ZETApress

hírportál

Foci vébé a köztévén

Nálunk van a labda: foci vb az MTV-n! 64 mérkőzés élőben, HD minőségben. Közeleg a labdarúgó vb, nincs már hátra a kezdetéig két hónap sem. Június 11-én a kezdő meccs sípszavával indul a nagy megmérettetés. Összesen 64 mérkőzést láthatunk. Szurkolhatunk a kedvenceinknek.

Bár Magyarország nem jutott ki a vébére azonban annak örülhetünk, hogy jó mérkőzéseket nézhetünk. Dél-Afrikában sajátosan szurkolnak, ami megosztotta a drukkerek világát. A közvetítési időpontok számunkra szerencsések, mivel a Dél-afrikai Unió ugyanazon a földrajzi hosszúságon fekszik, így nincs időeltolódás. Az MTV ebben az időszakban a legnézettebb csatornává válik a labdarúgást kedvelők által.

A világbajnokság minden mérkőzését élőben közvetíti a Magyar Televízió. A köztévé ötfős kommentátorcsapatot állított össze a vébére, akik nemcsak a mérkőzésekről, hanem videoblogon keresztül a kulisszatitkokról is beszámolnak a dél-afrikai helyszínekről.

Napi 10 órában foglalkozik a Magyar Televízió a 19. Labdarúgó világbajnokság június 11-e és július 11-e közötti eseményeivel. A sportág legrangosabb viadalának mind a 64 mérkőzése látható lesz az MTV képernyőjén, a Telesport közvetítései esetében már megszokott HD minőségben. A mérkőzések 13:30-kor, 16:00-kor, és 20:30-kor kezdődnek a csoportkör idején, de nem maradnak le a meccsekről azok sem, akik még nem lesznek televízió közelben a délutáni közvetítések idején: az interneten, a weboldalon minden összecsapást élőben követhetnek az érdeklődők. ? Ez az egy hónap nemcsak a fociról szól, hanem Dél-Afrikáról is, ezért az MTV Híradójának kétfős ministábja, Al Ghaoui Hesna és Vizi Attila tudósít majd a rajongók százmillióit lázba hozó esemény helyszínéről ? mondta el Medveczky Balázs, az MTV alelnöke a köztévé tegnapi sajtótájékoztatóján, ahol Rozs Borbála járt.

Schulek Csaba, a Magyar Televízió sport főszerkesztője bemutatta a kommentátorok nemzeti válogatottját: Gundel Takács Gábor, Egri Viktor, Somos Ákos és Somos Zoltán mellé Faragó Richard csatlakozik. Az öt sportriporter nemcsak a mérkőzésekről tudósít, a vb előtt és alatt videoblogban számolnak be utazásuk izgalmas pillanatairól, a rangadó helyszínéről és kulisszatitkairól. A riporterek a saját mini-kameráikkal készített szubjektív videókat azonnal elérhetővé teszik a világhálón. A focirajongók a népszerű közösségi portálon, a Facebookon és a rövid bejegyzéseket továbbító Twitteren is követhetik a világbajnokság eseményeit: a Telesport.hu legfrissebb híreit, exkluzív videókat és más érdekességeket.

Ahogyan a labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit, az MTV a világbajnokságot is elemző, értékelő adások keretébe illeszti. A stúdióban már a kezdő sípszó előtt fél órával indul a felvezetés. A helyszínen tartózkodó kommentátorok minden alkalommal élőben jelentkeznek a mérkőzések előtt a stadionból, hogy megosszák a nézőkkel a legfrissebb híreket. ? A szünetekben és a mérkőzések után a stúdióé a szó, Magyarországon új stílusú, a sportbárok hangulatát idéző értékelés, beszélgetés foglalja keretbe a találkozókat. A műsorvezetők, Mérei Andrea, Somogyi Diána, illetve Zelinka Ildikó mellett a TeleSport szakriporterei, meglepetés sztárvendégek, valamint labdarúgó szakértők foglalnak majd helyet. Estéről estére Mészöly Géza, Bánfi János, Sallói István és Bognár György elemzi a látottakat ? jelentette be Schulek Csaba.

A Telesport.hu oldalon a világbajnokságok történetében először valamennyi mérkőzés kiváló minőségben, élőben lesz látható és bármikor visszanézhető az MTV Videotárából. A népszerű sportoldal nemcsak folyamatosan frissülő hírportálként üzemel a vb ideje alatt, hanem a játékosokról, csapatokról, játékvezetőkről összeállított vb-adatbázist és a világbajnokság történetének legjobb góljait bemutató videókat is böngészhetik a focirajongók.

Gundel Takács Gábor, az MTV műsorvezetője 1998-ban közvetített utoljára foci vb-ről. ? Három éve tértem vissza a Magyar Televízióhoz, ez a mostani közvetítés pedig egy újabb visszatérés a gyökerekhez. Nekem a labdarúgó vb egyet jelent a Magyar Televízióval, és 12 évig vártam arra, hogy újra átélhessem ezt a semmihez nem hasonlítható érzést. Azt, hogy nálunk van a labda.

Hasonlóan érez Egri Viktor is, aki 2008-ban, az Európa Bajnokság döntőjét közvetítette: ? 2002-ben a vb-n csak csendben ültünk Faragó Ricsivel a kommentátorállásban, és csodáltuk Knézy Jenőt. Imádom a focit, és nagyszerű dolog Eb-t és Bl-t közvetíteni, de számomra a világbajnokság a csúcs, ez maga a labdarúgás ? mondta Viktor.

A Magyar Televízió sportos ikrei is Dél-Afrikába indulnak 45 nap múlva. Somos Ákosnak ez lesz élete első foci vb-je. ? Tudom, hogy ez a lehetőség még a legszerencsésebb kommentátoroknak is ritkán adatik meg. Így én legalább annyira vagyok kíváncsi, mint boldog ? lelkendezett. Fivére, Somos Zoltán hozzáteszi: ? 16 éves voltam a Mexikói Vb idején, most negyven vagyok. Akkor nem gondoltam volna, hogy én előbb fogok a vb-re kijutni, mint a magyar válogatott.

Faragó Richárd évekig volt az MTV munkatársa, most a labdarúgó vb miatt újra visszatér a köztévé képernyőjére. ? Én már tudom ki lesz a győztes. Kétszer vettem részt eddig vb-n, és mindkét alkalommal Brazília nyert. Nyugodtan lehet fogadni ? állítja a népszerű sportriporter.

Szóljon hozzá!