ZETApress

hírportál

A nagykövet futása

Bár elmarad az NN Ultrabalaton a hétvégén, a brit nagykövet elindítja 221 km-es jótékonysági futóváltóját – tudatta Kis Boáz, az Ökumenikus Segélyszervezet sajtóreferense.

Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete az Ökumenikus Segélyszervezet önkénteseként arra hívja fel a figyelmet, hogy a járvány miatt most még nagyobb szükség van a gyermekek támogatására. Jótékonysági felhívásához ismert közéleti személyekből álló futóláncot indít, akikkel gyermeknapig teljesítik a Balaton-körnek megfelelő 221 km-t.

Éppen ezen a hétvégén, május 16-án szombaton állt volna rajthoz Iain Lindsay az NN Ultrabalatonon, az Ökumenikus Segélyszervezet önkénteseként. Az elmúlt két évben a brit nagykövet vezette a Segélyszervezet Ne csak szurkolj, segíts! nevű jótékonysági futócsapatát, amely a szervezet hátrányos helyzetű gyermekeket támogató programjára gyűjtött adományokat.

Ahogy sok nagy tömegeket vonzó rendezvényt, úgy az NN Ultrabalatont is 2020 őszére halasztották a szervezők. Az előzmények idekattintva olvashatók. Mivel Iain Lindsay októberre már elhagyja budapesti állomáshelyét, ezért úgy döntött, ha a Balaton-kerülés idén számára biztosan ki is marad, jótékonysági vállalását teljesíti: a verseny tervezett hétvégéjén lefutja a 221 km rá eső 10 kilométeres részét, és a május 31-i Gyermeknapig adománygyűjtést indít a segélyszervezet rászoruló gyermekeket támogató Kapaszkodó-programja javára.

Most talán még nagyobb szükség van az összefogásra, mint amikor egy éve gyűjtöttünk. Sok család és gyermek kerülhet nehéz helyzetbe a koronavírus gazdasági hatásai miatt. Az Ökumenikus Segélyszervezet országszerte több mint 2000 gyermeket támogat rendszeresen, és nem engedi el a kezüket a járványhelyzetben sem – mondja Lindsay nagykövet.

Iain Lindsay jótékonysági akcióját a közösségi médiában közzétett videójában hirdette meg. Magyar nyelvű felhívásban több olyan, a Budapesten töltött évek alatt általa megismert közéleti személyt és hírességet is megszólított, akik maguk is lelkes futók. A nagykövet arra kérte őket, hogy segítsenek, hogy a Ne csak szurkolj, segíts! jelmondattal meghirdetett felhívása még a Gyermeknap előtt minél többekhez eljusson.

A felkért futók között szerepel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Varga Judit igazságügyi miniszter, Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Kovács KOKO István olimpiai bajnok ökölvívó, Bogdán Ádám válogatott labdarúgó, Mádai Vivien televíziós műsorvezetőnő és Wolf Kati énekesnő is. A gyűjtéshez bárki egyszerűen tud csatlakozni weboldalukon. A beérkező adományokat a segélyszervezet a több mint 2000 hátrányos helyzetű gyermeket támogató Kapaszkodó programjára fordítja.

A Kapaszkodó program

Az Ökumenikus Segélyszervezet kiemelt célkitűzése a hátrányos helyzetű gyermekek támogatása, felzárkózásuk elősegítése. Kapaszkodó elnevezésű gyermekfejlesztő programjuk keretében országszerte 13 helyszínen több mint 2000 gyermek kap rendszeresen segítséget szegénység okozta hátrányaik leküzdéséhez. Az egyéni fejlesztő foglalkozásokon és közösségi programokon túl, több ezer nélkülöző gyermek kap kézzelfogható segítséget élelmiszer, ruha vagy iskolaszer formájában is. A Segélyszervezet a koronavírus-járvány alatt sem engedte el a gyermekek kezét: a közösségi programok felfüggesztése idején a munkatársak telefonon, illetve online tartottak folyamatos kapcsolatot a családokkal, sok esetben személyes érintkezés nélküli adományátadással juttatták el a támogatást a rászorulóknak.

Szóljon hozzá!