ZETApress

hírportál

Noémi a 200 ezredik!

Pályacsúccsal nyerte Rasovszky Kristóf válogatott úszó a 38. Lidl Balaton-átúszást. A nyílt-vízi úszás világ- és Európa-bajnoka 57:00-s időeredménnyel csapott be a balatonboglári célba, mellyel másfél percet javított Papp Márk korábbi 58:30-as eredményén – tudatta Kocsis Árpád versenyigazgató. A pénteki előzetes idekattintva olvasható.

A nők versenyében Olasz Anna bizonyult a legjobbnak, akinek a mai 1:01:37-es ideje mindössze 39 másodperccel marad el Risztov Éva pályacsúcsától. További információk a 38. Lidl Balaton-átúszásról idekattintva olvashatók.

Ha már a koronavírus-járvány nagyban nehezítette az idei nyílt-vízi úszásokra való felkészülést, legalább az időjárás az esemény mellé állt, és az eredetileg meghirdetett, első időpontban sikerült megrendezni az átúszást. A levegő hőmérséklete a reggeli 22 fok után, délre 28 fokig melegedett, de a mérsékelt levegőmozgás miatt a hőérzet helyenként a 31-32 fokot is elérte. Elkélt tehát a naptej a 8907 fős mezőnynek, és a vízben való hűsöléshez kifejezetten jól jött az átúszás mint apropó – már, ha a 27 fokos Balatont illik hűsnek nevezni.

Idén a többezres mezőny kétféle motivációval csobbanhatott a Balatonba: a már hagyományos 5,2 kilométeres táv mellett most először azok is kipróbálhatták magukat az eseményen, akik még nem állnak készen arra, hogy úszva tegyék meg a Révfülöp és Balatonboglár közötti távolságot. A 2,6 kilométeres féltáv 1008 nevezője Balatonboglárról rajtolva 1,3 kilométert úszott szembe a nagy mezőnnyel, majd egy fordító után irányt váltva már a 7875 fős klasszikus mezőnyhöz csatlakozva úszhatott a cél felé.

A mai alkalom nemcsak az új táv miatt vált különlegessé az átúszások sorában, 14 óra körül ugyanis Balatonbogláron partot ért az esemény történetének 200 ezredik átúszója. Rozsos Noémi Győrből érkezett az eseményre, és idén már a második alkalommal teljesítette a klasszikus kihívást. A 200 ezer résztvevő mint mindenkori összlétszám jól érzékelhetővé teszi azt a tényt, hogy a Balaton-átúszás még mindig, továbbra is Magyarország egyik legnépszerűbb, legnépesebb sporteseménye.

A résztvevők között voltak még korábbi és jelenlegi sportolók, művészek, közéleti személyiségek, közöttük Güttler Károly kétszeres olimpiai és világbajnoki ezüstérmes úszó, dr. Kumin Ferenc londoni nagykövet, Fehér Dániel színész. Gurbán Béla szenior úszó 38. alkalommal teljesítette a kihívást, ő eddig minden eseményen részt vett.

Szóljon hozzá!