ZETApress

hírportál

Bringások az Alföldön

Augusztus 16-án szerdán rajtol a Nations’ Cup Hungary ifjúsági kerékpáros világkupaverseny. Immáron 4. alkalommal fogadja Magyarország az ifjúsági korosztály legjobbjait – hangzott el a mai sajtótájékoztatón a nyíregyházi Városházán.

Nem véletlenül választották ezt a helyszínt, hiszen éppen az épület tőszomszédságában, a Szabadság téren érnek majd célba az utolsó félszakasz során a kerékpárosok – tudtuk meg sajtósaiktól.

Dr. Szabó Tünde gazdaságfejlesztésért felelős kormánybiztos a viadal egyik védnökeként nyitotta meg a sajtótájékoztatót. Elmondta, hogy az elmúlt években már bizonyított a verseny, lassan hagyománnyá válik, hogy a megmérettetés lehetőséget teremt a magyar fiatalok számára. – Az a tendencia, amit a kormány elindított, tehát, hogy minél több nemzetközi sporteseményt hozzunk Magyarországra, egyértelműen kifizetődő – tette hozzá.

Märcz Tamás, a Nemzeti Sportügynökség Zrt. sportszakmai igazgatója, olimpiai bajnok vízilabdázó dr. Schmidt Ádám, a HM sportért felelős államtitkára szavait tolmácsolva elmondva, hogy az államtitkárság számára ez egy kifejezetten fontos sportesemény, hiszen az utánpótlásra fókuszál, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a fiatal sportolók felzárkózhassanak a világelithez!

Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere a város sport iránti elkötelezettségét és sportszeretetét emelte ki. – Nyíregyháza lakossága sportszerető, ezt az elmúlt években már számtalanszor bebizonyítottuk. Az ifjúsági világkupa megrendezése rendkívül sikeres volt 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben is, nincsenek kétségeink afelől, hogy ez idén is így lesz! – vélekedett a városvezető.

Filep Sándor Vásárosnamény és Trencsényi Imre Ibrány polgármesterei a verseny a kerékpáros turizmusra gyakorolt pozitív hatását, valamint a településeik a hazai kerékpáros sportéletbe való bekapcsolódását méltatták.

Az idei mezőnyben összesen 11 nemzet sportolóit köszönthetjük, köztük már egy-két olyan versenyzőt is, akiknek fiatal koruk ellenére már most aláírt szerződésük van egy-egy a sportág elitjét jelentő klub utánpótlásához. A megmérettetés egyik legnagyobb sztárja talán a norvég Felix Orn Kristoff lehet, aki a múlt héten véget ért vb-n bronzérmet nyert. Természetesem egy ilyen kaliberű verseny a hazai kerékpársport számára is rengeteg előnyt biztosít, hisz a fiatalok szerencsére már korábban is bizonyították, hogy versenyben vannak a világ élvonalával. Nemzeti válogatottunk mellett idén a kecskeméti MBH Bank Cycling Team is rajthoz áll.

Zsiga Erika, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnökségi tagja a hazai kerékpárosok szempontjából is kiemelte a verseny jelentőségét. – Az U19-es korosztály legfontosabb versenyei a világkupák. Idén talán az eddigi egyik legerősebb magyar válogatottat láthatjuk, a keretben olyan tehetségekkel, mint Hancz Tamás, Feldhoffer Bálint és Pollner Balázs – fogalmazott.

A 2023-as idényben a 10-fordulós sorozat 9. állomásának adhat otthont hazánk augusztus 16-17-én szerda-csütörtökön. Mint szombaton megírtuk, a verseny egy mezőnyszakasszal kezdődik Vásárosnamény (136,5 km) környékén, majd másnap két félszakaszra kerül sor, délelőtt Ibrány (86,3 km) körül köröz a karaván, míg délután egy nyíregyházi (3,5 km) egyéni időfutammal zárul a viadal.

Törzsök Zsolt a főszervező Mozgás, Egészség Rekreációs Sportegyesület elnöke elmondta, hogy szeretnének hagyományt teremteni a verseny megrendezését illetően! A vk-sorozat következő, egyben utolsó versenyét Dél-Koreában rendezik, így az európai kerékpárosoknak a magyarországi viadalon van utoljára lehetőségük fontos nemzetközi pontokat gyűjteni, amely többek között arról is dönt, hogy 2024-ben mely nemzetek indulhatnak alanyi jogon a sorozatban.

Solymosi János versenyigazgató a legfontosabb céljaként azt emelte ki, hogy megpróbálják úgymond a nézőkhöz vinni a versenyt, hisz a két mezőnyszakasz és az egyéni időfutam kialakítása is lehetőséget biztosít arra, hogy az érdeklődők ne csak egyszer tapsolhassák meg a kerékpárosokat.

Szóljon hozzá!