ZETApress

hírportál

Indul a Junior Úszó Vb

Junior Úszó VbAugusztusban Budapesten folytatódik a magyar úszósport nagy sorozata. A jövő sztárjai 20-án keddtől és 25-én vasárnapig Budapestre látogatnak, miután Magyarország elnyerte a 7. FINA Junior Úszó Világbajnokság rendezési jogát. Európában először mi rendezzük meg az utánpótláskorúak legnagyobb nemzetközi viadalát.

A junior vb-n a 14-17 éves lányok és a 15-18 éves fiúk állhatnak rajthoz. Rendező országként a magyar csapat mind a 42 versenyszámban indíthat versenyzőt, mely jogával minden bizonnyal élni is fog a Petrov Iván szövetségi kapitány vezette együttes. A versenyprogramban összesen 34 egyéni szám (17+17), nemenként 3 váltó, valamint 2 mix váltó szerepel.

A vb központi helyszíne a nemzetközi sportközvélemény által jelenleg a világ legjobb uszodakomplexumának tartott, valamint a 2017-es FINA vb óta újabb és újabb rangos versenyek helyszínéül szolgáló Duna Aréna lesz. A létesítmény jelenlegi állapotában, legacy-üzemmódban, azaz 5300 fős lelátói kapacitással és a megmaradt funkcionális termekkel továbbra is a nemzetközi úszósport egyik kedvenc helyszíne. A vb résztvevői a versenyt megelőzően a Széchy Tamás uszodában is edzhetnek a Margitszigeten.

A hazai rendezésű világesemények nagy sorozata 14 éve, 2005 júliusában egy igen emlékezetes junior Európa-bajnoksággal indult Budapesten. Ezen az eseményen tűntek fel először azok a kiválóságok, akik az elmúlt években a sportág meghatározó egyéniségeivé váltak, úgymint Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna és a Verrasztó-testvérek (Evelyn és Dávid).

A legutóbbi magyarországi korosztályos úszóviadalon, a 2016-os, hódmezővásárhelyi Eb-n pedig olyan tehetségek tűntek fel, mint Milák Kristóf és Késely Ajna, akik a legutóbbi, 2017-es junior vb-n jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar csapat minden idők legjobb eredményét érje el: fiataljaink 16 érmet, ebből 5 aranyat szereztek.

Dr. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke kiemelte: nagy megtiszteltetés a hazai úszósport számára, hogy a juniorok világbajnokságát Európában elsőként Budapesten rendezik meg. Mindez meglátása szerint további lökést adhat a 2027-es FINA vb-re megújuló magyar úszóválogatott építéséhez, hiszen reményei szerint 8 év múlva sok olyan versenyzőnkért szurkolhatunk majd, akik most a juniorok között állnak rajtkőre augusztus 20-a és 25-e között a Duna Arénában.

Dr. Nagy Zsigmond, a Nemzeti Sportügynökség ügyvezető igazgatója a junior világbajnokság kapcsán kiemelte: az úszósport az egész világon, de Magyarországon kiemelten is alapsportágnak számít, amelyet az emberek szeretnek és figyelemmel kísérnek. ? Fokozottan igaz ez a Magyarország számára roppant sikeres és nemrég befejeződött dél-koreai felnőtt világbajnokságot követően. Ezért is nagy felelősség, egyben öröm és megtiszteltetés egy ilyen remek világeseményt rendezni, amelyen nemcsak a magyar, hanem az egész világ legjobb utánpótláskorú úszói vesznek részt ? tette hozzá. Szerinte hazánk a vizes világesemények rendezésében igazán jártas. ? Arra törekszünk, hogy a meglévő tudást tovább csiszolva a lehető legjobb házigazdák legyünk. Ezért dolgoznak munkatársaim hónapok óta a Magyar Úszó Szövetséggel és az EMMI Sportért Felelős Államtitkárságával együttműködve ? hangsúlyozta.

Technikai részletek

Az eseményt a M4 Sport élőben közvetíti majd, valamint a helyszínen is lehet szurkolni a versenyzőknek. A 18 év alatti és a 65 év feletti látogatók ingyenesen tekinthetik meg a versenyeket, a felnőtt jegyek 500 forintos ártól érhetők el az esemény hivatalos weboldalán keresztül a jegyértékesítési menüre kattintva. Az előfutamok naponta 09:30-kor, a döntők 17:30-kor kezdődnek ? tudatta Csurka Gergely sajtófőnök. Mindezek mellett a szurkolók találkozhatnak a nemrég zárult felnőtt vb magyar aranyérmeseivel, Hosszú Katinkával, Kapás Bogival, Milák Kristóffal és Rasovszky Kristóffal, illetve az esemény arculatához illeszkedő tematika okán Rubik-kocka versenyek is lesznek. Minderről bővebben az esemény weboldalán és közösségi média felületein lehet olvasni.

Szóljon hozzá!