ZETApress

hírportál

Keszthelyi csapatbemutató

Az Európa-bajnok Fabio Jakobsen szerint a Tour de France-hoz hasonló a sprinterfelhozatal a holnap délben rajtoló 44. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyen – láttuk este az M4 Sporton. Az előzmények idekattintva olvashatók.

Eisenkrammer Károly főszervező a mintegy négyszáz néző jelenlétében a keszthelyi Festetics-kastély parkjában megtartott esti csapatbemutatón kiemelte: mindegyik szakasznak megvan a specialitása, egyiket sem könnyű megnyerni. A versenyzők jelentik a szintlépést – utalt arra, hogy a TdH immár a nemzetközi szövetség (UCI) ProSeries-sorozatába tartozik.

Stephen Roche, a verseny ír nagykövete – aki 1987-ben a Giro d’Italián és a Tour de France-on aratott diadala mellett világbajnoki aranyérmet is nyert – úgy vélekedett: a szervezők jól eltalálták az arányt a hegyi és a sík szakaszok között, és lélegzetelállító lesz a vasárnapi budapesti 150 km-es körözés is. A verseny szintlépése kapcsán úgy fogalmazott, hogy abszolút jogosnak tartja, figyelembe véve a Tour de Hongrie múltját, a részletekbe menő odafigyelést és az infrastruktúrát. Honfitársa, a sprinterek zöld trikójáért harcba szálló Sam Bennett és a Tour de France, valamint Giro-győztes kolumbiai Egan Bernal teljesítményére a kíváncsi a leginkább, hiszen utóbbinak tavaly januári balesete után 95% volt az esélye, most mégis ott van a mezőnyben. – Nagy dolog, hogy élünk, hogy itt vagyunk és élvezzük a versenyeket, az életet! – fogalmazott Bernal, aki másfél hete nyolcadikként zárt a romandiai körversenyen. – Jól érzem magam és erős a csapatunk, megpróbáljuk a legjobbat kihozni magunkból, mint mindig. Nagyszerű lenne nyerni, de minden verseny nehéz, hat kerékpárossal pedig nem egyszerű kontrollálni a szakaszokat – mondta.

Jakob Fuglsang, az Israel-Premier Tech dán bringása februári sérülése óta nem versenyzett. Mint elmondta, a három sprintszakasz mellett két nehéz etapra számít, még nem tudja, mennyire tudta visszanyerni a formáját és mire lehet képes. A sprinterek közül a tavaly a kazincbarcikai szakaszon diadalmaskodó holland Dylan Groenewegen fontos állomásnak nevezte a Tour de France-ra készülésben a magyar körversenyt. A sík szakaszokon nagy harcra számít az erős sprintermezőnyben. – Megcélozzuk a győzelmeket és Fausto Masnadával a jó eredményt összetettben. A legjobb sprinterek mind itt vannak, a felhozatal olyan, mint a Tour de France-on. Ilyen nevek között nagy szó nyerni! – szögezte le Európa-bajnok honfitársa, a tavaly Hajdúszoboszlón és Nyíregyházán is a leggyorsabbnak bizonyult Fabio Jakobsen.

A 44. magyar körversenynek 29 nemzet 132 kerékpárosa vághat neki, köztük 15 magyar: a válogatottban hat (Szijártó Zétény, Filutás Viktor, Sidló Dániel, Orosz Bálint, Pápai Ádám, Hrenkó Norbert), az Epronex-Hungary keretében öt (Karl Ádám, Rózsa Balázs, Szarka Gergely, Valent Márk, Árvai Kristóf), a román Sofer-Savini Due csapatában kettő (Lepold Zoltán Antal, Móré-Gosselin Olivier), a cseh ATT Invesmentsben (Dina Márton) és az amerikai Novo Nordiskban (Kusztor Péter) pedig egy-egy.

A kétszeres magyar bajnok Filutás Viktor elmondta, hogy az év egyik kiemelt versenye számára a Tour de Hongrie, az pedig, hogy milyen eredményre lehet képes, a holnapi nyitányon derül ki, hiszen betegség után áll rajthoz. Karl Ádám ugyancsak kisebb betegség után várja a rajtot. A sík szakaszokon érte dolgozik majd az Epronex-Hungary, a hegyekben pedig a dél-afrikai Byron Muntontól számítanak jó teljesítményre. A sprintbefutókban szerzett tavalyi tapasztalatait felhasználva igyekszik a maximumot nyújtani, hogy ez mire elég, azt előre nem tudta megjósolni, mivel nincs tisztában a formájával!

A 38 esztendős Kusztor Péter hangsúlyozta: a Novo Nordiskban 1-es típusú cukorbeteg kerékpárosok tekernek, szeretnék bebizonyítani, hogy nem kell megijedni ettől az állapottól és ezzel együtt is fel tudják venni a versenyt a legjobbakkal. A magyar körverseny minden szakaszát végig-közvetíti az M4 Sport.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Elrajtolt a mezőny | ZETApress

Szóljon hozzá!