ZETApress

hírportál

Holnap indul a foci-Eb

Szövetségi kapitányunk szerint az új játékelemek és elképzelések kipróbálásán lesz a hangsúly a holnap esti észtek elleni felkészülési meccsen, amelyet szeretnénk megnyerni! A március 14-ei kerethirdető sajtótájékoztatóról idekattintva olvashatunk.

A bolgárok elleni hétfői Eb-selejtezőre készülünk a G-csoportban. Bár az még nem lesz sorsdöntő, de szeretnénk jól rajtolni. Éppen ezért az észtek ellen ki akarunk próbálni bizonyos új elképzeléseket a gyakorlatban – fogalmazott Telkiben a kora délutáni sajtótájékoztatón Marco Rossi hozzátéve, a játékosok hozzáállása és válasza eddig kifejezetten kedvező az új gyakorlatokra és elgondolásokra.

Az 58 éves olasz szakember a kezdőcsapatot illetően úgy fogalmazott, hogy bár az észtekkel szembeni barátságos meccsen megengedett a kísérletezés, Bulgária ellen már biztosra kell menni. Ennek ellenére holnap lehetőség szerint azzal a kezdővel akar indítani, amely a legközelebb áll a Bulgária ellen tervezetthez. Megjegyezte, megvannak az előre eltervezett cseréi is, mert nem akarja túlterhelni a játékosait. A lehetséges összeállítás: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai – Botka, Nagy Á., Kleinheisler, Kerkez – Gazdag, Szoboszlai – Sallai, de a végleges csak a ma esti villanyfényes edzés után várható.

Az 50. mérkőzés büszkeséggel tölt el, de a felkészülésen nem változtat, ugyanolyan fontos a győzelem, mint minden más meccsen! Nagy öröm, hogy sikerült olyan környezetet kialakítani, amiben a játékosok otthon érzik magukat. 90%-ban a srácok hozzáállásának köszönhető, hogy megváltozott a válogatotton belüli hangulat, és ez aztán az eredményekben is tükröződik. Ezt kell megőrizni a jövőben, hogy folytassuk a jó sorozatot! – mondta el Rossi.

A kapitány arról is beszélt, hogy a válogatottban nem lehet öt-hat új embert egyszerre a kezdőbe tenni, mert akkor nem működnének az automatizmusok, ráadásul a csapatszellem és a csapatjáték is megsínylené. Úgy vélte, ezt a kockázatot a nemzeti együttes nem vállalhatja jó szívvel, így is olyan alapemberek hiányoznak sérülés miatt, mint Gulácsi Péter, Nagy Zsolt, Schäfer András és Callum Styles, akiket pótolni kell!

Nem is lehet más cél a válogatottban, minthogy nyerjünk, az pedig egy kis plusz lenne, ha az 50. meccsen jó teljesítménnyel tudnánk köszönteni a mestert! – mondta Lang Ádám, aki nagyon várta már a válogatott összetartást, mert minden alkalommal kivirul, amikor felül a repülőre. A ciprusi Omonia védője kifejtette, hogy Rossi vezetésével elindult egy szervezett, jó és tudatos munka, őt pedig büszkeséggel tölti el, hogy ennek részese lehet! Kilenc évvel első válogatottsága után egyértelműen látszik a fejlődés.

Motiváció nem kell, mindenki szeretné folytatni, amit eddig elértünk – jelentette ki a 30 éves, 55-szörös válogatott futballista, aki az esélyekkel nem kívánt foglalkozni, de annyit megjegyzett, kiegyenlített az Eb-selejtezős G-csoport, amelyben lépésről lépésre kell haladnia a válogatottnak, mert nemcsak minden pontért, hanem a meccseken minden egyes labdáért véres küzdelem lesz.

Az észtek az F-csoportban készülnek!

Részben kísérletezésre szánja a holnapi, magyarok elleni barátságos meccset Thomas Häberli, az észt focisták szövetségi kapitánya hangsúlyozva, hogy ezzel együtt jó eredményt szeretnének elérni! – Az elmúlt időszakban tettünk egy lépést előre, de a nyolc veretlen meccs ellenére javítani kell a teljesítményen, mert Belgium, Svédország és Ausztria révén három erős ellenfél lesz az Európa-bajnoki selejtezőcsoportunkban – mondta a koraesti népstadioni sajtótájékoztatón a svájci szakember, aki abban bízik, hogy a jó sorozat megváltoztatta a játékosok hozzáállását és javított az önbizalmukon. Az esélytelen Azerbajdzsán az ötödik csapat az F-csoportban.

A 48 éves szakvezető kifejtette, azért választottak magyar minket ellenfélnek – vagy a mi őket? -, mert kemény riválisok vagyunk, Ausztriával azonos szintet képviselünk, ráadásul ugyanúgy 3-4-3-t futballozunk, mint az osztrák válogatott, amellyel hétfőn 20:45-kor csapnak össze.

A csapatjáték és a csapatszellem a magyarok erőssége. Nagyon jók az előre játékban, mivel technikás labdarúgóik vannak. Egész Európa láthatta, hogy a magyar futball milyen mértékben javult az elmúlt években, hiszen a Nemzetek Ligája élvonalában kétszer is legyőzték az Eb-ezüstérmes angolokat – mondta válogatottunkról Häberli hozzátéve, hogy holnap kicsit kísérleteznek, mert októberig nem lesz több barátságos meccsük, melyen ezt megtehetnék és közben jó eredményre is vágynak!

A futballisták részéről a 24 éves Mattias Käit azt mondta, hogy várta a válogatott összetartását, mert szeretnek együtt játszani! – Ki akarunk jutni az Eb-re, ami becsvágyó cél, de Magyarország jó kezdetet jelenthet ezen az úton. Kísérletezhetünk és pontrúgás-variációkat gyakorolhatunk. A nyolc mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozat jó érzés, de a tavalyi ellenfelek kevésbé voltak erősek, mint az ideiek lesznek – fogalmazott a Rapid Bucuresti középpályása, aki a magyar csapatot erősnek tartja, főleg a labdaszerzések utáni gyors előre játékot és a gólerős csatárokat emelte ki. A magyar-észt focimeccs holnap 19:30-kor kezdődik a Népstadionban az osztrák Walter Altmann sípjelére, melyet az M4 Sport élőben közvetít.

Szóljon hozzá!