ZETApress

hírportál

Jakobsen a keszthelyi esőmenő

Fabio Jakobsen, a Soudal Quick-Step versenyzője győzött a 44. Tour de Hongrie mostoha időjárási körülmények között megrendezett 2. szakaszán. A tegnapi 1. szakaszról idekattintva olvashatunk.

Zalaegerszegen borús idő fogadta a rajthoz álló 131 kerékpárost – az oldalszél és az eső réme izgalmas szakasszal kecsegtetett. A regnáló ausztrál bajnok, Luke Plapp (INEOS Grenadiers) a tegnapi bukása során agyrázódást szenvedett, így nem tudott rajthoz állni. A Flanders – Baloise kerékpárosa, Jenno Berckmoes ugyanebben a bukásban szerzett sérüléseket, és bár elindult a szakaszon, mindössze 11 kilométer után feladta a küzdelmet. A verseny legnagyobb sztárja, a kolumbiai Egan Bernal viszont kisebb sérülésekkel megúszta esését, így részt vehetett a mai 2. etapon.

A rajteremónián Vigh László, Zala vármegye országgyűlési képviselője; Szűcs Ádám, a fehér trikót támogató Bosch budapesti fejlesztési központjának üzemeltetési vezetője; Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere és a szakasz védnöke; Stephen Roche, a verseny nemzetközi nagykövete; illetve Eisenkrammer Károly főszervező vágták át a rajtszalagot.

Az éles rajt után óriási harc alakult ki a szökésbe kerülésért. A legaktívabb a piros trikós Stocek (szlovák, ATT Investments) volt, ám a sikeres akcióba nem tudott bekerülni. Ott volt viszont klubtársa, a cseh Daniel Turek, akihez a magyar válogatott Hrenkó Norbert, a román bajnok Emil Dima (Sofer – Savini Due – OMZ) és az olasz Filippo Ridolfo (Team Novo Nordisk) csatlakozott. A tegnap is szökésben lévő Novo Nordisk versenyző, Charles Planet és az Epronex fiatalja, Árvai Kristóf próbálkozott felugrani a négyesre, ám a főmezőny hamar utolérte őket.

Ezt követően nyugodtabb mederbe terelődött a szakasz: a szökés 3-4 perc körüli előnnyel haladt elől. A sümegi részhajrát Ridolfo, a vígántpetendi harmadik kategóriás emelkedőt Turek vitte el, ezáltal védve csapatának a hegyi trikót. Támadását követően Hrenkó leszakadt a szökésből, így hárman maradtak a mezőny elején. A Balaton-partra érve a főmezőny fokozni kezdte a tempót, így a szökés előnye folyamatos csökkent. Badacsonyban Ridolfo megnyerte a nap második részhajráját, majd a lesencefalui harmadik kategóriás emelkedőt is, ám Stocek bejött a harmadik helyen, ezzel megőrizve a piros trikót. Dimát már az emelkedő elején megfogta a mezőny, a két szökevény az utolsó 10 kilométerig kitartott.

A lejtmenetben két bukás is borzolta a kedélyeket, a verseny korábbi győztese, Damien Howson is a földre került. A nap harmadik részhajráját az INEOS vitte el Narváez révén, majd a sprinter csapatoké lett a főszerep, és kezdődhetett a felvezetés. A kaotikus hajrában a Team DSM vezette fel a hajrát, majd Caleb Ewan indult – de túl korán. A legerősebb Fabio Jakobsen volt – a holland Phil Bauhaust (Bahrain Victorious) és Vito Braetet (Flanders – Baloise) előzte meg a befutónál. – Jó sprint volt a vizes aszfalton, a megelőző néhány kilométer hektikusra sikeredett, mindenki megpróbált elöl helyezkedni. Noha a felvezetővonatát elvesztette, a nyugalmát meg tudta őrizni és 300 méterrel a cél előtt megindította a hajrát – válaszolt az M4 Sport kérdésére a szakasz győztese, Fabio Jakobsen.

Az összetettben jobb helyezésszámának köszönhetően Jakobsen átvette a vezetést honfitársától, Dylan Groenewegentől. A zöld trikó Phil Bauhausra került át, Matus Stocek és Rózsa Balázs megtartották a piros, illetve a fehér trikót. A verseny holnap az első hegyi szakasszal, a Kaposvár – Pécs etappal folytatódik.

44. Tour de Hongrie, 2. szakasz (Zalaegerszeg – Keszthely, 175 km)
1. Fabio Jakobsen (holland, Soudal Quick-Step) 4:05:21
2. Phil Bauhaus (német, Bahrain Victorious) azonos idővel
3. Vito Braet (belga, Flanders – Baloise) azonos idővel

Az összetettben:
1. Fabio Jakobsen (holland, Soudal Quick-Step)
2. Dylan Groenewegen (holland, Jayco AlUla) azonos idővel
2. Phil Bauhaus (német, Bahrain Victorious) +0:04

A pontverseny 1. helyezettje: Phil Bauhaus (német, Bahrain Victorious)
A hegyi pontverseny 1. helyezettje: Matus Stocek (szlovák, ATT Investments)
Az összetettben legjobb helyen álló magyar versenyző: Rózsa Balázs (magyar, Epronex – Hungary Cycling Team)

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Marc Hirschi pécsi nyerő | ZETApress

Szóljon hozzá!