ZETApress

hírportál

Népligetben nyert Újpest EK-t

Az újpesti nők nyerték a vízilabda Eurokupát, miután a sorozat magyar házi döntőjének visszavágóján egy gólos hazai vereség után 13:9-re legyőzték a Fradit a Népligetben – láttuk tegnap este az M4 Sporton.

A finálé múlt szombati odavágóját 9:8-ra nyerte a Fradi a Margitszigeten, mellyel a mostani szezonban öt meccs után is százszázalékos volt a legnagyobb hazai riválisával szemben. Gerendás György vezetőedző együttese korábban a kupadöntőben (9:5), az Eurokupa csoportküzdelmei során (10:8), valamint mindkét szezoni bajnoki meccsen (13:6 és 9:7) legyőzte Újpestet. Női Eurokupa döntő visszavágó: FTC – ÚVSE 9:13 (3:2, 3:5, 2:1, 1:5), gólszerzők: Kuna 3, Leimeter, Tóth-Csabai, Farkas, Gurisatti, Petik, Pőcze 1-1, illetve Faragó 4, Hajdú, Baksa 2-2, Rybanska, Mácsai, Szücs G., Tiba, Szegedi 1-1.

A zsúfolásig megtelt népligeti uszoda közönsége elégedett lehetett, hiszen a házigazda zöld-fehérek egy góllal nyerték az I. negyedet, ráadásul az ellenfél azonos létszámban nehezen jutott el lövőhelyzetig. A II. felvonás elején feljavult a lila-fehérek játéka és pillanatok alatt fordítottak, a Fradi viszont sorra puskázta el emberelőnyeit. A vendégek elkapták a fonalat, Szücs fórból eleresztett bombájával pedig összesítésben ekkor jobban álltak. A Fradit Kuna mozdította el a holtpontról, néhány percen belül két góllal és egy gólpasszal segítette csapatát, amely egyenlített, de az ÚVSE végül így is 1 gólos előnnyel és összesített döntetlennel (15:15) jutott el a nagyszünetig.

A III. negyednek több mint a fele lepörgött gól nélkül, amikor Faragó egy gyönyörű ejtéssel növelte a vendégek előnyét. A Fradi Petik remek lövésével zárkózott fel, majd egy emberelőnyös szituációt megelőző Gerendás-időkérést követően Kuna egyenlített. A IV. negyed elején több mint másfél percig támadhatott az ÚVSE, ebben két emberelőny is benne volt, de a Fradi a kapus Neszmély vezérletével parádésan védekezett. A túloldalon viszont érkezett a gól: Pőcze várta meg, míg elsüllyed az olimpiai bronzérmes Magyari, akinek feje fölött lőtt a hálóba. Az Úpest így hirtelen kétgólos hátrányban volt összesítésben, de csak pillanatokig, mert Faragó óriási gólt lőtt, ez volt a 4. találata. Nem sokkal később újra egyenlő volt összesítésben, a Rybanska által kiharcolt ötöst Tiba magabiztosan értékesítette. A túloldalon Magyari hátrányban szenzációsan védett, elől pedig Baksa bombázott a jobb felső sarokba (9:11).

Bő két perccel a vége előtt a háromgólos előnyért támadó UVSE fórt kapott, Benczur Márton természetesen időt kért, a figurát pedig Baksa higgadtan, előző megoldását lemásolva fejezte be. Hátul jött egy fontos ÚVSE-blokk, ami gyakorlatilag eldöntötte a párharc sorsát, hiszen innen már csak bő egy perce maradt a Fradinak, a slusszpoén mégis a vendégeké lett: Szegedi gólja beállította a 9:13-as végeredményt.

A párharcot 21:18-as összesítéssel nyerte az Újpest, amely ezt megelőzően ötször találkozott legnagyobb hazai riválisával a szezonban, de most nyert először. Érdekesség, hogy úgy a a szombati oda-, mit a szerdai visszavágón is a vendégek diadalmaskodtak az EK-döntőn. Története során az UVSE másodszor nyerte meg a második számú európai kupát: először 2017-ben, melyet akkor még LEN Kupának neveztek.

Válogatott esélyeink

Mi döntött az UVSE javára az EK-döntőben? – kérdezte Bírót Attilát, női válogatottunk szövetségi kapitányát Takács Gábor az EK-döntő után.

B.A: Magyari Alda remekül védett. Az újpesti fiatalok élvezték a játékot, felszabadultak voltak. Úgy láttam, hogy a Fradi rutinos játékosait jobban nyomta a tét, túlizgulták a helyzeteket.

Az Eger is ott volt az Európa Kupa elődöntőjében, a Dunaújváros pedig bejutott a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe…

B.A: Nagyon örülök klubcsapataink nagyszerű nemzetközi szereplésének. Korábban is voltak sikereink, idén viszont minden összejött. Izgalmas lesz a versenyfutás a bajnoki címért, hiszen nagyon kiegyenlített a mezőny.

Mit várhatunk a válogatottól?

B.A: Rotterdamban és Athénban játszunk majd a Világligában. A két torna összesített eredménye alapján hat csapat lehet ott a sorozat Szuper döntőjében. Számunkra kötelező, hogy bejussunk a nyolcas fináléba!

Tavaly ezüstérmesek voltunk a felejthetetlen budapesti világbajnokságon. Megismételhető, esetleg felülmúlható ez a teljesítmény a nyári fukuokai vb-n?

B.A: Erről még korai beszélni, természetesen mindent megteszünk a jó szereplés érdekében.

Szóljon hozzá!