ZETApress

hírportál

MTK-FTC a Hungária körúton

A sportbarátság ünnepe lehet a holnapi örökrangadó. Deutsch Tamás és Kubatov Gábor elnökök is abban bíznak, hogy a két klub örökérvényű sportbarátságának ünnepe lesz a 222. MTK-FTC találkozó, amelyen az NB I 2. helyezettje fogadja a listavezetőt. Fotóink Vigh Alex felvételei.

A két sportvezető ezt ma délután a holnapi meccsnek otthont adó Új Hidegkuti Nándor Stadion játékoskijárójában megtartott közös sajtótájékoztatójukon mondta el. A két fővárosi csapat legutóbb 2022. május 7-én csapott össze egymással, akkor az MTK a már bajnok FTC vendégeként 3:0-s sikert aratott a 32. fordulóban, ezzel életben tartotta bennmaradási esélyét. Az utolsó körben aztán a Debrecen ellen is nyert 3:0-ra, mégis búcsúzott az élvonaltól, ahova idén visszajutott. Az eddig lejátszott 221 élvonalbeli meccsükön 90 alkalommal az FTC, 79-szer az MTK nyert 52 döntetlen mellett.

Kubatov Gábor emlékeztetett rá, hogy a két nagy fővárosi klub a múltban többször kisegítette egymást. Példaként említette meg, hogy a vészterhes időkben, 1938-ban a Ferencváros közölte, hogy visszalép a bajnokságból, amennyiben az MTK-t kizárják, majd a II. világháború után a kék-fehérek az Fradi-pályán játszották hazai mérkőzéseiket, amikor a bombatalálatot kapott Hungária körúti pálya alkalmatlan volt a játékra. A Fradi elnöke hozzátette: a rendszerváltást követő rövid időszak után már több mint egy évtizede újra a barátság és a kölcsönös tisztelet jellemzi a két klub kapcsolatát.

Deutsch Tamás kiemelte: büszke arra, hogy 2. helyezettként fogadhatják az élen álló Ferencvárost, és hogy az Új Hidegkuti Nándor Stadion hétéves történetében most először fordult elő, hogy már egy héttel egy találkozó kezdete előtt minden jegy elkelt. Reméli, hogy jó színvonalú és hangulatú mérkőzés lesz a szombati örökrangadó, amely sorrendben a 222. azóta, hogy a két csapat 1903-ban először megmérkőzött egymással! Az MTK elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy Hidegkuti Nándor, az MTK és az Aranycsapat 1952-es olimpiai bajnok, 1954-es vb-ezüstérmes középcsatára 1958. július 13-án játszotta utolsó mérkőzését az MTK-ban, majd Albert Flórián az FTC később Aranylabdát nyert előretolt középcsatára alig három hónappal később, 17 évesen szintén a Diósgyőr ellen mutatkozott be az NB I-ben.

A mérkőzést azzal is emlékezetessé kívánják tenni, hogy a stadion bejáratánál kiállítanak két hungarikont Kárpári Tamás gyűjteményéből. Az egyik egy Albert feliratú piros színű válogatott mez, amelyet a Császár a 2000-es Sydney-i olimpián viselt, ahol díszvendégként vett részt. Szőke Gábor Miklós szobrász Csípőre tett szárnyakkal nevet viselő alkotásában a futballfelsőt két oldalt a Fradi Sas arany színű szárnyai díszítik. A másik, Buczkó György üvegszobrász által készített Nándi zöldben című hungarikon abból a zöld-fehér mezből és egy pár futballcipőből áll, amelyeket egykor Hidegkuti Nándor viselt egyiptomi edzősége idején.

Az MTK elnöke a sajtótájékoztatón azt is bejelentette, hogy október 13-án pénteken, az Új Hidegkuti Nándor Stadion átadásának 7. évfordulóján fogják felavatni Hidegkuti Nándor teljes alakos szobrát a Hungária körúton. Az ott álló Sándor Károly-szobor a nemrég átadott Sándor Károly Akadémiára kerül. Mivel válogatottunk másnap Eb-selejtezőn Szerbiát fogadja a Népstadionban, azon a hétvégén az NB I-ben és az NB II-ben nem lesz bajnoki forduló.

Szóljon hozzá!