ZETApress

hírportál

Pontlevonás az Újpesttől

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levélben köszönte meg, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség és fegyelmi bizottsága egyértelműen elutasítja a kirekesztő gesztusokat, amelyek sajnos megjelennek a magyar focipályák mellett is, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda. Mint ismert, a szövetség három pontot levont az Újpest labdarúgócsapatától a szurkolók viselkedése miatt, mert a május 4-ei Debrecen elleni találkozón folyamatosan huhogtak, amikor a színes bőrű Sidibéhez került a labda.

A miniszterelnök levelet írt Kisteleki Istvánnak, az MLSZ elnökének, amelyben megköszönte a fegyelmi bizottság fellépését. A kormányfő szerint a szurkolói rasszista megnyilvánulások szégyent hoznak a labdarúgásra, és szégyent hoznak Magyarországra is. Levelében hangsúlyozta, hogy közös felelősségünk van abban, hogy minél több magyar ember érezze személyes felelősségét, s határozottan fellépjen a gyűlöletbeszéd és az emberi méltóságot sértő kijelentések ellen.

Emlékeztetett rá, hogy ugyanezért kérte az Országgyűlésben a képviselőket arra, hogy lássák el kézjegyükkel a Zéró tolerancia kiáltványt, amely kimondja, hogy annak aláírója elhatárolódik az antiszemita és rasszista megnyilvánulások minden formájától, és semmilyen formában nem támogatja azokat, akik erősítik a gyűlöletkeltést, a kirekesztést és a bűnbakkereső agressziót.

A Zéró tolerancia kiáltványhoz időközben több száz civil is csatlakozott az Interneten keresztül. A kormányfő levelében arra kérte Kisteleki Istvánt, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez, illetve járjon közben annak érdekében, hogy a labdarúgó-szövetség játékvezetői is írják alá a Zéró tolerancia kiáltványt. Gyurcsány szerint ugyanis a futball-játékvezetőknek jelentős szerepük van a lelátókon tapasztalható verbális agresszió megfékezésében, s a kormányfő szerint ezzel is példát tudnak mutatni emberközpontú gondolkodásból, sportszerető magatartásból, fejeződik be a közlemény.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Megint nyert a bajnok

Szóljon hozzá!