ZETApress

hírportál

Bizakodó kapitányok

Dragan Stojkovic, a szerb labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint igazi rangadó lesz holnap a magyarok elleni Eb-selejtező. – Tiszteljük a magyar csapatot, látjuk azt a fejlődést, ami végbement az elmúlt években. Igazi rangadó lesz – jelentette ki a délutáni sajtótájékoztatón az 58 éves szakvezető.

Amióta Rossi megérkezett, eredményes játékrendszert alkalmaz, de a leglátványosabb, hogy ennek nyomán önbizalma lett a csapatának. Ez az egyik fő jellemző, ami régen hiányzott a magyar futballból. Elhiszik a játékosok, hogy meglepetést okozhatnak. Emellett olyan meghatározó labdarúgók szerepelnek a nemzeti együttesben, mint Szoboszlai Dominik, Kerkez Milos vagy éppen Szalai Attila, előbbi vezéregyéniséggé vált, miközben a csapatszellem is kiemelkedő – mondta Stojkovic.

Arról is beszélt, hogy nagyon elégedett a háromnapos felkészüléssel, mert tanítványai motiváltan érkeztek az ópazovai edzőközpontba. Úgy vélte, kellően kielemezték mind a saját játékukat, mind az ellenfélét, így offenzív és defenzív szempontból is készen áll a szerb válogatott. – Nagyon fontos, de nem kulcsfontosságú lesz a mérkőzés, mert utána még további 12 pontot lehet begyűjteni – tette hozzá Stojkovic kiemelve a 100. válogatottságához közelítő Tadicról, hogy még mindig ugyanazzal a motivációval ölti magára a címeres mezt, ami pedig nem könnyű ilyen hosszú pályafutás során!

A 99. válogatottságára készülő csapatkapitány ezzel kapcsolatban kifejtette, számára önmagában nem jelent sokat a centenárium, mert nem az számít, mennyit játszik valaki a válogatottban, hanem hogy mit tett a játékos a nemzeti együttesért. – Találkoztam Szalai Attilával, aki nagy nyomot hagyott Fenerbahcénál. Nagyon jó játékos, mindenki sajnálta, hogy elment – beszélt a magyar védőről Dusan Tadic, aki éppen nyáron szerződött az isztambuli klubhoz. Így papíron néhány hétig csapattársak voltak, de nem játszottak együtt, mert Szalai végül a Hoffenheimhez távozott. Megemlítette Szoboszlait is, szerinte liverpooli szereplése hatással lesz az egész magyar futballra.

Előzetesen is ez a két csapat tűnt a legerősebbnek a csoportban, az eddigi eredmények alapján ebben nincs változás. Tadic leszögezte, hogy a szerb válogatott most már szeretne végre kijutni a kontinensviadalra, amivel arra utalt, hogy legutóbb 2000-ben – még Jugoszláviaként – szerepeltek Eb-n. – Most rajtunk a sor! – jelentette ki az Eb-ezüstérmes női röplabda-válogatott és a vb-elődöntős férfi kosárlabda-válogatott sikereire utalva.

Tiszteljük az ellenfelet

Marco Rossi szövetségi kapitányunk nem döntetlen kiharcolására készítette fel labdarúgóinkat, amely holnap 20:45-től Belgrádban játszik csoportrangadót az Eb-selejtezősorozatban. – Edzőként képtelen vagyok döntetlenre készíteni a csapatot. Persze mindenki tudja, milyen minőséget képviselnek a szerb játékosok, ennek megfelelően tiszteljük őket, de a saját játékunkra koncentrálunk és ponttal, pontokkal akarunk távozni – fogalmazott ma esti sajtótájékoztatóján az olasz tréner, aki egyetértett szerb kollégájával, Dragan Stojkoviccsal, hogy féltávhoz érve ez fontos összecsapás, de nem sorsdöntő a kijutás szempontjából, mert még négy találkozó vár mindkét gárdára.

Az 59. születésnapját szombaton ünneplő Rossi szerint a szerb csapat esélyesebb, de teljesen mindegy, hogy 1. vagy 2. helyen végez a magyar válogatott, mert mindkettővel teljesítené a célkitűzést, azaz az Eb-részvétel kiharcolását. – Nem az edzők nyernek, hanem a játékosok, nélkülük viszont nehéz eredményt elérni – mondta a védekező középpályás posztról azt figyelembe véve, hogy a korábbi kerettagok közül három focistára – Kleinheisler Lászlóra és Schäfer Andrásra sérülése, Vécsei Bálintnak pedig a napokban lett új klubja miatt – nem számíthat. – Sok fiatalt hívtunk meg, de nem volt sok időnk megnézni őket – mondta Rossi hozzátéve, mindig vannak hiányzók, ugyanakkor az bosszantja, hogy rendre egy adott posztról dőlnek ki a játékosok.

Ahogy a szerbeknek vannak kiváló játékosaik, úgy nekünk is, még ha valamivel kevesebb is, mint nekik. Szoboszlai Dominik a mi csapatunk sztárja. Fantasztikusan kezdett a Premier League-ben, úgy tűnik, csúcsformában van, ezért azt várjuk tőle, amit Liverpoolban is nyújt. Se többet, se kevesebbet – mondta a csapatkapitányról Rossi, aki a Szerbiában született Kerkez Milos kapcsán arról beszélt, hogy nyugodtnak látta, de majd a kivonuláskor biztosan előtörnek belőle az érzelmek.

Az olasz szakvezető szintén szót ejtett arról, hogy hiába szerződött két szerb futballista Szaúd-Arábiába, attól nem lettek rosszabb labdarúgók, sőt, a tendenciákat nézve éppen ez igazolja, mennyire jó futballisták, ahogy szerinte Dusan Tadic sem lett rosszabb attól, hogy nyáron az Ajax Amsterdamtól a Fenerbahcéhoz igazolt. A szerb Dejan Stankovic ferencvárosi vezetőedzői kinevezésére úgy reagált, hogy nem érti, miért váltották le hétfőn Máté Csabit, aki fantasztikus munkát végzett Stanyiszlav Csercseszov menesztését követően. Ezt sokan nem értik!!!

A szerb válogatott nagyon erős, jó játékosai vannak, azonban mi is rendelkezünk klasszisokkal. Nagyon nehéz meccs lesz, de mosollyal az arcunkon akarunk visszamenni Magyarországra – fogalmazott Nego Loic. A francia élvonalban újonc Le Havre futballistája kijelentette, mindegy ki az ellenfél, nyerni akarnak, egyúttal megjegyezte, futballistaként az is mindegy, hogy van-e közönség, mert ők kizárólag a játékra összpontosítanak, a hangulatnak viszont sokkal jobb, ha vannak szurkolók.

Válogatottunk várható kezdőcsapata: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai A. – Fiola, Nagy Á., Styles, Kerkez – Sallai, Szoboszlai – Varga. A 7 pontjával éllovas magyar válogatott holnap 20:45-től játszik Belgrádban a rosszabb gólkülönbséggel 2. helyezett szerbekkel. A zárt kapus nándorfehérvári viadalt az M4 Sport élőben közvetíti. A Litvánia-Montenegró G-csoportselejtezőt holnap 18 órakor kezdik Kaunasban, míg a Bulgária-Irán barátságos meccset ugyanakkor kezdik Plovdivban.

Szóljon hozzá!