ZETApress

hírportál

A nők már öttusáznak

A női váltók küzdelmével ma 10:30-kor a Nemzetvédelmi Egyetemen a vívással megkezdődött az öttusázók idei fő versenye, a budapesti olimpiai kvalifikációs világbajnokság, melynek Kincsem parki nyitó sajtótájékoztatóján a MÖSZ és a Kincsem Park több évre szóló együttműködési szerződést kötött.

Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára felidézte, hogy Magyarország idén több kiemelkedő nemzetközi sporteseménynek, köztük olimpiai kvalifikációs viadalnak adott otthont ? ilyen az asztalitenisz-, a vívó-, a kajak-kenu és a junior úszó-vb ? és hangsúlyozta: Fontos hogy kiszolgáljuk a hazánkba érkező sportolókat, szurkolókat, sportvezetőket, hogy elégedetten térjenek haza és jó hírünket vigyék a világba, azt, hogy jó rendezők és sportnemzet vagyunk. Emeli az esemény fényét, hogy olimpiai kvalifikációs világbajnokságot rendezünk. Volt versenyzőként is tisztában vagyok vele, fontos, hogy minél hamarabb meglegyen a kvóta. Mi ehhez szeretnénk a hátteret biztosítani ? indokolta a hazai rendezések fontosságát.

Klaus Schormann, a nemzetközi szövetség (UIPM) elnöke azzal kezdte köszöntőjét, hogy bár nem tud magyarul, annyit azért így is értett, hogy az államtitkár az olimpia jegyében rendezett versenyekről beszélt. Ehhez kapcsolódva kiemelte, hogy az év sportági fő eseménye zajlik ezen a héten Budapesten, néhány nap múlva pedig az öttusa olimpiai jövőjének szempontjából fontos tanácskozások, ülések következnek. ? A sportág 1912 óta szerepel az olimpiák programjában, szeretnénk, ha ez az 2024-es párizsi után is így lenne! ? mondta. Felidézte, hogy az 1989-es világbajnokság során már járt a Kincsem Parkban, ami valódi öröksége a sportágnak, és tisztában van azzal, hogy azóta is milyen sikeres versenyeket rendeztek Magyarországon. Megemlítette, hogy a vb-re várják Albert monacói herceget és ifjabb Juan Antonio Samaranchot, a UIPM első alelnökét, szombaton este pedig díjkiosztó gálát rendeznek.

Bretz Gyula, a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) elnöke elmondta, nagyon rövid idő állt rendelkezésükre, hogy létrehozzák az öttusaarénát. ? Különböző események torlódása miatt húsz napunk volt, ezért előre is elnézést kérek, ha valami nem lenne tökéletes ? tette hozzá kiemelve, hogy Klaus Schormann elnöksége alatt sokat változott a sportág, amíg eljutott a mai állapotáig, de a módosításokra szükség is volt, mert ezeknek köszönhető, hogy még ott van az olimpián. ? Kiemelt figyelmet fordítunk a vegyes váltóra és úgy látjuk, ebben van lehetőség arra, hogy jelentősebb rendezvényen is ott legyen ? utalt a mix-váltó esetleges ötkarikás programba kerülésére.

A sajtótájékoztatón jelen volt Amro El-Geziry egyiptomi származású amerikai versenyző, a 2014-es év egyéni vb-ezüstérmese, aki ezúttal csak váltóban indul. ? Már megvan a kvótám, így az egyénivel nem kell törődnöm. Örülök, hogy most nézhetem a többiek küzdelmét! ? mondta.

A 2017-ben vb- és Eb-ezüstérmes Kasza Róbert emlékeztetett rá, hogy a legutóbbi, 2008-as hazai világbajnokságon első éves felnőttként váltóban bronzérmes volt. ? Most nem tervezem, hogy váltóban indulok, mert egyéniben versenyzek. A felkészülésem jól sikerült, egészséges vagyok. Az elmúlt év roppant nehéz volt, mindenféle nyavalya tört rám, idén viszont sikerült megúszni a sérülést és nem estem le a lóról sem ? utalt a mellette ülő Földházi Zsófia múlt hétfőn történt lovas-balesetére. ? Úgy gondolom, hogy van esélyem pontszerzésre vagy akár éremszerzésre. Fontos lenne, hogy még idén összejöjjön az olimpia kvóta. Tudom, hogy nagyon erős a mezőny, de ez a célom, ezért küzdöttem ? tette hozzá. ? Sajnos én nem élhettem meg, hogy itthon világbajnokságon vegyek részt és úgy tűnik, ez most is kitolódik. Remélem, egyszer majd lesz ebben részem! ? felelte Zsófia.

A versenyzők ezt követően a tokiói olimpia jegyében a Tsuru közreműködésével szusikészítő versenyben vettek részt, míg Bretz Gyula és Pécsi István, a Kincsem Park ügyvezető igazgatója aláírta az együttműködési megállapodást, melynek értelmében a következő években több kiemelkedő öttusaversenyt rendeznek a létesítményben. ? Sportágunknak az a problémája, hogy nincs saját létesítménye. Van rá kormányzati törekvés, hogy legyen, ezt köszönjük, de addig is ide hozunk versenyeket ? mondta a MÖSZ elnöke.

? Különleges világbajnokságot rendezünk, mert az öttusa mellett nemcsak laser run-vb, hanem nemzetközi lóversenyfesztivál is lesz itt a hétvégén. A Kincsem Park most bizonyíthatja, hogy milyen őrületes lehetőségek rejlenek benne ? árulta el a házigazda. A vb-n a női és férfi egyéni versenyben három-három olimpiai kvóta megszerzésére nyílik lehetőség. Ma és holnap a női- és férfi-váltókat rendezik, majd következnek a hagyományos küzdelmek selejtezői, azután a döntők, végül a mix-váltóval zárul vasárnap este a vb.

Szóljon hozzá!