ZETApress

hírportál

Győzelmi kényszerben

Szövetségi kapitányunk szerint kötelező a győzelem focistáinknak a litván csapat elleni holnap esti Eb-selejtezőn. – Világos, hogy a meccset meg kell nyerni, magam is kötelezőnek tartom ahhoz, hogy egyenes ágon kijussunk az Eb-re! Attól függetlenül nyerni kell, hogy milyen stílusban játszik az ellenfél, de igyekszünk majd szépen is futballozni! – mondta a kapitány.

Marco Rossi szerint mindenkiben ég a vágy, hogy megvédjék a mundér becsületét a szombati montenegrói 0:0-s döntetlent követően, amely részben jogos bírálatokat váltott ki. A litván válogatottról a ma déli sajtótájékoztatón Telkiben elmondta, hogy alaposan tanulmányozta azt a három meccset, amelyet Edgaras Jankauskas új szövetségi kapitány irányításával játszott a G-csoportban. A baltikumi csapat bebizonyította, hogy hosszú időn keresztül képes szenvedni és állni a sarat.

Ellenük sem lesz egyszerű meccs. Nem vagyunk sztárok, sok fiatallal dolgozunk, ezért ahhoz, hogy győzzünk, maximális erőbedobásra lesz szükség. Most is tiszteljük az ellenfelet, nem becsüljük le! – mondta az 58 éves olasz szakember hozzátéve: legalább három helyen tervez változtatást a podgoricai mérkőzéshez képest. Ezt nem a gyengébb teljesítménnyel indokolta, hanem a csapat frissítésével. A Rossi-fiúk idén még nem kaptak gólt. Erről úgy vélekedett, hogy a jó védekezéshez elengedhetetlen a támadók megfelelő kiszolgálása, ez pedig hiányzott Montenegró ellen, így szombaton azért nem kapott gólt a válogatott, mert sikerült kijavítani a hibákat, illetve Dibusz remeket. Mentálisan könnyebb rákészülni egy olyan meccsre, amelyen nem elvárás, hogy a csapat uralja a meccset.

Szalai Attila szerint jól sikerült a regeneráció, a mérések alapján mentálisan és fizikálisan is frissek, azaz készen állnak a kedd esti összecsapásra. – Fel vagyunk készülve arra, hogy Litvánia mélyebben fog védekezni, éppen ezért az lesz a kulcs, hogy nagyobb lendülettel és dinamikával kell játszani, mint Podgoricában – mondta a Fenerbahce védője hozzátéve: koncentrációban is előrelépést kell mutatniuk, mert Podgiricában túl sok ki nem kényszerített hibánk volt. Szalai egyáltalán nem számít könnyű meccsre, mert a litvánok Bulgária ellen 75 percet emberhátrányban futballozva megmutatták, kellemetlen ellenfelek, akik alaposan meg tudják nehezíteni a rivális dolgát. – Látjuk, érezzük a szurkolók szeretetét, mivel minden hazai meccsen telt ház előtt játszhatunk. Ez hatalmas megtiszteltetés, egyben felelősség is – mondta Szalai, akinek egyértelmű célja, hogy egyenes ágon jussunk ki a 2024-es németországi Eb-re.

Litván tisztelet

Edgaras Jankauskas litván szövetségi kapitány európai futball nagyhatalomnak nevezte Magyarországot a kora esti népstadioni sajtótájékoztatón. – Magyarország a csoport két favoritjának egyike. A keretet fiatal, de tehetséges futballisták alkotják. A csapat erősségéről mindent elárul, hogy tavaly legyőzte Németországot és kétszer az Eb-ezüstérmes Angliát is – mondta a 48 éves szakvezető, aki csapata múlt szombati találkozójáról úgy vélekedett, hogy kemény meccs volt Bulgária ellen, melyen meg kellett szenvedniük a kaunasi 1:1-ért úgy, hogy 75 percet emberhátrányban futballoztak.

A játékosként 56-szoros válogatott tréner azzal folytatta dicséretünket, hogy megfelelő erővel és minőséggel rendelkezünk, egyik nagy erényünknek tartotta, hogy rendkívül gyorsan átváltunk a védekezésből a támadásba. – Magyarország európai futball nagyhatalomnak számít, amely ráadásul emelkedő, javuló tendenciát mutat – jelentette ki. Kiemelte az infrastruktúra-fejlesztés fontosságát is, amely végbement az elmúlt évtizedben. A sok hiányzó kapcsán – Justas Lasickas eltiltás, míg Fedor Cernych csapatkapitány sérülés miatt nem játszhat – elmondta, hogy ezt a problémát filozofikusan közelíti meg, azaz új játékosoknak fog lehetőséget adni, hogy most bizonyítsanak! Edvinas Gertmonas litván kapus arról beszélt, hogy őt kifejezetten feldobja, ha nagy közönség, telt ház előtt védhet, de játékosfüggő, hogy kire miként hat a szurkolósereg.

A Népstadionban 20:45-kor kezdődő holnapi mérkőzést az M4 Sport és a Kossuth Rádió élőben közvetíti. A mieink várható kezdőcsapata: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai – Botka, Nagy Á., Kalmár, Kerkez – Gazdag, Szoboszlai – Sallai.

Szóljon hozzá!