ZETApress

hírportál

Rögbi-könyv Budán

Sportági gálán mutatták be A tojáslabda bűvöletében – magyar rögbi sport története című könyvet. A Duna parti Francia Intézetben a magyar rögbis társadalom képviseletében mintegy kétszáz meghívott vett részt a tegnapi eseményen, amelyen a könyv bemutatója mellett a sportág 2022-es hazai legjobbjai is átvették elismeréseiket.

A mintegy 400 oldalas kötet Dénes Tamás Szepesi-díjjal kitüntetett író munkája, és a rögbis szerkesztőbizottság, valamint a magyar rögbis társadalom hathatós közreműködésével született meg. Az egy éven át készült könyv létrehozását vitéz Bene Kálmán, a szövetség társadalmi alelnöke, a 2022. év önkéntese határozta el, aki a merész terv megvalósításában az alkotási folyamat végéig vezető szerepet játszott – hallottuk a gálán. Fotóink Lehotzky István felvételei.

Kiss Antal, a magyar rögbisek elnöke a helyszínválasztás kapcsán kiemelte: sok közös cél van a franciákkal való együttműködésben, amelynek idén az ad plusz hangsúlyt, hogy ősszel Franciaországban rendezik a világbajnokságot, amelynek mérkőzéseire a rendezők hárommillió nézőt várnak a stadionokba. A magyar rögbisport az elmúlt évek, évtizedek során több szállal kötődött, illetve kötődik mind a mai napig Franciaországhoz. A honi klubéletben vagy éppen a válogatottban ugyanis több olyan francia játékos, illetve szakember jutott szerephez, aki családja révén kapcsolódik Magyarországhoz. Mások viszont született franciaként az országban éltek, tanultak, dolgoztak hosszabb-rövidebb ideig.

Az eseményen elhangzott, hogy a magyar szövetség nagyszerű évet tudhat maga mögött. Az eredmények közül kiemelkedik az olimpiai szakág, a hetes rögbi másodosztályú (Trophy) Európa-bajnoksága. Ez egyben a párizsi olimpiára vezető út első állomása volt, és a válogatottak a világ legjobbjai közé tartozó riválisokkal – az írekkel, az angolokkal és a walesiekkel – is megmérkőzhettek, az Eb első, zágrábi körét követően már házigazdaként, Budapesten. Utóbbi torna rendezése a sportág jeles képviselőinek elismerését is kivívta. Az amatőr játékosokat felsorakoztató magyar válogatottak számára a rendkívüli kihívás után továbbra is van esély az európai ötkarikás kvalifikációs döntőn való részvételre, amely az olimpiai selejtező alapját jelentő legrangosabb nemzetközi hetes rögbi sorozat, a World Series eredményeinek a függvénye.

A díjazottak

A legdinamikusabban fejlődő egyesület: Honfoglalók RC
Év játékosa 2022 – u16 fiú  7’s:  Kade Zalán (Esztergomi Vitézek RAFC
Év játékosa 2022 – u16 lány  7’s:  Szűcs Kinga (Nádasdladány RC
Év játékosa 2022 – u16 XV:  Mesterca Dávid (Nagykovácsi Dragons RC)
Év áttörő támadó játékosa: Kritzer Dorina (Esztergomi Vitézek RAFC)
Év játékosa 2022 – u18 fiú  7’s: Kade Zsombor (Esztergomi Vitézek RAFC)
Év játékosa 2022 – u18 lány  7’s: Jakubecz Lili (Fehérvár RC)
Év játékosa 2022 – u18 XV: Szűcs Máté (Fehérvár RC)
Év játékosa 2022 – férfi  7’s: Gyurcsik Mózes (Battai Bulldogok SZVISE)
Év játékosa 2022 – női 7’s: Oláh Dorottya (Fehérvár RC)
Év játékosa 2022 – XV: Márki Roland (Fit World SE Gorillák RC)
Év önkéntese: vitéz Bene Kálmán
Év játékvezetője: Dr. Mátrai Norbert
Év edzője: Regan Phillips (Fit World SE Gorillák RC)

Szóljon hozzá!