ZETApress

hírportál

Atléták a juhok szigetén

Száz nappal a budapesti atlétikai világbajnokság rajtja előtt bemutatták Youhuut, az esemény kabalafiguráját a Nemzeti Atlétikai Központban. A délelőtti sajtótájékoztatón Jon Ridgeon, a nemzetközi szövetség (WA) vezérigazgatója a Szervezőbizottság vezetésével közösen leplezte le az ősi magyar állatról mintázott rackajuhot.

A stadionnak otthont adó Csepel-sziget egykor a juhok szigete volt, Magyarország pedig a rackák földje. Youhuu most az egykori szennyezett rozsdaövezet helyén visszakapja a parkot. Kabalaállatunk korábban lusta volt, azonban miután elkezdett sportolni, ő is egy hétköznapi hős lett. Legyen mindenki olyan, mint ő – fogalmazott a bemutatón Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. – Középkelet-Európában Magyarország bizonyíthatja először, hogy meg tud szervezni egy ekkora eseményt. Jelenleg 203 ország részvétele biztos, de azon dolgozunk, hogy ez a szám még nőjön: a cél 206 ország indulása, amivel minden idők legnagyobb vb-jét tudnánk megrendezni – tette hozzá.

Már 77 országból vásároltak jegyeket, jelenleg több mint háromszázan dolgozunk a vb sikeréért, de augusztusban tízezernél is több ember munkáját kell majd összehangolni. A percre pontosan lebontott terveinket bemutattuk a WA-nak, ezzel kapcsolatban csak kisebb módosításaik, javaslataik voltak. Azt a visszajelzést kaptuk, hogy ha ezt megvalósítjuk, a budapesti lehet minden idők legjobb atlétikai vb-je. A sikeres rendezés nemzeti ügy! – hangsúlyozta Balázs.

Schmidt Ádám, az atlétikai-vb kormánybiztosa kiemelte: célegyenesbe fordult a felkészülés, de a vb kapcsán indult egyedülálló programok – hétköznapi hősök, sulihősök -, melyek célja, hogy minél több magyart sportolásra, sportos életmódra biztassanak, a viadal után is folytatódnak majd. – Az ehhez kapcsolódó jegyvásárlási kedvezményekkel szeretnénk arra ösztönözni mindenkit, hogy minél többen kilátogassanak ide, ahol a mobillelátó vb-t követő elbontása után a világ egyik legszebb panorámájú futóköre áll majd rendelkezésre – mondta a HM sportért felelős államtitkára hozzátéve: a világ legjobb atlétikai vb-jét szeretnék megrendezni.

Joe Ridgeon átadta a magyar szervezőbizottság vezetésének a WA I. osztályú licencét, amelynek köszönhetően a Nemzeti Atlétikai Központ hivatalosan is házigazdája lehet az augusztus 19-e és 27-e közötti világbajnokságnak. A héten megvolt a stadion készenléti állapotát vizsgáló egyik utolsó vizit, a WA-nál pedig nagyon elégedettek voltak a látottakkal. – Erős és sikeres az együttműködés köztünk, Budapest és Magyarország között, ami elengedhetetlen a sikeres rendezéshez. A következő száz nap kihívása, hogy ugyanígy folytassuk a kemény munkát, de nagyon bízunk a szervező csapatban, hogy a 2500 önkéntes segítségével ki tudják majd szolgálni a sportolók, edzők, valamint a mintegy 1400 sajtómunkatárs igényeit – mondta a WA egyik első embere hozzátéve: a mostani vb azért is kiemelten fontos a WA-nak, mert a Helsinkiben 1983-ban megrendezett első világbajnokság 40. évfordulóját ünnepeljük idén.

Fürjes Balázs, az irányító testület társelnöke kiemelte, a stadion acélszerkezetéből három Lánchidat lehetne felépíteni, az építkezéshez felhasznált összes kábel lefektetésével pedig oda-vissza össze lehetne kötni Londont és Budapestet. – Egy hosszú maraton finiséhez érkeztünk, de tisztán emlékszem a kezdetekre: 2017-ben Londonban tárgyaltunk először a budapesti vb-ről, a rendezési jogot 2018 végén nyertük el. Egy évvel később meg kellett védenünk a viadalt, amelyet váltóban szervezünk, hiszen sokan már nincsenek itt azok közül, akik elkezdték, de róluk sem feledkezünk meg – mondta hozzátéve: a 2018-as WA-döntés a bizalomról szólt, ugyanis a stadion még nem állt, az ország pedig nem volt túl annyi világesemény megrendezésén, mint most. – Fájó hiányt pótlunk azzal, hogy itt otthonra lel a magyar atlétika. Emellett létrejön egy szabadidőpark, a rozsdából arany születik, mivel ez Budapest egyik lepukkant rozsdaövezete volt. A magyar főváros az elmúlt hét évben globális sportfőváros lett, az atlétikai-vb is ezt erősíti – jelentette ki Balázs.

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke megköszönte a Szervezőbizottság munkáját, majd a százas szám atlétikai jelentőségéről beszélt: a 100 méteres síkfutás a királyszám, a hosszabb távokon pedig rengeteg verseny dől el a célegyenesben az utolsó száz méterre fordulva. – Az utolsó száz napot úgy tudnám jellemezni, mint amikor a sportoló kijön a call roomból és szólítják a 100 méteres döntőre. A munka dandárját már elvégezte, betérdel, elrajtol, és szűk 10 másodpercre minden megszűnik számára, csak arra koncentrál, ami előtte van – mondta Miklós. A magyar indulókkal kapcsolatban megjegyezte, elkezdődött a kvalifikációs pontgyűjtés, reményeik szerint minél hamarabb sikerül majd kivívnia a csapattagoknak a részvételi jogot. A létszámmal kapcsolatban jelezte, 45-55 atléta indulásában bíznak, a versenyzőknek pedig minden korábbinál nagyobb motivációt ad az, hogy hazai környezetben bizonyíthatnak.

Farkas Petra U23-as Európa-bajnok távolugrónk ennek kapcsán kiemelte: a hazai vb rendkívüli lehetőség arra, hogy megmutassák, milyen eredményekre képesek, és a szurkolóknak is egyszer adatik meg, hogy kilátogassanak egy ilyen eseményre. – A magyar szurkolók hangja tudom, mennyire motiváló, így arra biztatok mindenkit, hogy jöjjenek ki, segítsenek nekünk abban, hogy meg tudjuk mutatni, mit tudunk! – mondta a sportolónő.

Önkéntesből Eb-bronzérmes

Madarász Viktória gyaloglónő 25 évvel ezelőtt még önkéntesként vett részt a budapesti kontinensviadalon, idén pedig már Európa-bajnoki bronzérmesként állhat rajthoz a vb-n. – Nekem mindig is nagy álmom volt, hogy hazai közönség előtt versenyezzek. Az 1998-as Eb-n önkénteskedtem, és iszonyatosan tetszett az egész hangulat, ami a stadionban is volt, mivel én kint is dolgoztam a maraton és a gyaloglás alatt, őrületes volt – mondta hozzátéve, hogy bár a gyaloglás nem a stadion környékén lesz, de reményei szerint a korai időpont ellenére is sokan jönnek majd szurkolni!

A 37 éves Viktória – aki a tavalyi müncheni Eb-n 3. volt – az elmúlt két hétben Madridban és a portugáliai Rio Maiorban indult, ezeken a versenyeken a körülményekhez képest jól szerepelt: 19. és 12. lett. Az újpesti sportolónál ugyanis tavaly decemberben szívburokgyulladást állapítottak meg, ami lényegesen átalakította a felkészülését. – Edzésen nem kaptam úgy levegőt és otthon is rosszabbul éreztem magam. Ugyan volt egy kisebb náthás betegségem decemberben, de mivel nem voltam lázas és a közérzetem sem volt olyan nyomott, ezért úgy gondoltam, hogy nincs mese, menni kell edzeni! – emlékezett vissza a 11-szeres országos bajnok gyaloglónő, aki azután ment el kivizsgálásra, hogy a tünetek nem múltak el. A diagnózist követően az egészségét tartotta szem előtt és a felkészülése további részében az orvosi utasításokat betartva óvatosabban edzett.

Nehéz lelkileg elfogadni, hogy volt egy cél, egy álom, és nem tudom ezt úgy megcsinálni, ahogy szeretném, de ez van, most az egészségem mindennél fontosabb – hangsúlyozta hozzátéve: amit lehet ebből, azt megpróbálom kihozni és felkészülni a világbajnokságra, de így időeredményt vagy helyezést nem is tudok mondani. Másrészről jön a jó idő és egyedül kell végig-talpalnom az edzéseket – utalt edzője, Rácz Sándor távollétére, aki teljes munkaidős beosztása mellett mindössze néhány edzőtáborba tudja segíteni munkáját.

A szülők, ismerősök próbálnak segíteni abban, amiben tudnak, hogy ne egyedül kelljen 2-3 órát köröznöm, meg amikor lehet, az edzőm is próbál elszabadulni – fogalmazott Viktória, aki még két viadalon fog részt venni a vb-ig: június 9-én Litvániában, 17-én pedig Szlovákiában. A 35 km-en országos csúcstartó a nehézségek ellenére nagyon várja már a budapesti vb-t, bár sajnálja, hogy nem rendeznek felkészülési versenyt a vb útvonalán. A budapesti atlétikai-vb hazánk történelmének legnagyobb sporteseménye lesz, melyet augusztus 19-e és 27-e között rendeznek a Nemzeti Atlétikai Központban, valamint az utcai futó- és gyalogló versenyeknek otthont adó Hősök terén. A 9 napos sporteseményén több mint 2000 sportoló vesz majd részt, a viadal pedig akár hárommilliárd tévénézőhöz is eljuthat.

Szóljon hozzá!