ZETApress

hírportál

5. hely a nyitónapon

Az 52 kg-s súlycsoportban szereplő Pupp Réka 5. helyet szerzett a Papp László Sportarénában zajló háromnapos World Judo Masters mai első versenynapján. A tegnapi sorsolásról idekattintva olvashatunk.

Ma reggel megkezdődött az idei World Judo Masters, a háromnapos tornán 14 súlycsoportban öt kontinens 59 országának 419 judósa lép tatamira a Papp László Sportarénában. A magyar színeket ma nyolc judósunk képviselte.

Pupp Réka a világranglista 4. helyezettjeként kiemelt volt a sorsolásnál, de kellemetlen rivális ellen kellett megkezdenie a küzdelmeket: a mongolok Ázsia-bajnoki ezüstérmese, a rangsorban 22. Sosorbaram Lkhagvasuren teljes erőbedobásra kényszerítette a paksiak olimpiai 5. helyezett versenyzőjét. Réka azonban türelemmel kereste a jó fogást ellenfelén, vazarival vezetést szerzett, majd a kockáztatni kényszerülő mongol hibáját kihasználva az ippongyőzelmet is megszerezte.

A második körben a világranglistán 13. Európa-bajnoki bronzérmes spanyol Lopez Sheriff következett, aki az elmúlt három évben nem tudott nyerni az Atomerőmű SE judósával szemben. Persze, ilyenkor mit sem számít a múlt, a statisztika, a spanyol judós komoly tervekkel érkezett Budapestre, s alighanem Pupp Réka skalpjával is számolt. A tatamin elsősorban a paksi lány akarata érvényesült, de akciópontot a hosszabbításig nem tudott szerezni, akkor egy jól sikerült kontrával Pupp Rékáé lett a győzelem, s a legjobb nyolc közé jutás.

A negyeddöntőben az üzbég Keldijorova következett, akivel szemben törleszteni valója volt Braun Ákos tanítványának, hiszen a dohai világbajnokság elődöntőjében az üzbég judós nyert, s lett végül ezüstérmes, Pupp Rékának pedig be kellett érnie az 5. hellyel. Előtte kétszer is a magyar versenyző bizonyult jobbnak ebben a párharcban két évvel fiatalabb riválisánál. Ezúttal is Pupp Rékáé lett a pálma: a paksi versenyző többször is remek helyzetet alakított ki a tatamin, ezek egyike során vazarit is kapott, s előnyét meg is őrizte a hitét egyre jobban elveszítő üzbég judóssal szemben.

Következhetett az elődöntő a -48 kg-s olimpiai bajnok, Európa-bajnok koszovói Distria Krasniqi ellen. A felek korábban már hétszer összemérték erejüket, hatszor Krasniqi nyert, legutóbb a párizsi Grand Slam-torna döntőjében. A koszovói versenyző ezúttal is igazolta klasszisát, de Réka nagyon keményen állta a sarat, s csak hosszabbításban dőlt el a döntőbe jutás.

Az Atomerőmű SE judósa a bronzéremért léphetett tatamira, az izraeliek világbajnoki bronzérmes, kétszeres Eb-bronzérmes erőssége, Gefen Primo ellen. Kettejük mérlege Budapestig 3:0-s magyar fölényt mutatott, de ez a ragyogó sorozat a magyar fővárosban megszakadt, a hosszabbításban Primo egy vazarival kicsikarta a győzelmet, így Pupp Réka az 5. helyen végzett. Réka az olimpiai kvalfikációt tekintve 648 ponttal gazdagodott (csaknem ennyi jár egy Európa-bajnoki aranyéremért), ezzel megerősítette pozícióját a rangsor legjobbjai között!

A nap többi magyar indulójának nem sikerült mérkőzést nyerni a sportág egyik legrangosabb versenyén. Pedig akadt, aki közel járt a nagy sikerhez: például a -66 kg-s Pongrácz Bence. A dunakesziek judósa a világbajnoki ezüstérmes kazah Kirgizbajev ellen vazarival szerezte meg a vezetést, s a győztes dobáshoz sem sok hiányzott, de a kazah klasszis vissza tudott kapaszkodni, s a hosszabbításba torkolló párharc végén ki tudta harcolni a győzelmet. Ugyanebben a súlycsoportban Szeredás Botond harcosan beleállt a japánok Ázsia-bajnoki ezüstérmese, Tanaka Rioma elleni meccsbe, de a Nippon Sport JC versenyzőjének ígéretes dobási kísérletét a japán judós fejezte be karfeszítéssel.

A -60 kilósoknál Feczkó Csanád (Nippon Sport JC) igazán szerencsés volt a sorsolásnál, összemérhette erejét a sportág egyik legnagyobb csillagával, az olimpiai aranyérmes, négyszeres világbajnok Takato Naohiszával. A japán klasszis győzelméhez kétség sem férhetett, de az ifjúsági világbajnoki bronzérmes magyar judós is odatette magát. A súlycsoport másik magyar indulója, az Andrási Márton sérülése miatt beugró Naji Dávid sem nyúlt mellé a sorsolásnál, neki a világranglistán 3. helyezett, háromszoros Grand Slam-győztes azeri Aghayev jutott. A kaposvári versenyző nagyot harcolt, de Aghayev továbbjutását nem tudta megakadályozni.

A nőknél a -48 kg-ban Kőszegi Rebeka, a BHSE fiatal reménysége indult harcba a nagyok között, az osztrák Tanzer ellen leszorítással ért véget World Masters-premierje. Az -52 kg-s Keller Rebeka a kínai Csu ellen kezdett, s az Ippon Judo Tatabányai 20 éves judósa minden igyekezete ellenére alul maradt egy vazarival olimpiai álmokat szövő riválisával szemben. Az -57 kilósoknál is egy juniorkorú judósunk indult harcba, a siklósi Szász Hanna a világranglistán 12. helyezett, Eb-bronzérmes német Starke ellen mutatkozott be a sportág legnívósabb sorozatában, de nem tudta nehézzé tenni rutinosabb ellenfelének továbbjutását.

Házaspár az elitben

A World Masters nemcsak a világ legjobb judósainak vetélkedője, a legjobb versenybírók számára is óriási megtiszteltetés, ha számítanak a munkájukra a sportág egyik legrangosabb tornáján. Nos, a magyar bírók évek óta a világ legjobbjai közé tartoznak (a legutóbbi két olimpiára Havasiné Fridrich Annamária, a paralimpiákra pedig Gosztonyi Balázs és Havasi Bálint kapott meghívást), s a budapesti World Masters során ketten is tatamira léphetnek, ráadásul férj és feleség: Gosztonyi Balázs és párja, dr. Fridrich Katalin vezethet összecsapásokat a világ legjobb judósainak. Mellettük 27 magyar bíró dolgozik még a rangos eseményen, különféle területeken.

A Judo Hungary Masters 2023 második, szombati versenynapján nyolc judósunk sikeréért szurkolhatunk. A holnapi program:

Férfi 73 kg (Szegedi Dániel, Budaörsi SC; Szabó Áron, Ippon Judo Tatabánya) és 81 kg (Ungvári Attila, Győri AC; Demeter Marcell, MTK Budapest)
Női 63 kg (Özbas Szofi, BHSE; Varga Brigitta, MTK Budapest) és 70 kg (Gercsák Szabina, Atomerőmű SE; Czerlau Jennifer, Miskolci VSC)
10:00 selejtezők, 16:30 megnyitó ünnepség, 17:00 bronzmeccsek, döntők.

Szóljon hozzá!