ZETApress

hírportál

Mihók-Cseh a kapitány

Mihók Attila és Cseh Sándor közösen veszi át a magyar női vízilabda-válogatott irányítását jelentette be az MVLSZ délutáni sajtótájékoztatóján hozzátéve, hogy a mérkőzéseken az előbbi dolgozik majd hivatalos szövetségi kapitányként.

Madaras Norbi, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke elmondta, hogy mindkét szakember megbízatása a 2024-es párizsi olimpia végéig szól, ugyanakkor a fő cél először az, hogy a csapat megszerezze a kvótát az ötkarikás játékokra. Erre legközelebb a januári Eb-n lesz lehetősége, ahol egy, majd a februári vb-n további két indulási jogot osztanak ki. – Ez egy olyan döntés, amely a megújulást jelenti és a teljes vízilabda-társadalom mögé tud beállni – hangsúlyozta az elnök hozzátéve, hogy mindkét szakember főállású szövetségi kapitányként dolgozik majd.

Nem egy könnyű időszakban kaptuk meg ezt a gyönyörű feladatot. Nehéz lesz négy hónap alatt felkészülni egy olyan nagy feladatra, mint az olimpiai kvalifikáció megszerzése, de hiszek abban, hogy meg fogjuk tudni oldani! – nyilatkozta Mihók Attila, aki 1998 óta irányította a Dunaújváros csapatát, amellyel nyolc bajnoki címet, hét Magyar Kupát, LEN Kupát és Európai Szuperkupát is nyert. A legfontosabb feladatuk először az, hogy négy hónap múlva a játékosok elérjék fizikai teljesítőképességük határát, ami viszont az őszi versenyprogram – kilenc bajnoki forduló, nemzetközi kupameccsek és Magyar Kupa – sűrűsége miatt rendkívül nehéz lesz.

Cseh Sándor eddigi edzői karrierje során főként a férfi vonalon dolgozott, karrierje legnagyobb sikereként 2017-ben BL-győzelemre vezette a Szolnok csapatát. – Az élsportban a nőknél is egyre jobban dominál az erő, és ebben közelít a férfiakhoz. Ezért is merülhetett fel egy olyan szakember neve, aki eddig férfiakkal dolgozott. A közös beszélgetéseink során viszont tisztán látszódott, hogy sokkal erősebbek lehetünk ketten – mondta az új kapitány, aki az elmúlt öt évben az MVLSZ utánpótlásképzésért felelős szakmai igazgatójaként dolgozott.

A Mihók-Cseh páros Bíró Attilát váltja a nemzeti csapatnál, akit két héttel ezelőtt, nyolc év után mentettek fel posztjáról, miután a válogatott csak a 6. helyen végzett a fukuokai vb-n. Bíróval 2016-ban Európa-bajnok lett a csapat, a 2021-es tokiói olimpián a szakág történetének első érmét szerezte a 3. hellyel, tavaly pedig hazai környezetben vb-ezüstöt nyert.

Szóljon hozzá!