ZETApress

hírportál

Kerékpáros túrázás járványban?

Ismert bringás mondás, hogy rossz idő nincs, csak rossz felszerelés! Bringázz felelősen! – olvasható a Magyar Kerékpáros Szövetség, a Magyar Kerékpárosklub, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, az Aktív- és Ökorturisztikai Fejlesztési Központ, valamint a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség közös közleményében.

Az idén ennél egy kicsivel bonyolultabb a helyzet. A járványveszély miatt bevezetett korlátozások jóformán teljesen beszűkítik a mozgásterünket – a szó szoros értelmében. Ugyanakkor fontos a szabad levegő és a mozgás, a jó fizikai állapot megőrzése és a bezártság mentális következményeinek ellensúlyozása szempontjából egyaránt. Ha kimozdulásra vágyunk, a lehetőségek átmenetileg ? nem tudjuk még pontosan, mennyi időre – a sétára, a futásra, a kutyasétáltatásra és végül, de nem utolsósorban a kerékpározásra korlátozódtak.

Szabad-e a veszélyhelyzet ideje alatt bringázni, kerékpár-túrázni?

Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. Közterületen, nyilvános helyen, illetve a szabadtéri sportpályákon az egyéni szabadidős sporttevékenység – különösen futás, gyaloglás, kerékpározás – gyakorlása megengedett. Kerékpározni olyannyira szabad, hogy a Magyar Természetjáró Szövetség ajánlásai között is szerepel, hogy aki túrázni készül, az tömegközlekedés helyett inkább autóval vagy kerékpárral induljon útnak.

A kerékpározás a fertőzésveszélynek legkevésbé kitett aktív tevékenység: A kerékpárunk kormányán kívül szinte semmilyen tárgyat nem kell megfognunk, nem kerülünk tömegbe, a szabad levegőn, ahol egyedül vagy néhány társunkkal együtt tekerünk, a fertőzésveszély lényegesen kisebb, mint zárt térben, ahol mások közelségében vagyunk.

Szabad-e szervezett túrán részt venni, teljesítménytúrán elindulni?

Nem. A jogszabály szerint közterületen, illetve nyilvános helyeken tilos a csoportosulás, illetve a gyülekezés. Semmiféle rendezvényt és gyűlést nem lehet tartani. A jogszabály kifejezetten az egyéni sportolást engedi meg, e körben említi példaként többek között a kerékpározást. A csoportosulásra, a gyülekezésre és a rendezvény tartásra vonatkozó tilalmak szabályai nyilvánvalóan vonatkoznak a kerékpározásra is. Ugyanakkor az sem szerencsés, ha valaki teljesen egyedül indul útnak, mert ha valami probléma adódik, nincs, aki segíthetne a bajba jutott bringásnak.

A Kormány rendelete a csoport fogalmát számszerűen nem határozza meg. Ám abból a rendelkezésből, amely közterületen, nyilvános helyen, valamint a sportpályákon a csapatsportok – különösen a labdarúgás, a jégkorong, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda – gyakorlását határozottan megtiltja, arra lehet következtetni, hogy egy street basketball meccs 2 x 3 játékossal, vagy egy kispályás labdarúgó mérkőzés 2 x 5 játékosa, azaz legalább 6-10 fő már csoportosulásnak számít. Egy szervezett teljesítménytúra, ahol van nevezés, regisztráció, a túra végén pedig eredményhirdetés egyértelműen rendezvénynek minősül, ami kifejezetten tilos.

Milyen szolgáltatásokat talál a bringás, a kerékpáros túra közben? Hol lehet élelmiszerhez, meleg ételhez, innivalóhoz, frissítőhöz jutni, és hol lehet vécét használni?

A bevásárlóközpontok és a különböző üzletek – így a kerékpárboltok, szervizek is – este 19 óráig nyitva tarthatnak. A gyógyszertárak és a benzinkutak korlátozás nélkül nyitva lehetnek. Az éttermek vendéget ugyan nem fogadhatnak, de a vendégek a megrendelt étel elvitele céljából, értelemszerűen az ehhez szükséges ideig ott tartózkodhatnak.

Mik azok a szolgáltatások, amelyek nem hozzáférhetőek a veszélyhelyzet idején? És melyek a továbbra is látogatható attrakciók?

Bizonytalan ideig zárva tartanak a szabadtéri attrakciók: állatkertek, vadasparkok, nemzeti parkok látogatóközpontjai, kisvasutak, kalandparkok, vidámparkok, korcsolyapályák, és a különböző kulturális intézmények: múzeumok, könyvtárak, egyéb közösségi terek. Ebből következik, hogy a szabadon álló, ingyen megtekinthető látnivalók: természeti képződmények, templom- és vár romok, kilátók maradtak látogathatóak. Vedd célba inkább a Egyénként is érdemes a kevésbé népszerű célpontokat!

Lehet-e szálláshelyet találni, foglalni többnapos bringatúrához?

Nem. A szálláshelyeken kizárólag az üzleti, gazdasági, továbbá oktatási tevékenység céljából érkező személyek tartózkodása megengedett. Más vendégek nem lehetnek a szálláshelyeken. A jogszabály nemcsak a szállodákra, hanem általában, mindenféle szálláshelyre vonatkozóan megtiltja a nyitva-tartást.

Kell-e maszkot viselni bringázás közben?

Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező. A Kormány rendelete szerint egyéni szabadidős sporttevékenység különösen a futás, a gyaloglás és a kerékpározás. Tehát kerékpározás közben nem kell maszkot viselni.

Azonban bármely üzletbe, bevásárlóközpontba, vendéglátóhelyre, üzemanyag-töltőállomásra való belépéskor, továbbá tömegközlekedési eszközön (pl. a BAHART hajóin) és annak megállójában is a maszkot (orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot) fel kell tenni, mégpedig olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

Mire kell különösen figyelni az őszi, téli időjárási körülmények között?

Ősz van, hamarosan tél, ezért különösen fontos:

Megfelelő őszi, téli ruházat!

Láthatóság, első, hátsó világítás (korán sötétedik!), ha borús, szürke idő van, akkor nappali használat is ajánlott.

Folyadék és minimális ennivaló legyen Nálad! (iso szeletek, vagy szendvics)

Fokozott óvatosság, vigyázat, ilyenkor jobban csúszik, ne most kerülj kórházba! (sisak!)

Mit kell még figyelembe venni kerékpártúra tervezésekor? Mire kell még figyelni bringázás közben?

Minél korlátozottabbak a lehetőségeink a kimozdulásra, annál inkább felértékelődik a kerékpározás, mint jogszabályi keretek között megengedett lehetőség. Bringázzunk felelősen!

Betegen, vagy csak, ha gyanakszol rá, hogy beteg leszel, ne indulj útnak!

Ha nem vagy gyakorlott téli túrázó, ne most kezdd el!

Ha már átestél a Covid fertőzésen, bármiféle fizikai aktivitás megkezdése előtt konzultáj kezelőorvosoddal!

Túra előtt a szokottnál is gondosabban vizsgáld át a kerékpárodat és a felszerelésedet! Ki tudja, hol találsz segítséget, ha technikai problémád adódik.

Indulás előtt tájékozódj! Derítsd fel pontosan, hogy a tervezett túrád útvonalán mely szolgáltatások elérhetők, melyek nem.

Kerüld a felkapott helyeket, válassz kevésbé ismert célpontokat!

Kerüld a tömegközlekedést. A túrád kiindulópontját autóval vagy bringával közelítsd meg!

Lehetőleg ne indulj útnak teljesen egyedül! A lehető legkisebb létszámú, de legfeljebb 4-6 fős társaságban indulj kerékpártúrára. A legbiztonságosabb, ha csak a Veled egy háztartásban élőkkel túrázol.

Figyelj rá, hogy feltöltött telefonnal indulj el! A hidegben előbb merülnek a telefonok, ezért érdemes akár powerbankot magaddal vinned.

Akárhova mész, ne aludj ott, már ha egyáltalán találnál szálláshelyet! Úgy tervezd meg a túrádat, hogy este 20 órára biztonsággal hazaérj!

Túrázás közben is tartsd meg a legalább 1,5 méteres vagy nagyobb távolságot!

Szóljon hozzá!