ZETApress

hírportál

Megint jókat lovagoltak

Tegnap véget ért a Magyar Lovasterápia Szövetség XVI. Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Versenye (CDI-W/ CDI3*/CDIJ/CDIY/CDIP és CDN-A) és Lovasterápiás Versenye Fóton. Péntektől vasárnapig rendezte meg versenyét Fóton a Magyar Lovasterápia Szövetség.

Három napon keresztül, külön pályákon magyar és külföldi profi díjlovasok és sérüléssel élő gyerekek lovasterápiás versenyei folytak. A versenyszámokat a Gyermekmentő Szolgálat ismert közéleti tagjai nyitották meg és gratuláltak a győzteseknek tudatta Pethő Zsófia. Fotóink az NGYSZ felvételei. A szombati események idekattintva olvashatók.

A legnépesebb pálya a lovasterápiás versenyszámok helyszíne volt. A három nap alatt 19 gyerekcsapat, összesen 121 gyerek mérte össze a tudását több kategóriában. A kategóriákat a sérülés fajtája (hiperaktív, tanulásban és értelmileg akadályozott, látássérült), a lovaglásnem (díjlovaglás ügetésben és lépésben, lovaglás önállóan és vezetett lovon, gyógypedagógiai voltizsálás), valamint a korcsoport határozta meg.

A terápiás verseny összdíjazása 6 millió forint volt, a gyerekek ezen kívül hasznos és értékes ajándékokkal térhettek haza. A gyerekcsoportok ellátását és szállásköltségeit a szervezők állták. A terápiás versenyszámok házigazdai teendőit időrendi sorrendben: Kövér László, az NGYSZ Magyar Egyesület elnöke, az Országgyűlés elnöke, Fülöp Attila, az EMMI szociális ügykért felelős államtitkára, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Lovászy László Gábor, a Miniszterelnökség stratégiai kutatások támogatásáért felelős miniszteri biztosa, ENSZ emberi jogi szakértő.

A verseny ideje alatt működött a Gyermekmentő Szolgálat fogorvosi busza is. Az önkéntes fogorvosok valamennyi versenyző gyerek fogait átvizsgálták. Azt tapasztalták, hogy a gyerekek mintegy kétharmadának rendben vannak a fogai, legtöbbjük már visszatérő páciens. Egyharmaduknál találtak rossz fogat, erről értesítették a felnőtt kísérőket. A fóti fogorvosi szűrés az OTP Fogászati Road-show egyik idei állomása volt.

A nemzetközi és nemzeti versenyszámokban a három nap alatt összesen 8 ország 46 lovasa mérte össze a tudását, 26 versenyszámban. A részt vevő országok: Ausztria, Franciaország, Írország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Oroszország és Szlovákia. A nemzetközi zsűri elnöke Bernard Maurel (Franciaország) volt, tagjai világbajnokságokon és olimpiákon, paralimpiákon bíráskodó tapasztalt lovas szakemberek: Barbara Ardu (Olaszország), Elke Ebert (Németország), Anne Prain (Franciaország), Ilja Vietor (Szlovákia), Hillier Orsolya, Franyó Barbara és Hansághy Péter (Magyarország). A verseny technikai felelőse, aki a FEI szabályzatának betartásáért felel, Thomas Hässler (Svájc) volt.

A nemzetközi verseny két versenyszáma egyben Világkupa-forduló is volt, melyeket a Mercedes-Benz Hungária (Mercedes Nagydíj, Világkupa) és az ELMŰ (ELMŰ Nagydíj Kűr) támogatott. A nemzeti versenyek egyik versenyszáma egyben a Magyar Parasport Bajnokság volt.

A nemzetközi, a nemzeti és a lovasterápiás versenyek házigazdái voltak időrendi sorrendben: Sárfalvi Péter, világ- és Európa-bajnok magyar öttusázó, helyettes államtitkár, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Kövér László, a NGYSZ Magyar Egyesület elnöke, az Országgyűlés elnöke, Reinhard Münster, a Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, Fülöp Attila, az EMMI szociális ügykért felelős államtitkára, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Lovászy László Gábor, a Miniszterelnökség stratégiai kutatások támogatásáért felelős miniszteri biztosa, ENSZ emberi jogi szakértő.

A rendezvény főtámogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma, támogatói az OTP Bank Nyrt., a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ, a Mercedes-Benz Hungária Kft., a Hewlett Packard Enterprise és az SB Dynamic voltak.

Több versenyszámot élőben is lehetett követni a Magyar Lovasterápia Szövetség Facebook-oldalán. A közvetítést átvette a Dressprod francia lovas hírportál is, és 2,5 órás élő közvetítést adott a Világkupáról. A vasárnapi díjlovas versenyszámok és a győztesek:

Nemzetközi Junior Kűr: Felvinczi Lilla (Magyarország), Bonjour Majlund nevű lovával.

Könnyűosztályú L9 nemzeti versenyszám: Lustyik Fanni (Mezőhegyesi Ménes KHSE), Gidran XXVII-43 (KARTEL) nevű lovával.

Nemzetközi Póni Kűr: Hoffer Hanna (Magyarország), Macciato nevű lovával.

Fiatal Lovas Kűr nemzetközi versenyszám: Emma Gömmer (Németország), Sir Robin Off Loxley nevű lovával.

Junior Kűr nemzeti versenyszám: Jakab Dalma (Ács József LSE), DA FELICE nevű lovával.

Nagydíj Speciál nemzetközi versenyszám: Belinda Weinbauer (Ausztria), Fustanella Old nevű lovával.

Intermediate I Kűr nemzeti versenyszám: Németh Gábor (Magyar Lovasterápia Szövetség), Ortega nevű lovával.

Intermediate I Kűr nemzetközi versenyszám: Yom Tov Jazmin (Magyarország), Bojengel nevű lovával.

ELMŰ Nagydíj Kűr, Világkupa-forduló: Morgan Barbancon (Franciaország), Sir Donnerhall II Old nevű lovával.

A nemzetközi versenyek legeredményesebb magyar versenyzője Yom Tov Jazmin, legeredményesebb külföldi versenyzője Morgan Barbançon (Franciaország) lett. A nemzeti versenyszámok legeredményesebb versenyzője Németh Gábor (Magyar Lovasterápia Szövetség) lett.

Szeretettel várunk mindenkit 2021. október 1-3-án Fóton, a XVII. Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Versenyen és Lovasterápiás Versenyen. A Díjlovas és Lovasterápiás versenyről bővebb információk idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!