ZETApress

hírportál

Átigazolási javaslat

A Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Sportegyesületek Országos Szövetsége a 2020-as tokiói olimpia és a paralimpia halasztása miatt közös nyilatkozatot tett közzé, hogy az egyéni sportolóknál csak úgy történjen egyesületváltás a jövő év végéig, hogy az minden érintett számára elfogadható legyen.

A sportolói szerződések általában olimpiai ciklusokra szólnak, de ez az időszak a tokiói játékok halasztásával kitolódott – mondta délelőtt Deutsch Tamás SOSZ-elnök, a MOB téli sportokért felelős alelnöke, az MPB alelnöke a közös nyilatkozat előterjesztőjeként a Magyar Sport Házában. Amint az az előterjesztés bevezetőjében olvasható, sportolókat és sportszervezeteket, egyesületeket érintő sportszakmai és jogi következménnyel is jár, hogy a tokiói olimpiát és paralimpiát 2020 helyett jövő nyáron rendezik meg.

Deutsch Tamás emlékeztetett rá, hogy a sportról szóló 2004. évi I. törvény, valamint az egyes országos sportági szakszövetségek szabályzatai alapján a sportolók a szerződéseik lejártával másik sportszervezethez igazolhatnak át. Ez azonban a jelen helyzetben azt eredményezheti, hogy nem az az egyesület jár jól, amely éveken át biztosította a felkészüléséhez szükséges feltételeket, hanem adott esetben egy másik szervezet aratná le a dicsőséget.

A SOSZ vezetőségéhez több olyan bejelentés érkezett, amely arról szólt, hogy már kerestek meg sportolókat azzal, hogy az év végén lejáró szerződésük után igazoljanak máshova. – Azt szeretnénk elérni, hogy elkerüljük a vitás ügyeket, amelyek megnehezítenék, megmérgeznék az olimpiai felkészülést – mondta hangsúlyozva, hogy a szerződések nem módosulnak, csak a határidő tolódik ki.

A közös nyilatkozat lényege az, hogy olimpiai, paralimpiai részvételt már kiharcolt vagy ötkarikás szereplésre esélyes egyéni sportolók esetében csak úgy történjen klubcsere, egyesületváltás a jövő év végéig, hogy az minden érintett számára elfogadható legyen! A MOB, az MPB és a SOSZ – az EMMI sportért felelős államtitkárságának szakmai egyetértésével – tisztelettel kezdeményezi valamennyi sportszervezet vezetőjénél, hogy a fair play szellemében a már olimpiai, illetve paralimpiai kvótát megszerző, valamint az olimpiai, illetve paralimpiai kvóta megszerzésére reálisan esélyes olimpiai és paralimpiai A-, B-, C-kerettag sportolók, egyéni sportágban sportoló versenyzőket érintő átigazolásokat 2021. december 31-ig kizárólag csak abban az esetben kezdeményezzenek, ha az átigazolás mindhárom érintett fél (a sportoló jelenlegi sportszervezete, a sportoló új sportszervezete, valamint a sportoló) közös megegyezésével történik meg! – olvasható benne.

Deutsch Tamás elmondta, hogy a nyilatkozatot eljuttatják az összes sportszervezethez, írásbeli egyetértést kérnek tőlük, a SOSZ pedig majd monitorozni fogja az átigazolásokat. – Sportoló nem maradhat szerződés nélkül, sportoló nem járhat rosszul, de az a cél, hogy az egyesület se járjon rosszul! – hangsúlyozta. Kérdésemre az MTK Budapest elnökeként hozzátette, hogy ők a továbbiakban csak olyan szerződést kötnek, melybe záró időpontként a naptári nap mellett a konkrét sportesemény halasztása is belekerül.

Szóljon hozzá!