ZETApress

hírportál

Saci is a Nemzet Sportolója

A Nemzet Sportolói jelenleg: Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Bíróné Keleti Ágnes, Balczó András, Hammerl László, Kamuti Jenő, Kárpáti György, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Varga János, valamint a most bekerült Monspart Sarolta.

Ez a Nemzeti Versenysport Szövetség és a Megszállottak Klubjának is a sikere – mondta Monspart Sarolta, aki szerint az olimpián nem szereplő sportágaknak is nagy siker az, hogy tagja lett a Nemzet Sportolói társaságnak. A grémiumban az olimpiai aranyérmes úszó, Székely Éva február 29-i halálával üresedett meg egy hely a 12-ből, a tagok ezután javasolták Monspart Saroltát, majd a sporttörvény alapján a Kormány döntött és a korábbi tájékozódási futó megkapta a Nemzet Sportolója-címet, és az azzal járó életjáradékot. – Otthon voltam, amikor Szabó Tünde államtitkár asszony felhívott és közölte a jó hírt. Percekig csak sírni tudtam örömömben – emlékezett vissza Monspart Sarolta.

Élsportolóként 1972-ben szerzett világbajnoki aranyérmet tájfutásban, majd még ebben az évben lefutotta maratont 3 órán belül, első nőként Európában. Sportkarrierjének egy kullancscsípés okozta vírusos agyvelőgyulladás vetett véget, s hamarosan tájfutó szövetségi kapitány lett. A 10 éves munka eredményeiért mesteredző címet kapott. Később sokat tett azért, hogy népszerűsítse a szabadidősportot és a futást.

Egész életemben fontosnak tartottam azt, hogy felhívjam a figyelmet az egészségre, a mozgásra. Így volt ez versenyző koromban és nem volt másként a Megszállottak Klubjában sem. A klubot Fa Nándor alapította 1993-ban és olyan sportnagyságok társaságában lehettem ott, mint a világbajnok műrepülő Besenyei Péter, vagy a hegymászó Erőss Zsolt. A mostani elismerésem úgy gondolom, hogy siker a megszállottaknak, de természetesen siker a Nemzeti Versenysport Szövetségnek is, hiszen a sportágam, a tájékozódási futás az ő tagszövetségük – mondta Monspart Sarolta, aki megállás nélkül nyilatkozik a különböző sajtóorgánumoknak.

Folyamatosan csörög a telefonom. Jól esik ez a kíváncsiság. Fővárosi és vidéki újságok, tévék hívogatnak, gratulálnak, futó tanácsokat kérnek – sorolja Monspart Sarolta, aki többek között Bányász Árpádot, e cikk íróját is elindította anno a futók rögös, de örömteli útján. A sportikon egyben kiemeli, hogy most különösen felértékelődik az erős immunrendszer és a rendszeres testmozgás.

Mindig élharcosa voltam a futómozgalomnak. Úgy gondolom, hogy napjainkban mindenki szembesül azzal az alapigazsággal, hogy tényleg az egészség a legfontosabb. Az egészségünkért pedig sokat tehetünk egy életmódváltással és rendszeres testmozgással. Bízom benne, hogy sokkal többen kerülnek majd a sport bűvkörébe az előttünk álló időszakban! – mondta Monspart Sarolta.

Szóljon hozzá!