ZETApress

hírportál

Royal 01 a Madárfészekben

Dr. Busa Gabriella profi kick-box világbajnoki címért küzd vasárnap este Újpesten. A 2023-as évvel profi kick-box rendezvénysorozat veszi kezdetét hazánkban, amelynek első eseményére január 15-én kerül sor a Pozsonyi utca 4C-beli Madárfészekben – tudtuk meg ma délben a helyszíni sajtótájékoztatón.

Az újdonsült kezdeményezésről most állapodott meg a 2028-as Los Angeles-i olimpiai részvételre is esélyes kick-box sportág világszövetségének profi szakága (WAKO PRO) és a Magyar Kick-box Szakszövetség. A nyitó rendezvény fő mérkőzésén az amatőrként háromszoros világbajnok – és sokak által az Exatlon Hungary extrémsport reality-jéből is ismert – dr. Busa Gabriella ezúttal a profi világbajnoki cím reményében lép ringbe.

A NOB által is elismert kick-box világszövetség, a WAKO legfontosabb célja, hogy a sportág ott legyen a 2028-as Los Angeles-i olimpián. Erre eséllyel is pályázik, hiszen a kick-box egyike annak a kilenc sportágnak, amelyek közül néhány a szervezők jóvoltából felkerülhet a programra. A WAKO vezetése – amelynek a magyar Király István az egyik alelnöke – ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a sportágnak profi lába is legyen, amelyet a WAKO PRO koordinál.

Ennek lesz a része az az új profi kick-box rendezvénysorozat, amely idén rajtol el Magyarországon – jelentette be a WAKO PRO képviseletében Király István és Galambos Péter, a hazai szövetség elnöke. A magyarországi sorozatot szervező Royal Promotion az idén 4-5 eseményt kalkulál – mondta el vezetőjük: Jaroczkievicz Krisztián kilencszeres világ- és tízszeres Európa-bajnok, de terveznek külföldi, illetve a kick-box mellett profi-box gálákat is tető alá hozni.

A nyitó rendezvény mindjárt különleges csemegét ígér: az amatőr pályafutásnak háromszoros világbajnokként búcsút intett dr. Busa Gabriella a profik között is csúcsra érhet. Az Exatlon Hungary 2. évadának női bajnoka 2019-ben, harmadik vb-aranyát követően vonult vissza az amatőr kick-box karriertől, arról azonban nem tett le, hogy a profik között is bizonyítson.

A cím-mérkőzés pikantériája, hogy a full-contact szabályrendszer 55 kg-os súlycsoportjának világbajnoki címéért zajlik majd, vagyis épp azért a bajnoki övért, amelyet 2018-ban a szintén magyar Rákóczi Renáta szerzett meg, egy év múlva pedig sikerrel megvédett. A trón azonban mostanra megüresedett, hiszen az Exatlonban korábban szintén szerepelt bajnok időközben visszavonult. Reni azonban nemcsak tétlen szemlélője lesz az utódjáról döntő csatának, hiszen az elmúlt időszakban tapasztalatával Gabi felkészülését segítette.

A 12×2 percesre tervezett ütközetben a lengyel Marta Pyra lesz dr. Busa Gabriella ellenfele. A 19 óra körül kezdődő fő mérkőzésüket öt másik profi kick-box összecsapás előzi meg, amelyeken a sportág hazai elitjéből többek között ringbe lép Góman Renátó, valamint a tavaly nyáron a birminghami Világjátékokat is megjárt Pálfi Viktória is.

A Royal 01 elnevezésű rendezvény zártkörű hivatalos mérlegelését 14-én szombaton délben tartják a Westendben, míg a nyilvános 17 órakor kezdődik. A gála másnap szintén 17 órakor indul a Madárfészek Akadémián, hivatalos nevén az újpesti Kellner Ferenc Sportközpontban. A belépődíj egységesen 4900 forint. Az eseményről a Sport TV egyórás összefoglalót készít, mely egy későbbi időpontban kerül adásba.

Szóljon hozzá!