csoport másodikja), Csehország (E-csoport másodikja), Hollandia (B-csoport másodikja), Horvátország (D-csoport másodikja)
4. kalap: Szerbia (G-csoport másodikja), Olaszország (C-csoport másodikja), Svájc (I-csoport másodikja) és mindhárom pótselejtezőről kijutó válogatott

Az Elbai Filharmónia impozáns épületében rendezett sorsolás alapján a legnehezebbnek a B-csoport tűnik, amelyben a címvédő olaszok, a spanyolok, a vb-bronzos horvátok és az albánok szerepelnek. A márciusi pótselejtezők közül a Lengyelországot, Wales-t, Finnországot és Észtországot felvonultató négyes győztese a D-csoportba kerül majd Hollandia, Ausztria és Franciaország mellé. Az izraeli, bosnyák, ukrán, izlandi négyes pótselejtezős küzdelmének továbbjutója az E-csoportban szerepel majd Belgium, Szlovákia és Románia mellett, míg a 3. pótselejtező győztese: Georgia, Görögország, Kazahsztán vagy Luxemburg az F-csoport tagja lesz a törökök, portugálok és csehek társaságában.

A hamburgi szervezők látványos kiegészítő programmal is készültek a sorsolásra: az Elba partján, nagyjából 800 méternyire az ikonikus épülettől, melyben az esemény zajlott, különleges látványelemként konténereket egymásra helyezve rakták ki élőben a csoportokat úgy, hogy a darukkal a helyükre emelt konténerek oldalán az egyes csoportokban szereplő országok zászlója volt látható. Így a sorsolás végére mind a hat csoport beosztása látható volt az ipar- és kikötővároshoz méltó módon megjelenítve.

A németországi Európa-bajnokságnak 10 német város: Hamburg mellett Berlin, München, Dortmund, Köln, Stuttgart, Düsseldorf, Frankfurt, Lipcse és Gelsenkirchen ad majd otthont, a döntőt a berlini Olimpiai Stadionban rendezik. Az Eb június 14-én pénteken rajtol és július 14-ig vasárnapig tart. A 2024-es Eb csoportbeosztása:

A-csoport: Németország (házigazda), Skócia, Magyarország, Svájc
B-csoport: Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Albánia
C-csoport: Szlovénia, Dánia, Szerbia, Anglia
D-csoport: Lengyelország/Wales/Finnország/Észtország, Hollandia, Ausztria, Franciaország
E-csoport: Belgium, Szlovákia, Románia, Izrael/Bosznia-Hercegovina/Ukrajna/Izland
F-csoport: Törökország, Georgia/Görögország/Kazahsztán/Luxemburg, Portugália, Csehország

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke minimális célnak a csoportból való továbbjutást nevezte meg a jövő nyári, németországi Európa-bajnokságon. – Az a legfontosabb, hogy itt vagyunk és egyenes ágon kijutottunk, mert a korábbi Eb-selejtezőkön vigaszágon, pótselejtezőkön harcoltuk ki a részvételt. Így több idő van felkészülni. A sorsolás az olyan, hogy lehetett volna jobb és rosszabb is. Én bízom benne, hogy a szakemberek meg fogják oldani a feladatot, hogy továbbjussunk a csoportból – fogalmazott a helyszínen a sportvezető az M4 Sportnak.

Az MLSZ-elnök elárulta, hogy az egyik komoly válogatott szövetségi kapitánya elmondta neki: a magyar együttes olyan helyzetbe került, hogy jobban kell tőle félni, mint neki az ellenfelektől. – Ezzel arra utalt, hogy sok meglepetést okoztunk az elmúlt években. Remélem, ez a pozitív sorozat folytatódik az Eb-n is. Valóban úgy tűnik, hogy stabil bázisra épül a válogatott, jó szakvezetéssel. A szövetség minden lehetőséget biztosít, hogy alaposan és jól felkészüljön a csapat. A selejtezők előtt és alatt azt mondtam, az már alapkövetelmény, hogy kijussunk, ezt elértük. Most azt kell minimális célnak kitűzni, hogy továbbjussunk az A-csoportból, aztán meglátjuk! – bizakodott Csányi Sándor.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Herthából válogatottba | ZETApress

Szóljon hozzá!