ZETApress

hírportál

Hétvégi maraton

Szombaton és vasárnap 07 órakor a Hősök teréről indulnak az atlétikai világbajnokság maraton versenyszámai. Hőség lesz a hétvégén, ezért a szervezők, akárcsak a Nemzeti Atlétikai Központban, a maraton útvonalán is gondoskodnak megfelelő mennyiségű vízről a szurkolók számára is.

A Hősök terétől a Várkert Bazárig vezető útvonal szombaton és vasárnap is a vb kiemelt helyszíne lesz, a versenyek miatt teljes útzárat és parkolási tilalmat vezetnek be – derült ki a Várkert Bazárnál tartott délelőtti sajtótájékoztatón.

Augusztus 26-27-én utolsó két versenynapjához érkezik az atlétikai világbajnokság, a Nemzeti Atlétikai Központban tömött lelátók előtt zajló versenyszámok mellett a Hősök teréről szombaton 07 órakor startol a női, majd vasárnap 07 órakor a férfi maratonfutás. Budapest legszebb turisztikai látványosságait érinti a maraton útvonala: a Hősök teréről indul és az Andrássy úton, a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Lánchídon és az Alagúton keresztül egészen a Várkert Bazárig vezet, majd fordul vissza kiindulópontja, a Hősök tere felé, mely 10 kilométeres kört a versenyzők négyszer teljesítik.

A vb sosem látott lehetőséget hoz Magyarország és a főváros számára: a helyszínen több százezren, a tv készülékek előtt ülve pedig világszerte több mint egymilliárdan látják a versenyeket köztük a maraton helyszínét, Budapest csodálatos városképét és turisztikai látványosságait. És még ennél is többet, mert egy 980 méter hosszan a Hősök tere és a Kodály körönd között a magasban futó kábelkamera-rendszer a város további panorámáját is megmutatja a nézőknek, akik az eddigi összesített nézettségi adatok szerint várhatóan többen fogják figyelemmel kísérni a budapesti vb-t, mint amennyien a 2017-es londoni atlétikai világbajnokságot nézték.

A maraton igazi fesztiválhangulatot varázsol a városba, a szervezők a versenyek útvonalán szurkolói pontokat építettek, amelyeken ismert zenészek, zenekarok adnak koncerteket. Holnap a női maraton reggelén a Follow the Violin fellépése alapozza majd meg a hangulatot, míg másnap, a férfiak versenye előtt a Szakács Gergő Akusztik zenél, de játszik még a Magyar Honvédség zenekara és az útvonalon olyan sztárok is fellépnek, mint Miklósa Erika, a Virtuózok egyik zsűritagja.

Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 nZrt. vezérigazgatója bejelentette, hogy az elmúlt napok rekkenő hősége és a hétvégén várható kánikula miatt a szervezőbizottság a Nemzeti Atlétikai Központban már megszokott módon az utcai versenyek alatt is gondoskodik a nézők megfelelő víz-utánpótlásáról. A szurkolók térítésmentesen kapnak palackozott vizet a szurkolói pontokon, a szervezők mindenkit arra buzdítanak, hogy éljenek is ezzel a lehetőséggel.

Vasárnap a férfi versenyszám után a maraton útvonalán indul a Hősök Futása, amelyen bárki részt vehet, aki előzetesen regisztrált. A hőség miatt itt is rendkívüli intézkedéseket hozott a szervezőbizottság. Minden futó vizet kap a rajtnál és az útvonal mellett is megsokszorozzák a frissítőpontok kapacitását. Az indulók az életre szóló élmény mellett ajándékot is kapnak. Ezt azok is hazavihetik, akik korábban beneveztek, de a rendkívüli időjárási körülmények miatt nem teljesítik távot, csak kimennek szurkolni a pálya mellé.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szintén arra kérte a versenyre benevezett futókat, hogy mindenki elemezze a kockázatot és csak az fusson, akinek a szervezete hozzászokott a meleghez. Hozzátette, hogy ez a verseny az élményről és nem az eredményről szól, így javasolta, hogy aki kicsit is rosszul érzi magát, nyugodtan sétáljon, vagy akár álljon meg egy kicsit pihenni. A legfontosabb tanácsa azonban, hogy mindenki igyon nagyon sok vizet és gondoskodjon a sópótlásról is. A Hősök futása vasárnap lesz a férfi maraton után: 11 órakor indul a 10 km-es és 13 órakor a 2023 méteres táv.

Az atlétikai vb utcai versenyei Budapest legszebb arcát mutatják a világnak, de át is alakítják a város közlekedését. Holnap reggel, valamint vasárnap reggel és délelőtt teljes útzár és parkolási tilalom lesz, a megelőző napokban pedig zajjal és átmeneti forgalmirend-változással jár a felkészülés. Az atlétikai világbajnokság maraton versenyeihez kapcsolódó útlezárásokról és a korlátozásokról idekattintva, valamint a emide kattintva lehet tájékozódni.

Szóljon hozzá!