ZETApress

hírportál

Karate vb októberben

Megalakult a budapesti karate világbajnokság szervezőbizottsága. Megtartotta alakuló ülését az október 24-e és 29-e között a Papp László Budapest Sportarénában sorra kerülő karate vb Szervezőbizottsága – tudatták sajtósaik. A március 16-ai sajtótájékoztatóról idekattintva olvashatunk.

Az eseményen a felszólalók hangsúlyozták: az előkészítő munka már hónapok óta zajlik, valamint reményüket fejezték ki, hogy minden idők legjobb vb-jének adhat otthont Budapest, és a magyar versenyzők is jól szerepelnek majd! A létrejött szervezőbizottság elnökségét dr. Schmidt Ádám, a HM sportért felelős államtitkára, dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke és dr. Sas András, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Zrt. vezérigazgatója alkotják.

Dr. Mészáros János bevezető felszólalásában elmondta, hogy hosszú távú stratégiai gondolkodás előzte meg vb Magyarországra hozatalát. Az MKSZ elnöke kifejtette: már 2013-ban, a szintén budapesti karate Eb idején tudni lehetett, hogy a karate bemutatkozhat majd a tokiói olimpián. Ezért jelezték rendezési szándékukat egy világbajnokság lebonyolítására, amely végül a koronavírus járvány miatt 2022-ről 2023-ra tolódott.

A sportvezető megjegyezte: a sportágon belül óriási a várakozás a magyarországi eseményt illetően, hiszen ez lesz az utolsó nagy világbajnokság karatéban, mert 2024-től a nemzetközi szövetség, a WKF megváltoztatja a rendezési szabályokat. Mészáros elnök megköszönte az állam támogatását a rendezésben, és kijelentette: reméli, hogy nemcsak nagyon jó vb lesz, hanem a magyarok is eredményesen teljesítenek!

A magyarok karatéban nagyon jók, a világ élvonalában vannak, de hatalmas a konkurencia, minden kategóriában hat-nyolc versenyző van, aki bármikor képes az éremszerzésre. Nekünk legalább három-öt olyan versenyzőnk van, akik szintén képesek erre. Hárspataki Gábor nemrég olimpiai érmeshez méltó nyilatkozatot tett: azt mondta, hogy világbajnok akar lenni, és a nyakában az éremmel szeretné meghallgatni, hogy ott vagyunk a következő olimpián. Remélem, hogy a magabiztossága beigazolódik – mondta az MKSZ elnöke.

Dr. Schmidt Ádám bízik abban, hogy jövő januárban a döntéshozók úgy határoznak, hogy a karate visszakerül az olimpiai programba, és 2028-ban Los Angelesben ismét ott lehetnek a karatésok. A sportért felelős államtitkár emlékeztetett rá, hogy az év elejétől a nagy kiemelt nemzetközi sporteseményeket új eljárásrendben bonyolítják le.

Az első nagy próbatétel az atlétikai vb lesz, ahol ezt teszteljük. Az eddigi munka alapján bízom benne, hogy augusztusban megrendezzük minden idők legjobb atlétikai világbajnokságát, októberben pedig minden idők legjobb karate világbajnokságát – jelentette ki a sportállamtitkár, aki szerint egy jól sikerült vb nemcsak a hazai karate világának adhat erőt, de üzenet is lehet a döntéshozóknak, hogy a karate kerüljön vissza az olimpiai programba.

Dr. Sas András rámutatott, hogy jogi értelemben a szervezőbizottság most alakul, de az előkészítési munkák már több hónapja folynak. Az NRÜ vezérigazgatója elmondta, hogy közelségük miatt a Szent István napi ünnepségek és az atlétikai világbajnokság lebegnek most a szemük előtt, de számukra a karate vb is éppen ugyanolyan fontos!

Szóljon hozzá!