ZETApress

hírportál

Biztonságban kerekezzünk!

A kerékpáros közlekedés, sportolás, aktív kikapcsolódás egyre nagyobb teret nyer hazánkban, így egyre több kerékpárossal lehet találkozni közútjainkon lakott területen belül és kívül egyaránt. 1,5 méter a biztonságos előzési oldaltávolság! – tudatta Gombkötő Roland sajtófőnök.

Az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottsága, és a Tour de Hongrie Szervezőbizottsága, mint a kerékpárosok biztonsága iránt elkötelezett szervezetek közös kampányba kezdenek a kerékpárosok védelme érdekében. Fotóink Pertorini Mario, TdH felvételei.

A kampány célja a járművezetők figyelmének felhívása a biztonságos, másfél méteres előzési oldaltávolság betartására – ennek érdekében az említett szervezetek figyelemfelkeltő táblák kihelyezését kezdeményezik országszerte olyan útszakaszok mentén, ahol sokan kerékpároznak. Az első figyelemfelkeltő táblát az augusztus 29-én rajtoló 41. Tour de Hongrie 1. szakaszának útvonalán, a Dobogókőre vezető országúton, a Két-bükkfa-nyereg elágazásnál helyezték el, de a táblát újabbak követik majd szerte az országban.

Az ünnepélyes eseményen részt vett Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Óberling József rendőr ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője, Mikesz Csaba, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese és Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie fő-szervezője. Az autósok és a kerékpárosok biztonságos közlekedésének fontosságára sajnos két baleset is felhívta a figyelmet a napokban, a néhány napja a világ legjobbjai között értékes eredményt elérő Fetter Erik, és a tavaly ugyancsak Tour de Hongrie résztvevő Szatmáry András is edzés közben szenvedett közúti balesetet, mindketten kórházba kerültek.

A Tour de Hongrie a korábbi években is zászlajára tűzte a biztonságos közlekedés ügyét, két esztendeje az összetett győztes Manuel Belletti sárga mezén viselte a másfél méteres oldaltávolság betartására buzdító logót, 2019-ben és 2020-ban pedig a Biztonsággal, szabadon! kampány keretében hívják fel erre a figyelmet a Magyar Körverseny szervezői. A 41. Tour de Hongrie versenyére 2020. augusztus 29-e és szeptember 2-a között kerül sor, az UCI 2.1-es kategóriájú viadalon a tervek szerint 20 csapat 120 versenyzője áll majd rajthoz.

Szóljon hozzá!