ZETApress

hírportál

Időfutam a Giron

A brit Simon Yates nyerte ma délután a budapesti időfutamot, a 2. szakaszt a Giro d’Italia országúti kerékpáros körversenyen, amelynek összetettjében a visegrádi nyitóetapon diadalmaskodó holland Mathieu van der Poel megtartotta éllovas pozícióját. Legjobb magyarként Fetter Erik 45. lett. A tegnapi 1. szakaszról idekattintva olvashatunk.

Már dél környékén gyülekeztek a nézők az útvonal mentén, a Batthyány téren pedig a pályát bejáró felvezető motorosokat is üdvrivalgás fogadta, de nagy népszerűségnek örvendett az egy órával az első versenyző indulása előtt végig-haladó 40 szponzor- és reklámautóból álló karaván is.

A három magyar résztvevő közül az 1. szakaszon segítőként dolgozó Peák Barnabás ezúttal arra készült, hogy saját magáért tekerve odategye magát, Valter Attila viszont nem akart kockáztatni, mivel idén nem az összetett a legfontosabb számára. Fetter Erik a szám magyar bajnokaként megkülönböztető trikóban és nemzeti színű aero bukósisakban vágott neki a távnak. Az EOLO-Kometa 22 esztendős bringása a tegnapi nyitóetap hajrájában bukott, ám megúszta kisebb vágásokkal a balesetet.

A Hősök terét és a Budai Várban lévő Szentháromság tér közötti 9,2 kilométeres útvonal elején zsúfolásig telt sorokban biztatták a bringásokat, a célnál pedig minden versenyzőt nagy tapssal fogadott a közönség. Az első igazán jó időeredményt a korábbi egyórás világcsúcstartó brit Alex Dowsett tekerte (12:23 p), akitől az első magyarként kerékpárra ülő Peák Barnabás csak 6 másodperccel (12:29) maradt el.

Az Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux kétszeres magyar időfutambajnok kerékpárosát valóságos hangorkán kísérte végig a várba vezető 1,3 kilométeres, 4,9 százalék átlagmeredekségű, részben kockaköves emelkedőn. A kaptató időeredményét külön is mérték, mivel a negyedik kategóriás emelkedő leggyorsabb teljesítéséért ugyanannyi pont járt, mint a pénteki visegrádi elsőségért. – Mindent kiadtam magamból, ilyen közönség előtt lehetetlen tartalékolni – értékelt Barnabás.

Dowsett 1. helyét a holland Jos van Emden (12:19), majd az olasz Edoardo Affiani (12:10) vette át, miközben Fetter hatalmas ováció közepette gördült le a rámpáról a Hősök terén. Az EOLO-Kometa időfutambajnoka már 3 kilométer után megelőzte az egy perccel előtte indulót, és végig jó tempót tekerve ért be 12 perc 28 másodperc alatt, ezzel a 10. időt birtokolta, 1 másodperccel megelőzve Peákot. – Sok helyen versenyeztem már, de ilyet még sehol nem tapasztaltam. Nemcsak a rajtnál, a célban és az emelkedőn voltak sokan, hanem minden egyes utcában. Elképesztően sok energiát adott ez nekem – szögezte le Erik.

Mielőtt utolsó magyarként Valter indult, a legjobb időt előbb Lennard Kämna (12:07), majd az olasz Matteo Sobrero vette át (12:03). Attila arcára a rajt előtt mosoly ült ki, és öklét felemelve köszönte meg a közönség szeretetét, majd nekivágott a távnak, amelyet 12:41 perces idővel teljesített. Elmondta, hogy ennél tudott volna 10 másodperccel jobbat menni, de ezt a szakaszt inkább maximálisan ki akarta élvezni, ezért hagyta elterelni a figyelmét.

A legjobbak közül elsőként a 2017-es Giro-győztes holland Tom Dumoulin tudta 12 perc alá vinni az idejét (11:55), ám nem érezhette sokáig elsőnek magát, a brit Simon Yates ugyanis 11:50 alatt, 46,621 km/órás átlaggal teljesítette a távot, amivel élete egyik legjobb időfutam-teljesítményét produkálta a Vuelta a Espana 2018-as bajnoka.

A pénteki nyitóetap győzteseként Mathieu van der Poel rózsaszín trikóban és ugyanilyen árnyalatban pompázó időfutam-kerékpárral tekerte végig a szakaszt annak tudatában, hogy az összetett elsőség megőrzéséhez 14 másodpercen belül kell megérkeznie Yateshez képest. A sokat kockáztató holland láthatólag a szakaszgyőzelmet is meg akarta kaparintani, ám végül a pályafutása ötödik Giro-szakaszsikerét begyűjtő Yatestől 3 másodperccel elmaradt, így meg kellett elégednie a 2. hellyel és a Maglia Rosa megtartásával a Mátyás templom lábánál.

Csak egy versenyző bukott az időfutamon: az osztrák Tobias Bayer a budai oldalra érve elesett és bár vissza tudott ülni kerékpárjára és célba ért utolsó idővel, ezután be kellett ülnie egy mentőbe kivizsgálásra. Eredmények, Giro d’Italia 2. szakasz Budapest, 9,2 km-es egyéni időfutam:

1. Simon Yates (brit, BikeExchange-Jayco) 11:50 perc
2. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) 3 másodperc hátrány
3. Tom Dumoulin (holland, Jumbo-Visma) 5 mp h.
…45. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 38 mp h.
…51. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 39 mp h.
…82. Valter Attila (Groupama-FDJ) 51 mp h.

Az összetett élcsoportja:
1. Van der Poel 4:47:11 óra
2. Yates 11 másodperc hátrány
3. Dumoulin 16 mp h.
…40. Valter 1:02 perc hátrány
…101. Fetter 3:07 p h.
…150. Peák 6:19 p h.

Vasárnap következik az utolsó a magyarországi etap: a Kaposvár és Balatonfüred közötti 201 kilométert teljesítik a 105. Giro d’Italia résztvevői, akik a hétfői szünnap után kedden már Szicíliában folytatják a 3445,6 kilométer össztávú, 21. szakaszból álló, május 29-én veronai időfutammal záruló viadalt.

Szóljon hozzá!