ZETApress

hírportál

V4 bringák hétvégéi

Július 10-én jön a VIII. Visegrád 4 Kerékpárverseny. A Visegrádi Csoport közös országúti versenysorozatának első állomása lesz idén a magyarországi viadal, amelynek mezőnye a 2019-es kiíráshoz hasonlóan ezúttal is a pesti Carl Lutz rakparton indul, a Margit hídon megy át a mezőny a Várkert bazári rajtig, majd immáron lassan hagyományosan Pannonhalmán ér célba.

A Visegrádi Együttműködés, melyhez a verseny is kapcsolódik, 30 éves múltra tekint vissza. Az idei év különlegessége, hogy július elsejével Magyarország vette át a Visegrádi Csoport elnökségét egy évre. A Visegrád 4 Kerékpárverseny, a magyar V4 elnökség Nagy Rajtja.

A magyarországi verseny sajtótájékoztatójára délelőtt került sor. Résztvevőivel és meghívott vendégeivel a Várkert Bazár előtt gyülekeztünk. Együtt tekertünk át a Parlamenthez, majd a Vogue Étteremhajóhoz. Velünk hajtott Peter Privara, a Szlovák Kerékpáros Szövetség elnöke, Ludek Telecky, a Cseh Kerékpáros Szövetség alelnöke és Krzysztof Golwiej, a Lengyel Kerékpáros Szövetség elnöke. Csapatunkat Törzsök Zsolt fő-szervező vezette, öt rendőrmotoros és egy rendőrautó biztosította menetünket és egy motoros polgárőr vitte operatőrünket.

A Visegrádi Négyek tagországai 2013 óta rendezik ilyen néven a viadalt, ami kezdetben egyben teljesítendő 500 kilométeres távot jelentett amatőrök számára. Azóta azonban a világbajnokságokra és az olimpiákra is kvalifikációs pontokat adó nemzetközi versenyrendszerbe, az UCI Europe Tourba integrálódott, négy különálló UCI 1.2 kategóriás egynapos versenyként. Most szombaton nálunk 157,3 kilométerrel indul a sorozat. Másnap Szlovákiában (140,7 km), jövő szombaton Csehországban (183,5 km) és jövő vasárnap Lengyelországban (147,0 km) állnak rajthoz a bringások.

Iglói-Nagy István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium fő-osztályvezetője hangsúlyozta a Visegrádi Együttműködés erősségét és fontosságát hozzátéve, hogy maga a kerékpárverseny-sorozat a négy ország sportbeli kezdeményezéseinek legfontosabb alappillére. Elmondta, hogy a 2024-es budapesti sakkolimpia előtt a V4-ek sakkversenyét is megszervezik.

Marianna Neupauerová, a Visegrádi Alap igazgató-helyettese hozzátette, hogy a kerékpáros projekt előnyt élvez, mivel mind a négy országot érinti. Szavait Törzsök Zsolt fordította, a moderátor Borsa Miklós újságíró volt.

Dr. Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke reményét fejezte ki afelől, hogy a jövőben akár a kerékpársport más szakágaira is kiterjedhet ez az együttműködés – ennek megerősítése kapcsán a négy ország kerékpáros szövetségeinek velünk bringázó képviselői aláírták a Visegrádi Négyek sportbeli együttműködésének meghosszabbításáról, illetve kiterjesztéséről szóló megállapodását.

Törzsök Zsolt főszervező, a Mozgás, Egészség, Rekreáció SE elnöke elmondta, hogy az idei V4 Kerékpárverseny egy világörökség részét képező területről indul és egy világörökség részét képező területen ér célba, a Pannonhalmi Főapátság meredek emelkedőjén. Rekordlétszámú mezőny, 28 csapat 170 versenyzője rajtoltat majd, mely hazánkban eddig a legnagyobb létszámú peloton, amely versenyezni fog egymással. A V4 Nagy Rajtja 10-én szombaton 13:30-kor lesz a Várkert Bazárnál, ahol az idei Giro d’Italia összetettjét három napon át vezető Valter Attila indítja el a mezőnyt. Előtte 10 órától színes, ingyenesen látogatható családi programokkal várják az érdeklődőket, akik a négy visegrádi ország konyháját is megkóstolhatják, majd a budakeszi lassú rajtot követően Pannonhalmáig 157,3 km-t tesznek meg a versenyzők.

A szombati táv megtétele során a nemzetközi mezőny többek között Telki, Zsámbék, Bicske, Csákvár, Bodajk, Csetény, Zirc és Ravazd érintésével érkezik meg a célvárosba, ahol a befutó előtti körözés során többször is meg kell küzdeniük a helyenként 15%-os, térköves emelkedővel. A versennyel kapcsolatos további információk, érdekességek a Visegrád 4 kerékpáros-sorozat magyar futamának hivatalos honlapján találhatók.

Szóljon hozzá!