ZETApress

hírportál

Gólarányt kell javítanunk!

Dejan Stankovic, a Fradi vezetőedzője számára nemcsak a győzelem megszerzése lesz a fontos holnap 21 órától a labdarúgó Konferencia-liga 5. fordulójában a Cukaricki vendégeként, hanem annak különbsége is, mert az F-csoportban akár a gólkülönbség is döntő faktor lehet a továbbjutás szempontjából.

Mindig az előttünk álló feladat a legfontosabb. Nincs ez másként most sem, kiváltképpen, hogy határozott céljaink vannak a nemzetközi porondon is. Ennek fényében az egyik legfontosabb meccsünk következik, mert győzelem nélkül távol kerülnénk a célunktól – mondta a szerb szakember a délutáni sajtótájékoztatóján.

A 45 éves tréner az ellenfélről kifejtette, nagyon jól ismeri a Cukarickit, amely az utóbbi időben jól futballozik annak ellenére, hogy elmaradtak az eredmények. Példaként említette a három héttel ezelőtti, 4. fordulós összecsapást, melyen a csoport éllovasa, az idei döntős Fiorentina csak 1:0-ra tudott nyerni. A játékosként BL-győztes Stankovic úgy vélte, a győzelemhez maximális fókuszra lesz szüksége a Fradinak a fiatalok által kifejezetten lendületes játékot produkáló riválissal szemben.

Minden forgatókönyvre fel kell készülni, ezért minden gól számít. Az európai sorozatokban a legkisebb részlet is dönthet a továbbjutásról. Tudjuk, hogy van olyan forgatókönyv, amelyben a gólkülönbség lehet a mérleg nyelve ebben a csoportban, ezért fontos, hogy minél nagyobb különbséggel nyerjünk! Ehhez elsőként a legfontosabb, hogy megvédjük a saját kapunkat. Az elmúlt két-három találkozón nem voltam elégedett, mert a kapu előtt nem voltunk elég harapósak. Ezúttal szükség lesz a gyilkos ösztönre, hogy annyi gólt szerezzünk, amennyit csak lehet! – mondta Stankovic arról, hogy a Genk elleni két döntetlen után a két csapat között a gólkülönbség dönthet a sorrendről.

Stankovic örömét fejezte ki, hogy Szerbiában is épült néhány új stadion, mint leskovaci, amelyben a holnap esti meccset rendezik. Szerinte ez motivációt jelent a jövő generációjának, a talaj minősége viszont nem a legjobb, de nem akar panaszkodni, mert a körülmények mindkét csapat számára azonosak. Abban reménykedik, hogy ezúttal jobban sikerül alkalmazkodni, mint legutóbb hasonló szituációban a Kecskemét ellen, ahol november 05-én 2:1-re kikaptunk.

Aleksandar Pesic a focisták részéről kifejtette: számára pozitív energiát ad, hogy otthon, Szerbiában játszhat ilyen fontos mérkőzést, amelyen a Fradinak győzelemre van szüksége a továbbjutáshoz. Szerinte rendkívül nehéz találkozó lesz, mert a pont nélkül álló ellenfélnek nincs veszítenivalója. – Sok barátommal beszéltem. Most különösen a legjobbamat akarom nyújtani, hogyha hazalátogatok, ne kelljen szégyenkeznem – mondta a Leskovachoz közeli Nisben született középcsatár megjegyezve: más meccsre számít, mint a nyitókörben a többek között az ő találatával 3:1-re megnyert összecsapás volt, mert a két gárda azóta jobban megismerte egymást.

A szerbek sem esélytelenek

Ugyan a Cukaricki négy vereséggel rajtolt a 3. számú európai kupasorozat F-csoportkörében, de korántsem esélytelen a továbbjutásra, így minden bizonnyal nagy elszántsággal küzd majd. Ha a szerbek felülmúlják a Fradit és két hét múlva a Genket is, akkor a Fiorentina segítségével még elérhetik az egyenes kieséses szakaszt: ha az olasz csapat is megveri a Cukaricki mindkét közvetlen riválisát – a Genket és a Fradit – akkor a firenzeiek mögött mindhárom együttes 6-6 ponttal zárna, de az egymás elleni eredményeknek köszönhetően a Cukaricki lépne tovább!

Igor Matic, a Cukaricki mestere szerint a Fradi rendkívül erős rivális, amelynek nemcsak sok jó játékosa van, hanem azok kifejezetten összeszokott csapatot is alkotnak, így egyértelmű esélyesei a találkozónak. – Új meccs, új kihívás. Mindent meg fogunk tenni és várjuk a csodát – fogalmazott kissé lemondóan Matic, aki a sok sérült ellenére bátor játékot vár az együttesétől. Úgy vélte, elsősorban nem játékban mutatkoznak problémák, inkább az eredmények maradnak el, nem tükrözik a Cukaricki teljesítményét.

A szakember azt kérte a szurkolóktól, hogy biztassák a most lehetőséget kapó 18-20 éves fiatalokat, mert lesz köztük olyan, aki először jut szóhoz európai kupameccsen, márpedig a jövőt ők jelentik. A klub tehetségei közül külön kiemelte Mihajlo Cvetkovic 16 éves csatárt. Matic szerint együttesének elsősorban helyzetkihasználásban kell fejlődnie ahhoz, hogy jobb eredményeket érjen el, mint az utóbbi időben!

Nemanja Tosic csapatkapitány úgy nyilatkozott, hogy európai színtéren nem játszhatják saját otthonukban a hazai meccseket, de a nehézség ellenére reményének adott hangot, hogy vasárnap a nisi győzelem új lendületet adott a gárdának a négyes kudarcsorozatot követően. Mivel a Cukaricki belgrádi stadionja nem felel meg az európai szövetség előírásainak, így a holnap 21 órakor kezdődő meccset a Szerbia déli részén található Leskovacban rendezik, ahol augusztusban adták át a több mint 8000 férőhelyes új stadiont.

Az F-csoport másik találkozóján a Fiorentina a Genket fogadja. A lila-fehérek győzelemmel bebiztosítanák a továbbjutásukat, a Fradi esetleges pontvesztésével pedig a nyolcad-döntőt érő 1. helyüket is. A Fradi otthon zárja a csoportkört december 14-én 18:45-kor Fiorentinát látja vendégül. A négyesből az 1. a nyolcad-döntőbe jut, a 2. pedig az Európa-liga egyik csoport harmadikával játszik tavasszal a 16 közé kerülésért.

Szóljon hozzá!