ZETApress

hírportál

Harmadszor is vágtázunk

Ötnapos, országos rendezvénnyé nőtte ki magát a Nemzeti Vágta, a magyar települések legnagyobb seregszemléje. Fő célja a nemzeti hagyományok ápolása és, hogy hidakat építsen az egyes települések, azok lakosai, illetve a magyar vidék és a főváros között ? tudtuk meg a Műcsarnok melletti sajtótájékoztatón.

A ?magyarság, mint lovas nemzet? tematika köré szerveződő rendezvény gerincét a lovassport, a lovas hagyományok, és ehhez kapcsolódóan a természet-közeli életmód népszerűsítése adja. A fő attrakció a minden alkalommal megrendezésre kerülő speciális lovasverseny, a ?Vágta? amelyen az egyes települések színeiben induló (jellemzően amatőr) lovasok mérik össze tudásukat és szerencséjüket.

A Vágta több mint egy lóverseny

Szabályai egyediek, itt a vidám és nemes versengés, a bajtársiasság sokkal előrébbvaló, mint a győzelem, bár az egymillió forintos futamgyőzelmi díjak, illetve a 20 millió forintos fődíj sem elhanyagolható szempont. Az Andrássy úton felállított pavilonokban a résztvevő települések bemutathatják helyi értékeiket, népművészeti hagyományaiktól egyészen a kortárs kulturális, tudományos vagy gazdasági megvalósításokig.

A látogatók a számos szórakoztató program mellett megízlelhetik a különböző magyar régiók kulináris különlegességeit az Országkonyha keretein belül; a helyi szponzorok (vállalkozók), mint nevezők egy-egy településhez kapcsolódva bemutatkozhatnak az egész ország közönsége előtt.

A résztvevő települések vezetői a Polgármesterek Reggelijén ?politikamentes? közegben találkozhatnak és oszthatják meg tapasztalataikat egymással. Az elmúlt években 9 határon túli település is nevezett a Vágtára. Az eddigi tapasztalatai szerint a Nemzeti Vágta közönségének gerincét a gyermekes családok alkotják, kihasználva a közös szabadtéri szórakozás lehetőségét.

Az egyedi szépségű környezet, a hagyományőrző huszárok pompás felvonulásai, a gyönyörű paripák fenséges vágtája olyan különleges légkört kölcsönöz a Nemzeti Vágtának, amely a kezdetektől fogva nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi sajtó és közvélemény érdeklődését is felkeltette. A szervezők okkal remélik, hogy a Nemzeti Vágta hamarosan Budapest világhírű attrakciója és a magyar országimázs egyik ékköve lesz.

Újdonságok a 2010-es Vágtán

2010-ben a Nemzeti Vágta vidéki és budapesti versenyei gróf Széchenyi István emlékének adóznak. A Vágta rendezvények programját a Széchenyi Emlékbizottsággal szoros együttműködésben alakítjuk ki.

A 2010-es Nemzeti Vágta 5 naposra bővül Budapesten, és a Hősök terén megépített versenypálya mellett egy új pálya is létesül az 56-osok terén. A Széchenyiről elnevezett második pályán a legváltozatosabb lovas bemutatók, kulturális és gyerekprogramok, esti gálaműsorok szórakoztatják majd a közönséget. Széchenyi a témája az idei rajzpályázatnak is amelyet az általános iskolai korosztálynak hirdettünk meg.

A Vágta szervezői különös hangsúlyt helyeznek arra, hogy a rendezvény a magyar vidék és a lovas élet adottságaihoz minél jobban illeszkedjen, jó bemutatkozási lehetőséget és nyerési esélyeket biztosítson minden résztvevőnek a legkisebb településtől a fővárosig.

Ennek jegyében idén két további újítás is születik: idén külön díjazzuk a futamokon résztvevő magyar lófajtákkal versenyzőket és a profi zsokék és 50 fölötti hendikep számú lovak ? például a tavalyi győztesek ? nem indulhatnak a versenyen. Mindez nagyobb esélyegyenlőséget és még izgalmasabb versenyt teremt. Ezek a változások jelentősen növelik a nem telivér lovak esélyeit is.

A szervezők legnagyobb örömére, idén már 14 vidéki közösség csatlakozott a Nemzeti Vágta programjához, önálló előfutamokat szervezve a Vágtára. Ez teljesen új helyzetet teremt. A Nemzeti Vágta, a vidéki futamok szervezői és a budapesti főszervezők együttműködésére alapozó egész éves, országos programsorozattá teljesedik ki.

A Nemzeti Vágta előfutamai

A Vágta előfutamait az egyes régiók önállóan szervezik. Ahány település, annyi szokás, de egy dolog közös: a cél, hogy a napi ellentéteken és kétségeken felülemelkedve ünnepeljünk, ismerjük meg értékeinket, hirdessük az összefogás, az egészséges életmód, a természetszeretet fontosságát, és mindebből hosszútávon is életképes hagyományt teremtsünk.

A 2010-es előfutamok: Bácskai Vágta Április 24. Baja; Bükkösdi Vágta Április 25. Bükkösd; Sarkadi Vágta Május 1. Sarkad; Nyírségi Vágta Május 2. Nyíregyháza; Bácsalmási Vágta Május 8. Bácsalmás; Balatoni Vágta Május 9. Rádpuszta; Palóc Vágta Május 15. Mátranovák; Széchenyi Vágta Május 16. Nagycenk; Kocséri Vágta Május 16. Kocsér; Kisalföld Vágta Május 22. Győr-Gyirmót; Jász Vágta Május 23. Jászberény; Festetics Futam Május 23. Gyenesdiás; Bikali Vágta Május 29. Bikal; Északi Vágta Május 30. Miskolc.

A Nemzeti Vágta vidéki előfutamainak általános fővédnöke Dr. gróf Bethlen István, a Magyar Páneurópa Unió elnöke. A helyi futamok számos kiváló szakember és közéleti személyiség védnökségét élvezik.

Jótékonysági sztárfutam a Nemzeti Vágtán

Az idei Nemzeti Vágta sem maradhat jótékonysági sztárfutam nélkül, amely során most Hajas László, Hujber Ferenc, Pintér Tibor, Stohl András,és egyetlen hölgyként Terecskei Rita pattan nyeregbe és méri össze tudását. A versenyszabályok változása ezt a futamot is érinti, amelynek értelmében a sztárok telivérek helyett magyar lovakkal állnak majd rajthoz.

Programok a Nemzeti Vágtán

A Hősök terén a Hagyományos Vágtaversenyek (előfutamok, középfutamok, a döntő illetve a Kishuszár Vágta) mellett több speciális bemutató futam is megrendezésre kerül. Ilyenek a: jótékonysági sztárfutam, az akadályvágta, a Széchenyi emlékfutam egykori neves lovas versenyzőkkel, a huszárbajnokság döntő, az ország legjobb csikósa döntő, a történelmi felvonulások, lovas játékok, a tüzes vágta. A Vágta nyitó Ország felvonulás a benevezett települések képviselőinek ünnepi díszfelvonulása megnyitóval egybekötve.

Az 56-osok terén felépített Széchenyi pályán sportlovasversenyek: díjugrató verseny, magasugróverseny, lovas szakágak és egyéb bemutatók: military, lovas divatbemutató, lovaspóló mérkőzés, csikósbajnokság, illetve a magyar lófajták kerülnek bemutatásra. Ugyanitt, gyerekműsorok, lovas ovi, történelmi lovasbemutatók is szórakoztatják majd a közönséget. Az esti belépőjegyes lovas show: a fenti programok legkiválóbb résztvevői cirkuszi lovas produkciókkal és egyéb látványelemekkel (pirotechnika, táncosok) kiegészülve.

A Nemzeti Vágta, mint országos vidékfejlesztési és integrációs projekt

A Nemzeti Vágtán való részvétel nemcsak nemes ügy, de kivételesen hatékony településmarketing eszköz is. A rendezvény egyik erőssége, hogy egyszerre kínál lehetőséget személyes kapcsolatépítésre és országos médiajelenlétre. 2009-ben 90 település részvétele mellett, százezer látogató, 1,2 millió tévénéző kísérte figyelemmel a Nemzeti Vágta eseményeit. Több mint ezer riport és interjú jelent meg a helyi, az országos és a külföldi írott és elektronikus sajtóban. A tavalyi győztes Bácsalmásnak az elmúlt évben több média-megjelenése volt, mint az előző 4 évben összesen. A nyilvánosság persze csak egy a Vágta hosszú távú hozadékai közül.

A Nemzeti Vágta szervezett és dokumentált keretet kínál mindazon magyar települések számára, ahol a lovas élet erős hagyományokkal vagy nagyratörő tervekkel van jelen. Az így létrejövő országos hálózat jelentősen javítja a magyar lovas hagyományok megőrzésének, fejlesztésének és megjelenítésének esélyeit. Számos településen az önerős értékteremtés modelljévé vált a Vágtára való felkészülés.

Múlt, jelen, s jövendő

A Nemzeti Vágta 3 év alatt Magyarország egyik legismertebb szabadtéri rendezvényévé vált. Ma már a Vágta nem csupán egy több mint 300 települést integráló országos fesztiválsorozat, de közkincs is, olyan érték, amit óvni és ápolni kell. 2011-ben Magyarország adja az EU soros elnökségét ami az egész világ figyelmét hazánkra irányítja. A szervezők jogosan remélik, hogy ebben a rendkívüli időszakban a Nemzeti Vágta lesz az egyik legnagyobb központi országimázs rendezvény.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Szujó Zoltán gyeplőt ragadott | ZETApress
  2. Sztárok Rákosmentén | ZETApress

Szóljon hozzá!