ZETApress

hírportál

Újabb bronz a judo GP-n!

Ungvári Attila is bronzérmet nyert a Judo GP Budapest tegnapi, 2. napján. A magyar válogatott szinte lekopírozta a pénteki 1. versenynap eredményeit: ezúttal Ungvári Attila állhatott fel a dobogó 3. fokára, Özbas Szofi pedig 5. lett a Papp László Budapest Sportarénában megrendezett viadalon. Fotóink Horváth György, MJSZ felvételei.

11 judosunk lépett tatamira a Budapest Judo Grand Prix szombati versenynapján, heten közülük sikerrel vették az első akadályt. Tóth Botond, a szegediek fiatalja, a 73 kg-ban hongkongi riválisát győzte le ipponnal, Végvári Martin (Mogyi-Bajai JC) a kirgiz Turszunalijevet intézte el vazarival, Szabó Frigyes (UTE) az algériai Nurine ellen hosszabbításban csikarta ki a sikert, a 81 kilósoknál Nerpel Gergely (Rákosvidéke Hajtós DSE) a togói színekben induló Denanyoh ellen ipponnal lépett tovább.

A 2. mérkőzésen valamennyien erősebb riválissal szemben maradtak alul, de akadt emlékezetes búcsú is: a tavalyi budapesti bronzérmes Szabó Frigyes alaposan megszorongatta a japánok háromszoros világbajnokát, Ebinuma Maszasi végül csak a hosszabbításban, 7 és fél perces küzdelem után tudta megszerezni a továbbjutást érő győzelmet.

A nagy közönség-kedvenc Ungvári Miklós (Ceglédi VSE), a 73 kg negyedik magyar indulója Marco Maddaloni, a másik valóságshow-hős ellen lépett tatamira az első összecsapásán. Az ifjabbik Maddaloni (testvére, Giuseppe 2000-ben olimpiai bajnok volt) néhány hónapja nyerte meg Olaszországban A híres sziget című túlélőversenyt, melyen három hónapon át napi 120 gramm rizzsel kellett beérnie. A 73 kg-s judos ? aki 2004-ben és 2005-ben is U23-as Európa-bajnok volt ? 63 kilogrammosra fogyott a show végére, de győzött, s napjainkban ő az egyik legismertebb sportember Itáliában.

Csakhogy az olasz szövetséggel megromlott a viszonya, s immár albán színekben tért vissza a tatamira, több mint hároméves kihagyás után ? egyelőre csupán egyetlen mérkőzés erejéig, hiszen Ungvári Miklós nem hagyott neki esélyt a továbblépésre, magabiztosan ? egy utolsó pillanatokra tartogatott vazarival ? szerezte meg a győzelmet. A 38 esztendős magyar klasszis a 2. körben is folytatta menetelését, az amerikai Wright elleni ippongyőzelem után az Ázsia-bajnokság bronzérmese, az üzbég Turajev ellen már nem sikerült továbblépni, nagy küzdelemben, a hosszabbítás 9. percében kapta meg a 3. intését olimpiai ezüstösünk.

A 81 kg-ban fivére, az immár kétszeres Európa-bajnok Ungvári Attila ragyogóan szerepelt. A ceglédi versenyző erőnyerőként kezdett, majd könnyedén túljutott a jordán Alziddinen, hogy aztán a 3. fordulóban egy rágósabb falat, a hollandok junior világ- és Európa-bajnoka, a világ-ranglista 5. helyezettje, a holland de Wit következett, de egy vazarival ő is kapitulált. A legjobb nyolc közé jutásért az üzbég Boltabojev próbálta meg Karvaly útját állni, de nagyon rosszul járt, Ungvári Attila gáncsánál a bal lába leragadt, az ippon kihirdetése után hordágyon kellett levinni a tatamiról. A magyar judoka az ünneplés helyett aggódva próbált segíteni Boltobajevnek. Reméljük, hogy nem lett súlyos a sérülés!

A negyeddöntőben a kazah Hamza volt Bíró Tamás tanítványának riválisa, a ceglédi versenyző pedig valósággal szárnyakat kapott a közönség lelkes biztatásától, s a 3. percben ipponnal megnyerte a mérkőzést. Az elődöntő viszont nem úgy alakult, ahogyan szerettük volna, hiszen Grigalasvili a hátára passzírozta a féltérdre ereszkedő magyart, s az ippon azt jelentette, hogy a grúz judos jutott a döntőbe, Ungvári Attila pedig a bronzmeccsen, a grúz származású, osztrák színekben versenyző Borchashvili ellen javíthatott.

Ismét egy szoros, a végletekig kiélezett csatát láthattunk, amelynek során a mérleg nyelve erre is, arra is billenhetett volna. Az idegek párharcát végül 6 és fél perces küzdelemben Ungvári Attila nyerte, egy vazarival. Így a Ceglédi VSE versenyzője állhatott fel a dobogó 3. fokára. ? Borzasztó hosszú nap volt, de nagyon örülök, hogy sikerült érmet nyernem! Óriási köszönet a közönségnek, hogy ennyien eljöttek nekünk szurkolni, az érmet pedig édesanyámnak ajánlanám, aki 70 évesen is végigszurkolta az egész napot ? nyilatkozta újdonsült bronzérmesünk, akinek bal szeme mellett hatalmas monokli éktelenkedett.

? A második meccsen a holland ellen kaptam egy nagyot, de a többi meccsen sem kíméltek. A bronzmeccsen az ellenfelem nagyon jól eldugta végig a jobb karját, nem tudtam megfogni, az indításaim sem voltak olyan jók, de a végére már úgy éreztem, fárad egy kicsit, végre sikerült megfognom, s amikor megvolt a fogás, arra gondoltam, most vagy soha. Sikerült egy kombinációval eldobni ? értékelte Attila a győzelmet.

A ceglédiek nagy napja volt a nőknél is ez a szombat: Özbas Szofi, a 17 esztendős ifjúsági olimpiai bajnok letette a névjegyét a felnőttek között is! Elsőként mindjárt egy nagyágyút, a 2017-es budapesti felnőtt vb bronzérmesét, a mongol Baldorjt győzte le vazarival, majd a kétszeres Panamerican Open-győztes amerikai Galles-n is túljutott hosszabbításban, egy vazarival. Következett a negyeddöntő, az ugyancsak Panamerican Open-győztes mexikói Awiti Alcaraz ellen. Özbas Szofi kétszer is leszorította riválisát, s a két vazarival megnyerte a párharcot, s bejutott az elődöntőbe.

A döntőbe jutásért a súlycsoport egyik nagy alakját, az olimpiai bronzérmes brazil Quadrost kellett volna legyőzni, de ez a feladat most még nem sikerült Bíró Norbert versenyzőjének, ipponnal a brazil jutott a fináléba.A bronzmeccsen is egy nagyon erős közép-amerikai judos várt a magyar fiatalra, a kétszeres kontinensbajnok Del Toro Carvaljal alaposan megdolgozott a győzelemért, a 4 perces mérkőzés végén a kubai nyert, de hatalmas taps köszöntötte a fiatal magyar versenyzőt: Özbas Szofi 5. helyen végzett pályafutásának első felnőtt IJF World Tour-eseményén!

Flóri Miklós rangos elismerése

A délutáni program első eseménye egy rangos elismerés átadása volt: Flóri Miklós, az Országos Dankollégium elnöke Marius L. Vizertől, a Nemzetközi Judo Szövetség elnökétől vehette át a 8. danfokozatról szóló diplomát. Magyarországon egyedül a néhány hónapja elhunyt Galla Ferenc kaphatta meg a 9. danfokozatot, Flóri Miklós mellett a tanítványait olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címekig vezető Hangyási László rendelkezik 8. danfokozattal, rajtuk kívül két korábbi szövetségi kapitány, a szép emlékű Horváth István és Moravetz Ferenc ért el ilyen magas fokozatot a mesterek között.

Újabb címvédőnk a tatamin: A Budapest Judo Grand Prix 3. ? egyben utolsó ? mai versenynapján 15 judosunk lép tatamira, többek között a 90 kg-s súlycsoport címvédője, a vb-ezüstérmes, az olimpiai kvalifikációs rangsorban 3. helyezett Tóth Krisztián, aki ? mint múlt hete megírtuk ? a 30. Nyári Universiaden az első érmünket nyerte.

Szóljon hozzá!