ZETApress

hírportál

Irány a párizsi olimpia!

Március 14-én kedden pontosan 500 nappal a 2024-es párizsi olimpiai játékok kezdete előtt Franciaország az egész világra kiterjedő kampányt indít az ötkarikás játékok népszerűsítésére. A világ fővárosainak emblematikus helyszínein rendezett ünnepi eseménysorozatban csaknem 150 nagykövetség és több száz sportoló képviselteti magát – tudatták az ELTE sajtósai.

A nagykövetségek közreműködésével minden ország kiválasztott egy sportágat, amelynek képviselői részvételével a nagykövetek stafétát adnak át egymásnak. Franciaország megtisztelő felkérésére a kampányhoz hazánkban a Magyar Evezős Szövetség csatlakozik, így Magyarország a MESZ közreműködésével evezős sporttal vesz részt a kampányban: a Duna Országház előtti szakaszán evezős nyolcasok vonulnak fel a stafétaátadásra, az online közvetítéseknek köszönhetően pedig a staféta Óceániából indulva egy nap alatt virtuálisan körbejárja a világot.

A 2024-es párizsi olimpiai játékok kezdete: július 24-e szerda; a megnyitó ünnepség: július 26-a péntek, a Szajnán rendezik meg; a záróünnepség: augusztus 11-e vasárnap. Az 500 napos kampány eseményeit Magyarországon partnerségben szervezi a Francia Nagykövetség, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Magyar Evezős Szövetség. A közös munkáról szóló együttműködési megállapodásokat a felek ünnepélyes keretek közt írják alá a budapesti Francia Intézetben aznap 10 órakor. Résztvevői: Claire Legras, Franciaország budapesti nagykövete; Borhy László akadémikus, az ELTE rektora és Cseh Ottó, a Magyar Evezős Szövetség elnöke.

A kampány aznapi budapesti eseményei:
08:00 Evezős nyolcasok felvonulása a Dunán az Országház előtt a Magyar Evezős Szövetség közreműködésével
09:15 Olimpikonok és nagykövetek jelképes, 2024 méteres futása Budán a Lánchíd és a Margit-híd között
10:00 Aláírási ceremónia a Francia Intézetben, az I. kerületi Fő utca 14-ben
10:20 ELTE Cheerleader Team bemutatója a Duna parti épület előtti téren

A nemzetközi evezős sport számára Magyarország fontos állomás lesz a párizsi olimpiát megelőző időszakban, ugyanis 2024. április 25-28-a között Szeged ad otthont a Felnőtt Evezős Európa-bajnokságnak, és Európai Olimpiai Kvalifikációs Regattának, amelyen a kontinens legjobbjai az olimpiai kvótákért is versenyeznek majd.

Magyarország legutóbb 53 éve rendezett felnőtt evezős kontinensviadalt. A párizsi olimpiát megelőző egyik legnagyobb téttel bíró nemzetközi evezős versenyre várhatóan 38-40 országból mintegy 1200 résztvevő (sportoló, szakvezető, kísérő) érkezik. Az ELTE és a MESZ közti megállapodás szerint a felek a március 14-i rendezvényen túlmenően közös versenyeket, edzéseket és más, az evezőssporthoz kapcsolódó szabadidős programokat szerveznek, amelyhez közösen biztosítják a feltételeket és erőforrásokat.

A Francia Nagykövetség és az ELTE között az Irány a párizsi olimpia projekt keretében köttetett együttműködés célja a 2024-es olimpiai játékok népszerűsítése, a sporttal és az olimpiai játékokkal kapcsolatos francia-magyar kapcsolatokról szóló kiállítás és vetélkedő, illetve francia/angol nyelvű esszéíró verseny megszervezése. A tervek között szerepel még szemináriumok, tanulmányutak és tudományos rendezvények szervezése, illetve együttműködés egészségfejlesztéssel és sporttudományokkal kapcsolatos kutatási projektekben.

Az együttműködést az ELTE részéről Szalay Krisztián sportügyekért felelős rektori biztos és Bárdosi Vilmos professor emeritus, az egyetem frankofón kapcsolataiért felelős rektori megbízottja koordinálja, francia oldalról pedig Pierre Pedico, a Francia Intézet igazgatója és a nagykövetség kulturális tanácsosa, valamint Jacqueline Plessis oktatási attasé vesz részt a munkában.

Szóljon hozzá!