ZETApress

hírportál

NAK-i főpróbák

A szokásosnál is nagyobb jelentőséggel bír az idei, 128. atlétikai országos bajnokság, ugyanis a péntek-szombaton sorra kerülő verseny lesz az augusztusi világbajnokság tesztviadala a Nemzeti Atlétikai Központban. Már az ob reggeli sajtótájékoztatója is egyfajta teszt volt, ugyanis ez volt az első esemény a komplexum sajtótermében.

– Nem tudom, mennyire látszik rajtam, de már most örülök. Merthogy ez így működik, van hang, vannak fények – mondta Németh Balázs hozzátéve, hogy a világ harmadik legnagyobb sporteseményét megrendezni eleve nehéz, de egy olyan létesítményben, amely korábban nem létezett, még nehezebb. A vb-t szervező Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója elárulta, hogy gyakorlatilag mindent tesztelni fognak péntek-szombaton, így például az akkreditációs zónákat, a büféket, azok árait, vagy a dobóatléták Benz típusú ketrecét, melyből összesen három van Európában. A televíziós közvetítés is ennek jegyében zajlik majd és a közmédia 20 kamerával közvetít az országos bajnokságról.

Teszteljük majd a bemelegítőpályát a Kis-Duna túloldalán, a Csepel-szigeten. Arra még sportoló nem lépett és péntek lesz az első alkalom, amikor magyar atléták ráléphetnek és onnan majd, ugyanúgy mint a vb-n, elektromos autókkal hozzuk át őket a versenyhelyszínre – fejtette ki Németh Balázs, aki azt is elárulta, hogy az ob-n élő zene kíséretében mutatják be az ügyességi számok résztvevőit ugyanúgy, ahogy azt a világbajnokságon is szeretnék.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár elmondta, hogy a belépés ingyenes lesz az ob-ra, melyet néhány héttel előzött meg az atlétikai központ átadója, ami formabontó módon családi nap keretei között, 15 ezer érdeklődő jelenlétében történt meg. Ő is hangsúlyozta, hogy az ob a szervezőknek, a létesítmény üzemeltetőinek is egy remek lehetőség a tesztelésére, de az atléták számára is az, az augusztusi világbajnokságra, mely előtt csak ők próbálhatják ki az arénát. – Kívánok a szervezőknek egy zökkenőmentes tesztversenyt és kívánom a sportolóinknak, hogy a felkészülésüket tekintve olyan visszaigazolást kapjanak majd most, hogy megfelelő állapotban vannak – jelentette ki a világbajnokság kormánybiztosa.

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke arról beszélt, hogy az ob minden évben a szezon egyik fő versenye, idén viszont még a szokásosnál is fontosabb és izgatottan várják a bajnokságot, melyen ráadásul már nem csupán a vb-re, hanem a jövő évi Európa-bajnokságra és a párizsi olimpiára is lehet szintet teljesíteni és pontokat szerezni a kvalifikációs ranglistára. A felkészülés és a szezon eleje jól sikerült a magyar atlétáknak és bízik benne, hogy az ob-n is jó eredményeket érnek el, s a világbajnokságra még tudnak egy kicsit javítani. A sportvezető elmondta, ha ma zárulna a kvalifikációs időszak, akkor több mint 35 magyar vehetne részt a vb-n, s bízik benne, hogy ez a szám nem fog csökkenni, sőt még tovább növekszik is.

Gyulai Memorial az ob és a vb között

A budapesti vb-t – mely hazánk történetének legnagyobb sporteseménye lesz -, augusztus 19-én szombattól 27-én vasárnapig rendezik a Nemzeti Atlétikai Központban, valamint az utcai futó- és gyalogló versenyeknek otthont adó Hősök terén. Világsztárok érkezésére addig se kell várni, a július 18-án kedden Székesfehérváron megrendezendő Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj szervezői a minap jelentették be, hogy a világ legjobbjai is indulnak női 100 méteres gátfutásban.

Ott lesz a mezőnyben a szám tokiói olimpiai bajnoka, a Puerto Rico-i Jasmine Camacho-Quinn, a világcsúcstartó és világbajnoki címvédő nigériai Tobi Amusan, az Európa-bajnok lengyel Pia Skrzyszowska, az amerikai bajnok Alaysha Johnson, valamint a 2019-es vb-aranyérmes amerikai Nia Ali is. A magyar színeket az Európa-bajnoki ezüstérmes országos csúcstartó Kozák Luca, továbbá Kerekes Gréta és Tóth Anna képviseli. Bejelentették továbbá a női 200 méteres síkfutás világbajnokának, a jamaikai Shericka Jacksonnak érkezését is.

Az már korábban biztossá vált, hogy rajthoz áll a Bregyóközi Szabadidő Központban a bahamai Steven Gardiner (400 m), a kenyai Emmanuel Korir (800 m), a görög Militiadisz Tentoglou (távolugrás), a svéd Daniel Stahl (diszkoszvetés), a lengyel Wojciech Nowicki (kalapácsvetés), valamint a világbajnoki címvédő szlovén Kristjan Ceh (diszkoszvetés), a lengyel Pawel Fajdek (kalapácsvetés) és sok más olimpiai és vb-érmes világklasszis, illetve a legjobb hazai atlétáink.

Szóljon hozzá!