ZETApress

hírportál

Minden sport mindenkié!

Jótékonysági árverés az Exatlon Hungary nyerteseivel és parakajakos bajnokokkal. A Civilút Alapítvány, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Ergométer Szövetség online jótékonysági árverést szervez a Magyar Szervátültetettek Szövetsége javára.

A licitálás ma indul, ép és sérült sportolók fognak össze, hogy minél magasabb összeg folyjon be a szövetség javára. Az aukció július 11-én szombaton 11 órától élő közvetítéssel zárul a Duna Arénában – tudatta Egri Judit, az Ypsylon Média vezető tanácsadója.

A sportteljesítmény öröme és közösségi élménye nem pusztán az ép emberek kiváltsága. A sportban a fizikai vagy értelmi sérültséggel élők is aktívan és eredményesen részt tudnak venni, legyen szó szinte bármilyen sportágról.

Minden sport mindenkié! kezdeményezésünkre ép és parasportolók fogtak össze, hogy segítségükkel minél szélesebb körben hirdessük a program üzenetét, és egy jótékonysági árveréssel is segítsük a fogyatékossággal élő hazai sportolók lehetőségeinek kiszélesítését. Az esemény jelentősége az is, hogy segítő szervezetek fognak össze azért, hogy egy hozzájuk hasonló segítő szervezet munkáját támogathassák – mondta el Ruttkay Réka, a Civilút Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A program két részből áll. A mai naptól szombatig folyamatosan lehet licitálni az online térben a Magyar Szervátültetettek Szövetsége sportolóinak javára, a hétvégén pedig egy jótékonysági evezéssel elismert sportolóink is hozzájárulnak az eredményhez – tette hozzá a szervező Civilút Alapítvány vezetője.

Élő stream a Duna Arénából

Dr. Busa Gabriella, Böjte Dávid és Kempf Zozo, az Exatlon Hungary győztesei és sportolói, valamint két, nagyszerű eredményeket elért parakajakos, Varga Katalin paralimpiai 5. helyezett, vb. 4. és Eb. 3. helyezett és Kiss Péter világ- és Európa-bajnok bizonyítják, hogy a sportban és a sporttal minden lehetséges. A licitzáró online műsor élő közvetítésében a nézők jobban megismerhetik a sportolókat, akik egy evezős versenyen is összemérik teljesítményüket a Magyar Ergométer Szövetség gépein.

Jótékonysági árverés

Az aukció legmagasabb befolyó felajánlása a Magyar Szervátültetettek Szövetségének munkáját támogatja. A Civilút Alapítvány a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Ergométer Szövetség jótékonysági aukcióra invitál minden sportot és társadalmi ügyeket támogatni kívánó licitálót. A legnagyobb összeget ajánló különleges élménnyel lesz gazdagabb: a négy kiváló sportolóval részt vehet egy közös vacsorán és az azt követő bulin a Fröccsterasz all inclusive élmény-felajánlása jóvoltából.

Licitálni a Civilút Alapítvány Facebook-oldalán lehet ma 10 órától. A licit július 11-én 11:15-kor zárul. A nyertes nevét a Minden sport mindenkié! licitzáró rendezvényen hirdetjük ki az élő Facebook-közvetítésben.

A Civilút Alapítvány

A Civilút Alapítvány más civil szervezetek munkájának támogatását tűzte ki céljául. Elsősorban összekötő, közvetítő szerepet tölt be az egyesületek, civil szervezetek és a közszolgálati intézményrendszer között. Feladatának tekinti, hogy felkutassa és összekapcsolja azon szereplőket, akik egyazon ügyért dolgoznak. Az együttműködés eredményeként a különböző programok, projektek még több érintett emberhez elérnek és hatékonyabban működhetnek.

A Civilút Alapítvány munkájának középpontjában az egyéni és a társadalmi felelősségvállalás erősítése áll. Programjaival – elsősorban a szemléletformálás és edukáció által – az élet számos területén felhívja a figyelmet az önkéntesség és az együttműködés fontosságára.

A Magyar Paralimpiai Bizottság

Fogyatékosnak lenni nem jelenti azt; vesztesnek lenni! A Magyar Paralimpiai Bizottságot 1997. szeptember 13-án alapították meg a hazai fogyatékos sportjával foglalkozó sportszövetségek, a mozgáskorlátozott, a látássérült és az értelmi fogyatékos paralimpiai sportolók érdekében. A magyar parasportolók 1972-óta vesznek részt Paralimpiai Játékokon, eddig összesen 144 érmet nyertek hazánknak. Az első érmet 1972-ben dr. Fejes András szerezte meg 60 méteres kerekesszékes versenyben. Az első magyar paralimpiai aranyérem Tauber Zoltán nevéhez fűződik, aki az 1976-os Torontolimpiádon asztaliteniszben diadalmaskodott, viszont 40 évet kellett várnia ahhoz, hogy 2016-ban a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság hivatalosan is elismerje az akkor politikai okokból elvett paralimpiai címét.

Az MPB jelenleg közel 30 sportág hazai és nemzetközi versenyeire segíti a parasportolók felkészülését. A legutóbbi nyári Paralimpiai Játékokon, 2016-ban Rio de Janeiróban hazánkat 43 sportoló képviselte, és összesen 18 érmet nyertek. Az MPB legfontosabb feladata, hogy segítse a sportolók paralimpiai felkészülését, de a 2017. január 1. óta Köztestületként működő sportszervezet szorosan együttműködik a hallássérültek, szervátültetettek, a speciális olimpikonok, valamint a fogyatékosok diáksportjáért felelős sportszervezetekkel, segítve minden fogyatékossági ág képviselőit. A fogyatékkal élő sportolók életszemlélete, küzdeni tudása példaértékű lehet mindenki számára. Ők mindannyian győztesek, bebizonyították: fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, vesztesen lenni! Hajrá magyar parasport! Hajrá magyar parasporotlók!

A Magyar Ergométer Szövetség

A Szövetség a szabadidősportok lehetőségeinek bővítésével, és a szabadidő sportokon keresztül a versenysport utánpótlás nevelését is biztosítja azon sportágak tekintetében, amelyek elektro-mechanikus szimulálását, illetve ergometrikus mérését lehetővé tevő sporteszközöket használnak, ilyen pl. az evezés, kajak, kenu, kerékpár, futás, úszás, sífutás. A felsorolt sportágakban sportversenyeket szerveznek és versenyrendszereket működtetnek. A Szövetség feladata az ergométeres sportolási lehetőségek minél szélesebb körű megismertetése, elterjesztése. A különböző sportágak egzaktul mérhető teljesítmény mérésével, a sportágakban zajló edzésmunka segítése, ilyen jellegű versenyek megrendezése.

Az árverés kedvezményezettje a Magyar Szervátültetettek Szövetsége

A Magyar Szervátültetettek Országos Sport, Kulturális és Érdekvédelmi Szövetsége közhasznú szervezet, amely 1998-ban alakult meg. Szövetségünk ernyőszervezet, amelynek tagjai egyesületek. Országszerte, minden régiót lefedve és minden szerv-specifikus egyesületet is érintve, összesen 20 tagegyesületünk van. A fizikai rehabilitáció első állomása a gyógytorna. Célja, a frissen műtött szervátültetett emberek fizikai állóképességének visszanyerése. Második lépcső a szabadidősport. Kirándulások, hosszabb túrák, játékos edzések jellemzik a rehabilitációnak ezt a fázisát. Célja a visszaszerzett teljesítőképesség megtartása, a tevékeny életvitel kialakítása. A harmadik szint a versenysport. Edzések, versenyek, nemzetközi megmérettetések szegélyeik ezt az utat. Célja a fizikum erősítése, a szervezet munkában tartása, a sporthoz szükséges tulajdonságok fejlesztése. A sortoló szervátültetetteken végzett vizsgálatok megállapították, hogy a rendszeres sport elősegíti a beültetett szerv hosszabb túlélését.

Szóljon hozzá!