ZETApress

hírportál

5. lett női kumite csapatunk

Ötödik helyen zárt a magyar női kumite csapat a karate-világbajnokság zárónapján a Papp László Budapest Sportarénában. A Boussebaa Aicha, Ilankovic Aleksandra, Molnár Réka, Pap Dorottya összeállítású női együttes az Európa-bajnok horvátokkal nézett szembe a mai bronzmeccsen és 2:0-s vereséget szenvedett.

Elsőként Boussebaa Aicha lépett küzdőtérre, aki 8:0-ra kikapott, majd Molnár Réka sem tudott szépíteni, így az 5. helyen végeztek a mieink. – Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült, pedig nagyon hittem benne, mert sokat dolgoztunk érte – mondta Molnár Réka hozzátéve, hogy ezt most csalódásként élték meg csapattársaival, de idővel majd kielemzik és átértékelik a történteket.

A magyar csapat pénteken Szerbiát és Ausztriát is legyőzte, majd kikapott a spanyoloktól, akik végül bejutottak a döntőbe. Ezt követően a vigaszágon a világbajnoki címvédő Egyiptom várt a magyarokra, amelyet hatalmas bravúrral 2:0-ra felülmúltak, így a sportág történetében először harcolták ki az éremcsatát. Fotóink Jani Martin felvételei.

Hárspataki ezüstérme elnökünknek arany!

Mészáros János, a hazai szövetség elnöke több szempontból is sikeresnek értékelte a ma véget ért karate világbajnokságot, és azt is elárulta, hogy számára Hárspataki Gábor tegnapi 2. helye ugyanolyan aranyérmet jelent, mint Kákosy Olíviáé.

Több szempontból is nagysikerű világbajnokság volt, a szereplésünket tekintve két érmet szereztünk: Kákosy Olívia aranyérmes lett, és megvédte a világbajnoki címét, Hárspataki Gábor ezüstérme pedig számomra ugyanúgy arany, mivel Gábor mindent megtett érte – mondta az elnök, majd Hárspataki döntőjével kapcsolatban kifejtette, hogy a mérkőzés első akciójánál az egyiptomi egy olyan megmozdulásra kapott 2 pontot, mely szerinte nem volt valós, értékelhető rúgás.

Az MTK olimpiai bronzérmese az utolsó pillanatokban egy 3 pontos technikával úgy tűnt, megfordítja az összecsapást, ezt azonban 0,2 másodperccel a háromperces menetidő lejárta után vitte be. – Minden vonatkozásban vezette a mérkőzést, technikailag is jobb volt, de sajnos a sorsunk és a jelenlegi helyzet úgy hozta, hogy végül ezüstérmet vehetett át. Remélem, előbb vagy utóbb még eljut oda, hogy valóban a fényesebb érem kerüljön a nyakába! – fejtette ki az elnök.

Mészáros a női kumite csapat 5. helyét is rendkívülinek értékelte, mivel még sosem voltak ennyire közel az éremszerzéshez, de kiemelte a formagyakorlatban (kata) 7. Nagy Botondot is, aki 0,2 ponttal maradt el a továbbjutástól és az éremcsatától.

Több mint 117 ország volt a csarnokban, el tudja képzelni mindenki, hogy milyen nehéz innen bejutni a legjobb nyolc közé. Ahhoz, hogy Hárspataki döntőt vívhasson, előtte hat meccset kellett megnyernie! – hangsúlyozta hozzátéve, a vb előtt az volt az elvárása a csapattal szemben, hogy mindenki tegye meg azt, amire képes. Ezt pedig a magyarok maximálisan teljesítették, mivel elmondása szerint a fiatalok is remekül helytálltak.

Mészáros szerint nemzetközi viszonylatban is sikeres szereplést tudhatnak maguk mögött, mivel Magyarországnál nagyobb országok is boldogok lehetnek, ha akár csak egy bronzérmet haza tudnak vinni a vb-ről. Arra is kitért, hogy 1250 indulóval legalább 15-20%-kal meghaladták a korábbi legnagyobb világbajnokság versenyzői létszámát, ezért a szervezésért nemzetközi elismerést is kaptak.

Mindenütt jönnek hozzám és gratulálnak ahhoz, hogy milyen fantasztikus volt a szervezés, és ezt a világszövetség vezetői is közölték – mondta. A nézettséggel és a kilátogató szurkolókkal kapcsolatban elárulta, hogy kétezer helyet tartottak fenn a résztvevő csapatoknak, emellett péntekre és szombatra csaknem minden eladásra szánt belépő elkelt, sőt utóbbira újabb szektorokat kellett megnyitni. A nyitóünnepségre pedig körülbelül 5-6 ezer néző maradt a Papp László Budapest Sportarénában.

A magyar válogatott Kákosy Olívia révén – a tanulásban akadályozottak között – egy aranyéremmel, Hárspataki Gábornak köszönhetően egy ezüstéremmel, továbbá a női kumite csapat, valamint a para-karatés Csatári János, Fekete László, Kárpáti Petra és Paulovics Dóra 5. helyével zárta a hazai világbajnokságot.

Szóljon hozzá!