ZETApress

hírportál

Női lovassiker a Vágtán

Szabó Nikolett, Szabadka lovasa Pipacs nevű lován nyerte a 14. Nemzeti Vágta döntőjét tegnap este a budapesti Hősök terén. A délvidéki lovas Heves, Farkaslaka, Kerekegyháza és Abony lovasát győzte le a Millenniumi emlékmű körül kialakított különleges versenypályán.

A 2021 leggyorsabb lovasa címet elnyerő szabadkai versenyző a Nemzeti Vágta vándordíját, egy 1848-as huszárszablyát és ötmillió forintos jutalmat vehetett át az ünnepélyes díjátadón. Pipacs hátára győzelmi takarót terítettek. A döntőben másodikként befutó Nagy Arnold, Heves lovasa egymillió forintos, a 3. helyezett Tamás Csaba, Farkaslaka versenyzője félmillió forintos jutalmat kapott, a további két döntős, Heves és Abony lovasa 300-300 ezer forintot vihetett haza.

A Kicsihuszár vágtán Hajdu Fanni, Orosháza lovasa aratott győzelmet Nárcisz nevű póniján, aki a döntőben Érsekhalma, Csörög, Kishegyes és Sarkad lovasát utasította maga mögé.

Tegnap megrendezték a nemzetközi futam döntőjét is, amelynek győztese Lukas Vladyka, Csehország lovasa lett. Másodikként India, harmadikként Ausztria lovasa ért a célba. Negyedik, ötödik és hatodik helyen Olaszország, Mongólia és Suriname versenyzője végzett.

A nemzetközi futamon a döntőbe jutottakon kívül Magyarország, Horvátország, Szlovénia, Törökország, Románia és az Egyesült Királyság lovasa versenyzett, hazánkat Paizs Gábor képviselte. A lovasok nem saját, hanem a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokról kölcsönkapott, sorsolással kiválasztott shagya-arab őshonos magyar fajtájú lovakkal indultak a versenyen.

A jótékonysági sztárfutamon győztese Bács Péter színész lett Széchenyi Krisztián, Nagy Ervin, Barabás-Kiss Zoltán és Sipos Imre előtt. A Hősök terén felállított speciális pályán a kétnapos versenysorozat ideje alatt 60 magyarországi és határon túli terepülés lovasa mérte össze tudását az elő- és középfutamokban. Az előzmények idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!