ZETApress

hírportál

Bringás elit ob Mádon

Vas Kata Blanka és Filutás Viktor a 2020-as év elit országúti bajnoka: a nőknél Vas Kata Blanka (Doltcini-Van Eyck Sport), míg a férfiaknál Filutás Viktor (Giotti Victoria) sikerét hozta az elit országúti kerékpáros bajnokság mezőnyversenye Mádon – tudatták a szervezők.

Augusztus 23-án vasárnap Mád adott otthont az elit női és férfi országúti bajnokságnak. Délelőtt a hölgyek viadalával kezdődött a program, a lányokra két kör, 102,2 kilométer várt a dimbes-dombos pályán. Fotóink Vanik Zoltán / Bringasport felvételei.

A táv első harmadát lényegében együtt tette meg a mezőny, majd az erdőbényei emelkedő előtt Köllő Zsuzsanna (Epronex-BSS Oil Team) váltott tempót, ám túlságosan messzire nem jutott. A meredeken aztán a várakozásoknak megfelelően szétszakadt a csoport, Benkó Barbara (Ghost Factory Racing Team), Borissza Johanna (BVSC-Zugló), Buzsáki Virág (SVS Pro Team), Szabó Zsófia (Doltcini-Van Eyck Sport) és Vas Kata Blanka (Doltcini-Van Eyck Sport) ötöse maradt az élen.

A második körben Vas Kata Blanka gyorsított a meredeken, minek hatására Borissza Johanna és Buzsáki Virág is megúszott, ám lejtmenetben mindkettőjüknek sikerült visszazárkóznia. A bajnoki cím sorsa, így mezőnyhajrában dőlt el, ahol Vas Kata Blanka bizonyult a legerősebbnek Szabó Zsófia és Benkó Barbara előtt. – Nem volt különösebb taktikám a mai napra, úgy voltam vele, hogy majd a verseny közben úgy is kialakul. Sprintre számítottam, ami be is jött. Nem gondoltam volna, hogy az első körben már ilyen nagy lesz a szelekció, Buzsáki Virág váltott tempót az emelkedőn, s bár akkor még visszaértek néhányan, nem sokkal később ötünknek sikerült elszakadnia. A második körben ismét az emelkedőn próbálkoztunk, hárman léptünk el ekkor, de Johanna és Virág a síkon felzárkózott. Innen már a hajrára készültünk, amit sikerült megnyernem – mondta Vas Kata Blanka a versenyt követően.

Magyarország Felnőtt Országúti Kerékpáros Bajnoksága,
Női mezőnyverseny, Mád, 102,2 km

1. Vas Kata Blanka (Doltcini-Van Eyck Sport) 2:38:26
2. Szabó Zsófia (Doltcini-Van Eyck Sport) a.i
3. Benkó Barbara (Ghost Factory Racing Team) a.i
4. Buzsáki Virág (SVS Pro Team) a.i
5. Borissza Johanna (BVSC-Zugló) a.i
6. Kapott Szonja (Tipográfia Ladies Cycling) + 6:48
7. László Tamara (Tipográfia Ladies Cycling) + 6:48
8. Honos Csenge (KSI SE) + 6:52
9. Temela Eszter (Fehérvár Cycling Team) + 6:57
10. Kormos Veronika (Ventus Cycles) + 6:57

Délután a férfiak futama következett, ők három kört, azaz 153,3 kilométert abszolváltak. A rajtot követően azonnal megindultak a próbálkozások, mígnem egy háromfős sor lépett el, nevezetesen Istlstekker Zsolt (Epronex-BSS Oil Team), Kiss Gergely (Epronex-BSS Oil Team) és Kusztor Péter (Team Novo Nordisk). Miközben az eső is eleredt ehhez a trióhoz próbált felérni egy másik hármas – Csorba Bence Máté (Kecskeméti Első Sor), Borsos Benedek (SVS Pro Team) és Szentpéteri András (Team Novák) – sikertelenül. Az elmenés legnagyobb előnye három percnél tetőzött, miközben a második kör kezdetén elkapta a zivatar a karavánt, jelentősen megnehezítve a kerekesek dolgát.

A harmadik körre fordulva utol is érték a szökevényeket, s szinte azonnal indult is tovább Gönczy Gergő (Epronex-BSS Oil Team), Pályi Csaba (Epronex-BSS Oil Team) és Wermerser Zsombor (Team Novák), ám az utolsó huszonöt kilométerhez közelítve ismét összezárt a csoport. Innentől akció akciót követett, mintegy húsz kerékpáros maradt az élen, egészen addig, míg három kilométerre a célvonaltól Pelikán János (Androni Giocattoli-Sidermec), Fejes Gábor (CK Spartak Tlmace), Dina Dániel (Epronex-BSS Oil Team) és Filutás Viktor (Giotti Victoria) kvartettje indított.

Ezt a négyest pedig már nem is tudták utolérni, Filutás Viktor az egy kilométeres kapunál betámadta riválisait megnyerve így a bajnoki címet Dina Dániel és Fejes Gábor előtt. – Konkrétan golflabda nagyságú esőcseppek estek a második kör kezdetén, aminek nagyon nem örültem, mivel én nem vagyok egy túl jó esőmenő. Ekkor egy kicsit le is szakadtam, de szerencsére később volt még időm visszaérni a mezőnyre. A harmadik körben elengedtünk még egy elmenést, akiket az utolsó harminc kilométeren fogtunk meg. Onnan kezdődtek a folyamatos akciózások, mígnem három kilométerrel a vége előtt sikerült négyünknek elszakadnunk, ám senki sem akart közülünk vezetni, ezért az egy kilométeres kapunál úgy döntöttem, hogy megpróbálom. Azt hittem, hogy utolérnek, mivel szinte teljesen megálltak a lábaim, de végül csak sikerült hazaérnem – így az újdonsült magyar bajnok a díjátadót követően.

Magyarország Felnőtt Országúti Kerékpáros Bajnoksága,
Férfi mezőnyverseny, Mád, 153,3 km

1. Filutás Viktor (Giotti Victoria) 3:43:24
2. Dina Dániel (Epronex-BSS Oil Team) + 4 mp
3. Fejes Gábor (CK Spartak Tlmace) + 5 mp
4. Pelikán János (Androni Giocattoli-Sidermec) + 11 mp
5. Peák Barnabás (Mitchelton-Scott) + 17 mp
6. Lovassy Krisztián (Epronex-BSS Oil Team) + 17 mp
7. Orosz Gergő (Epronex-BSS Oil Team) + 17 mp
8. Rózsa Balázs (Team Novák) + 18 mp
9. Karl Ádám (UC Monaco) + 18 mp
10. Hrenkó Norbert (Tripetetolo) + 18 mp

Szóljon hozzá!