ZETApress

hírportál

Pannonhalmi címvédés

Visegrád 4 Kerékpárverseny 2023: megvédte elsőségét Adam Toupalik, Árvai Kristóf lett a legjobb magyar – tudatták sajtósaik. Fotóink Vígh Attila felvételei. A mai rajt előtti tegnapi előzetesünk idekattintva olvasható.

Budapest és Pannonhalma között 138,5 kilométer várta a Visegrád 4 Kerékpárverseny – UCI 1.2 résztvevőit. A cseh Adam Toupalik (Elkov-Kasper) nyerte a versenyt, a legjobb magyar kerekes Árvai Kristóf (Epronex-Hungary Cycling Team) lett, aki a 11. helyen ért célba.

Pontban 11:30-kor 22 csapat közel 130 versenyzője vágott neki a távnak. A rajt ezúttal is Budapest XIII. kerületében, a Carl Lutz rakparton, a Vogue Étteremhajó előtt volt. Idén a Visegrádi Csoport közös országúti versenysorozatának 1. állomásaként fogadtuk a nemzetközi mezőnyt. A Budakeszi szőlőtelepi 12:10-es éles rajtot követően folyamatosak voltak az akciók, azonban életképes szökés viszonylag sokáig nem alakult ki. Mintegy 20 kilométer megtételét követően egy három fős sor szakadt el, nevezetesen Mindszenti Ákos (magyar nemzeti válogatott), a szlovén Gregor Cerne (Meblo Jogi Pro-Concrete) és a dél-afrikai Byron Munton (Epronex-Hungary Cycling Team).

Az elmenés legnagyobb előnye bő 5 percnél tetőzött, ám előbb Mindszenti, majd Pannonhalmához közelítve Munton is leszakadt a spiccről, míg Cerne számára a viadal legnehezebb és egyben leglátványosabb része, a helyenként 15%-os meredekségű, dísztérkő burkolatú emelkedő jelentette a végállomást. Az első lejtmenetben a cseh Michael Borosnak (Elkov-Kasper) sikerült elszakadnia, akit egy nyolc fős sor üldözött, majd az utolsó kilométeren ért is utol.

Végül a címvédő cseh Adam Toupalik (Elkov-Kasper) bizonyult a legerősebbnek megnyerve így a versenyt a lengyel Maciej Paterski (Voster ATS) és az ugyancsak lengyel Szymon Tracz (Santic-Wibatech) előtt. A legjobb magyar versenyző Árvai Kristóf (Epronex-Hungary Cycling Team) lett, aki a 11. helyen ért célba, míg legjobb szlovákként Matus Stocek (ATT Investments) zárt.

Nagy öröm számomra, hogy sikerült megvédeni a címem. Idén is komoly tervekkel vágtunk neki a visegrádi versenysorozatnak, bízunk benne, hogy a folytatás is sikeres lesz, ezáltal pedig megszerezzük a sárga trikót. A szervezéssel ezúttal is elégedettek voltunk, bár a nagy hőség nem volt a segítségünkre. Előnyömre vált, hogy az elmúlt évekből már jól ismertem a befutót, így tudtam, hogy mikor kell indítanom – nyilatkozta a célba érés után Adam Toupalik.

Az volt a célom, hogy 1-20. legyek, ami végül sikerült is. Nem éreztem magam túl jól a verseny során, ellenben az, hogy volt emberünk a szökésben, az megfelelő volt számunkra, hiszen így nem kellett dolgoznunk a mezőnyben. Örülök, hogy az enyém lett a legjobb magyarnak járó megkülönböztető mez – mondta Árvai Kristóf a díjátadó előtt.

X. Visegrád 4 Kerékpárverseny, Budapest-Pannonhalma 138,5 km:

1. Adam Toupalik (cseh, Elkov-Kasper) 3:08:02
2. Maciej Paterski (lengyel, Voster ATT) + 2 mp
3. Szymon Tracz (lengyel, Santic-Wibatech) + 4 mp
4. Tomas Jakoubek (cseh, ATT Investments) + 8 mp
5. Dylan Hokins (ausztrál, Ljubljana Gusto Santic) + 12 mp
6. Anze Skok (szlovén, Ljubljana Gusto Santic) + 14 mp
7. Piotr Brozyna (lengyel, Voster ATS) + 16 mp
8. Matic Zumer (szlovén, Meblo Jogo Pro-Concrete) + 17 mp
9. Antoni Olszar (lengyel, TC Chrobry Glogow Scott) + 18 mp
10. Marco Trevisol (olasz, So.L.me-Olmo) + 20 mp

A versennyel kapcsolatos további infók, érdekességek a Visegrád 4 kerékpáros-sorozat magyar futamának hivatalos weboldalán találhatók. Folytatás holnap délben a szlovákiai 144,8 km-es szakaszon. A lengyelországi 141,9 km-es szakaszt július 22-én szombaton, míg a csehországi 168,7 km-es zárószakaszt másnap teszik meg a bringások.

Szóljon hozzá!