ZETApress

hírportál

Mareczko mesterhármasa

Ismét mezőnybefutó döntött: a 41. Tour de Hongrie 4. szakasza, a Sárospatak és Kazincbarcika közötti 180 kilométeres etap végén zsinórban harmadszor Jakub Mareczko, a CCC Team olasz sprintere szerezte meg az 1. helyet. A tegnapi 3. szakaszról idekattintva olvashatunk. Az összetett versenyben az ausztrál Kaden Groves megőrizte a sárga mezt.

Nagy esőzés nyitotta a Magyar Körverseny 4. napját, az éjszaka folyamán rengeteg csapadék hullott Borsod-Abaúj-Zemplén megyére, de a sárospataki rajtra csillapodott az égi áldás. Borult időben, komoly elszántsággal indult útjára a mezőny, amelynek élén egymást érték a támadások, de az első 40 kilométeren senkit sem engedett el a boly – tudatták a szervezők.

A szerencsi gyorsasági részhajrá után aztán kialakult a nap szökése, amelynek két magyar résztvevője is volt: az ausztrál Chris Harper (Jumbo-Visma), a spanyol Diego Sevilla (Kometa-Xstra) és az ugyancsak spanyol Alejandro Osorio (Caja Rural-Seguros-RGA) mellé csatlakozott Pelikán János (Androni Giocattoli-Sidermec) és Rózsa Balázs (Team Novák). Az ötös legnagyobb előnye 3:35 perc volt az etap során, s a szökés során a mieink kitettek magukért, Rózsa Balázs és Pelikán János is gyűjtött pontokat a gyorsasági és hegyi hajrák során.

A szökevények közül Chris Harper tartotta magát a legtovább, a mezőny azonban ezen a napon is jól kalkulált, az utolsó kazincbarcikai körben ledolgozta hátrányát, így ismét szabad út nyílt a sprinterek előtt. A mezőnybefutó előtt, másfél kilométerre a céltól bukás történt a mezőny közepén, így az elöl maradtak csatázhattak a szakaszgyőzelemért.

A kazincbarcikai befutónál aztán Jakub Mareczko esélyt sem adott kihívóinak: sorozatban harmadik szakaszát nyerte meg a Magyar Körversenyen, ilyesmire a viadal 95 esztendős történetében 1953-ban volt példa legutóbb, akkor a magyar Bartusek Béla tudott egymás után három etapsikert begyűjteni. A befutónál 2. lett a lett Emils Liepins (Trek-Segafredo), 3. a holland David van der Poel (Alpecin-Fenix), a magyarok közül pedig a válogatott versenyzője, Karl Ádám volt a leggyorsabb, aki elcsípte a 10. helyet.

Ezekben a napokban nagyon keményen dolgoztak a csapattársaim, nekem pedig a lehető legjobban alakult a sprint – fogalmazott a CCC Team sprintere, aki szerdán már csapattársa, Valter Attila sikeréért dolgozik majd.

A sárga mezes Kaden Groves is belekeveredett a bukásba, de mivel ez az utolsó 3 kilométeren belül történt, a győztessel azonos időt kapott, s megőrizte 1. helyét az összetettben. A gyorsasági pontversenyben továbbra is Jakub Mareczko vezet, így övé a zöld trikó, a hegyi pontversenyben – s piros mezben – maradt a spanyol David Lozano (Team Novo Nordisk) az élen, a legjobb hazai versenyzőt illető fehér mezben pedig Szatmáry András (magyar válogatott) indulhat majd útra a holnapi 5. napon.

41. Tour de Hongrie 4. szakasz, Sárospatak – Kazincbarcika (180 km):

1. Jakub Mareczko (olasz, CCC Team) 3:55:53
2. Emils Liepins (lett, Trek-Segafredo) azonos idővel
3. David van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) a. i.
4. Sasha Weemaes (belga, Vlaanderen-Baloise) a. i.
5. Andrea Guardini (olasz, Giotti Victoria-Savini Due) a. i.
6. Jon Aberasturi (spanyol, Caja Rural-Seguros-RGA) a. i.

10. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.

Az összetett versenyben:
1. (sárga mezben az Aktív Magyarország-díjért) Kaden Groves (ausztrál, Mitchelton-Scott) 14:10:38
2. Jon Aberasturi (spanyol, Caja Rural-Seguros-RGA) 2 mp h.
3. Lennard Hofstede (holland, Jumbo-Visma) 3 mp h.
4. Emiel Planckaert (belga, Vlaanderen-Baloise) 6 mp h.
5. David van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) 7 mp h.
6. Szatmáry András (magyar válogatott) a. i.

16. Dina Márton (Kometa-Xstra) 12 mp h.

22. Valter Attila (CCC Team) a. i.

24. Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) a. i.

A gyorsasági pontversenyben:
1. (zöld mezben a Skoda- és az Europcar-díjért) Jakub Mareczko (olasz, CCC Team)
A hegyi pontversenyben:
1. (piros mezben a Cofidis-díjért) David Lozano (spanyol, Team Novo Nordisk)
A legjobb magyar versenyző:
1. (fehér mezben a Magyar Közút Zrt. és a Bringasport-díjért) Szatmáry András (magyar válogatott)

A viadal holnapi zárónapján következik a királyetap, amely döntést hoz az összetett győzelemről. A mezőny 11:30-kor indul útjára a miskolci Szent István térről, s várhatóan 16:30-kor ér fel a kékestetői célba. A Miskolc – Gyöngyös-Kékestető szakasz 188 kilométer hosszú lesz. A kijelölt útvonalon három jelentősebb emelkedőt is meg kell másznia a mezőnynek, a viadal királyetapja dönthet az összetett győztes személyéről. A szakasz során három gyorsasági (Eger, Mátrafüred és Gyöngyös) és három hegyi (Hollóstető, Mátraháza és Kékestető) részhajrára is sor kerül. Köszöntő, útvonal, térkép és részletek idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!