ZETApress

hírportál

6. Világ-sakkfesztivál online-térben

A Polgár Judit Sakk Alapítvány tegnap rendezte meg a 6. Világ-sakkfesztivált, ezúttal a virtuális térben, létrehozva egy önálló sakkvárost. Az esemény idén is bemutatta a sakk művészeti, társadalmi és tudományos kapcsolódásait, mindazt, ami miatt a legnépszerűbb sakk-tematikus fesztiválként tartják számon a világon. A fesztiválra 153 országból regisztráltak.

A hagyományosan őszi rendezvény a világjárvány miatt idén teljes egészében az online térbe költözött: mivel az előadók, például Garri Kaszparov és Vlagyimir Kramnyik korábbi világbajnokok, a művészek, az aktív versenyzők és az érdeklődők sem jöhettek személyesen Budapestre, a szervezők ezért elvitték a komplett fesztivált mindenkihez – tudatta a Magyar Sakkszövetség. Az október elsejei online sajtótájékoztatóról idekattintva olvashatunk.

Polgár Judit, a rendezvény ötletgazdája, a sakktörténet legjobb női játékosa és szervező csapata a programok sokszínűségét megőrizve olyan komplex virtuális-, élő- és interaktív sakkuniverzumot alkotott, amely az online versenyekre átálló sportágban is páratlanul innovatív jelenség. Káprázatos (virtuális) sakkváros született olyan intézményekkel, amiket a valóságban is érdeklődve, örömmel keresünk fel: játszótér a gyerekeknek, konferenciaközpont a beszélgetésekhez, mozi, koncertterem, iskola, fotó- és festménymúzeum, versenypálya amatőröknek és profiknak, kicsiknek és nagyoknak.

Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke az eseménnyel kapcsolatban elmondta, hogy történelmi jelentőségű lépésnek tartja a sakk ilyen formában történő bemutatását. – Mi, magyarok joggal lehetünk büszkék mindarra, amit játékosaink a sakkozás globális világához hozzá tettek. Van azonban a témának egy másik vetülete is, mégpedig a sakkozásban megjelenő innováció. Gondoljunk csak Kempelen Farkasra, vagy még inkább Élő Árpád professzorra, akinek matematikai számításai mindmáig a versenysakk kereteit biztosítják. Büszkén állapíthatjuk meg, hogy Polgár Judit csodálatos fesztiválja is felzárkózott a sakkozás nagy innovációi közé, hiszen egyszerre mutatja meg, hogy a sakkozás nem csak verseny és nem csak sport, de művészet, tudomány, kultúra, intelligencia, közösség és stratégia is. Ez a rendezvény is bizonyítja, hogy a magyarok jó házigazdák, és jól támogatja a 2024-es Sakkolimpia rendezési jogának elnyeréséért zajló erőfeszítéseinket: a kérdésről Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) decemberi közgyűlésén szavaz – fogalmazott az elnök.

Garri Kaszparov, a legendás orosz sakk-világbajnok és nemzetközi nagymester a nap egyik fénypontjaként is bekapcsolódva a fesztiválba elmondta: a női sakk vitathatatlanul hatalmas fejlődött az elmúlt évtizedekben. – Amíg Bobby Fischer a ’60-as években azzal büszkélkedett, hogy bármekkora pontelőnyt adhat egy női játékosnak, akkor is legyőzi őt, ma már ilyet senki sem jelentene ki, még az aktuális világbajnok, Magnus Carlsen sem. De ahhoz azonban nagyon sok időre van szükség van, hogy egy újabb olyan női játékos lépjen színre, mint a csodálatos Polgár Judit – foglalta össze véleményét.

Számomra nagy kihívást jelentett, hogyan lehet a kreativitást átvinni az online világba. Ugyanakkor sakkozóként ez is természetes közegem így végül a problémát sakkozói fejjel oldottam meg. A mai rendezvénnyel mindenképpen egy új fejezet kezdődött a világ-sakkfesztivál életében és úgy gondolom, ez a jövő. Egy olyan világot alkottunk, ahol előadásokat lehetett követni, interaktívan játszani, sakkozni, filmet nézni, egy kiállítást bebarangolni. Összességében úgy gondolom, ez egy világszintű innováció a sakkozásban – foglalta össze Polgár Judit a nap történéseit.

Szóljon hozzá!