ZETApress

hírportál

Egyetemi példaképeink

A legjobb egyetemi sportolókat díjazták, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) megtartotta a 2023. Év Egyetemi Sportolója Díjátadó Gáláját a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem új Csörsz utcai tömbjében.

A Dr. Koltai Jenő Sportközpontban ma 13 órától adták át az elismeréseket a világklasszis magyar versenyzőknek, akik sportkarrierjük mellett a tanulásra is nagy hangsúlyt fektetnek. Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos MEFS-elnök köszöntő beszédében kiemelte: Sikeres évet zár a magyar egyetemi sport. Folyamatosan erősödik a magyar egyetemi sport, soha ilyen sok díjazott nem volt, mint idén. Százhetven kiválóság vehetett át elismerést az idei teljesítményéért. Az év egyetemi sporteseményei közül kiemelkedik a csengtui Egyetemi Világjátékok, ahol a magyarok 17 éremmel, 3 arannyal, 8 ezüsttel és 6 bronzzal végeztek – mondta a MEFS elnöke.

Dr. Schmidt Ádám, a HM sportért felelős államtitkára beszédében megjegyezte: A díjazottak mindegyike példaképként állítható a fiatalok elé.  A sportirányítás többek között azon dolgozik, hogy minél kisebb legyen a fiatal sportolók lemorzsolódása. Akik ma átvehették a 2023. Év Egyetemi Sportolója-díjat, bizonyítják, hogy nem kell választani az élsport és a tanulás között. Mindkét területen párhuzamosan lehet sikereket elérni! – hangsúlyozta az államtitkár.

Fábián László MOB-főtitkár szerint: A tanulás és a sport kéz a kézben jár. Ennek a megállapításnak ékes bizonyítékai azok az egyetemisták, akik átvehették ma díjaikat. A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség között kifejezetten jó a kapcsolat, és a jövőben is azért dolgozunk, hogy bebizonyítsuk, hogy élsportolóként is lehet jól tanulni, és egyetemi diplomát szerezni – mondta öttusázó olimpiai bajnokunk.

Idén többek között a rg-s Pigniczki Fanni (Károli Gáspár Református Egyetem), a vívó Márton Anna (Károli Gáspár Református Egyetem), az úszó Kós Hubert (Arizona State University), a kick-boxos Fésű Lajos (Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem) és a vízilabdázó Vogel Soma (Edutus Egyetem) érdemelte ki a 2023. Év Egyetemi Sportolója-díjat.

A hagyományoknak megfelelően a MEFS Díjátadó Gáláján hirdettek végeredményt az egyetemek közötti Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokság pontversenyben 1000 fő hallgatóra eső pontszám alapján. Ezt a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem nyerte. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem lett a második, megelőzve az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemet. A 2022/2023-as tanévi MEFOB pontversenyben összpontszám alapján a Pécsi Tudományegyetem zárt az élen, a TE másodikként végzett, míg az EKKE hallgatói szerezték meg a 3. helyet.

A Gálán köszöntőt mondott és díjakat is adott át Parragh Blanka HÖOK-elnökhelyettes, Szabó László MPB-elnök, dr. Mészáros János NVESZ-elnök, prof. dr. Sterbenz Tamás TF rektor, dr. Baji Balázs NSÜ-vezérigazgatóhelyettes és Juhász Péter MEFS-főtitkár is. A 184 oldalas Egyetemi Sport 2023 és a mai díjazottakról készült 40 oldalas füzet – melyeket köszönünk! – a MEFS kiadásában készült.

Szóljon hozzá!