ZETApress

hírportál

Fáy utcából Barcelonába

Barcelonában focizhat a Danone Focikupa magyar győztese. Idén is egészséges táplálkozásra nevelte a gyerekeket a legnagyobb U12-es labdarúgó torna ? tudtuk meg délelőtt a Vasas Fáy utcai Sporttelepén.

Barcelonában képviselheti Magyarországot az a gyermek labdarúgócsapat, amely megnyeri a Danone Focikupa a Gyermekekért torna hazai döntőjét. A kupa célja minden évben ugyanaz: egészséges életmódra, kiegyensúlyozott táplálkozásra oktatni a fiatalokat, egy felejthetetlen sportélményen keresztül. A torna hazai nagykövete Vincze Ottó, de a magyar győztes a barcelonai kupán Carles Puyollal, a Danone Focikupa 2019-es évi nemzetközi nagykövetével is találkozhat. A budapesti fináléban a SC Hírös-Ép, a Videoton, az FC Ajka, a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia, a Vasas, a Budapest Honvéd, az Érdi VSE, a Debreceni Labdarúgó Akadémia, valamint az MTK, az ETO FC, a DVTK és a PMFC együttesei lépnek pályára.

A vezető felnőttkori betegségek, a szív- és érrendszeri problémák, valamint a cukorbetegség a világ számos országában és Magyarországon is kapcsolatban állnak az egészségtelen életmóddal. Az ismeretterjesztést és a prevenciót éppen ezért nem lehet elég korán elkezdeni: már gyerekkorban ösztönözni kell a rendszeres sportolást és a megfelelő táplálkozást. A Danone ennek előmozdítása érdekében indította el és szervezi meg immár közel 20 éve a Danone Focikupát.

A FIFA által is elismert, 10-12 éves gyermekeknek szóló sporteseményt, amelyben minden évben közel 2,5 millió gyermek vesz részt világszerte, Magyarországon az EMMI támogatásával, az MLSZ Grassroots Programmal és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével együttműködve rendezi meg a vállalat. A torna 12 hazai regionális elődöntőjében az idén 96 csapat közel 1200 gyermek labdarúgója vett részt, akiket a sport és a foci szeretete mellett egészséges életmódra és kiegyensúlyozott táplálkozásra is oktatott az idén 100 éves vállalat.

? Az egészséges életmód népszerűsítése kulcsfontosságú, hiszen Magyarországon megtorpant ugyan a túlsúlyos és elhízott gyerekek aránya, de továbbra is minden harmadik 10 év körüli gyereknél kritikusan alacsony a csontok növekedéséért felelős kalcium bevitele, negyedüknél pedig a zöldség-és gyümölcsfogyasztás is messze elmarad az ideális mennyiségtől. A Danone felelős vállalatként szeretné kivenni a részét a társadalmi szemléletformálásból, ezért szervezzük meg ismét a Danone Focikupa a Gyermekekért tornát. Az ismeretterjesztés játékos formája pedig nem eredménytelen: örömmel látjuk, hogy a bajnokságban érintett 10-12 éves korosztály egyre többet tud a megfelelő táplálkozásról ? mondta Gyergyói-Szabó Anita, a Danone külső kommunikációs menedzsere. ? Hisszük, hogy tudatos táplálkozással nemcsak a saját egészségünkért, de környezetünk védelméért is sokat tehetünk, ezt fogalmaztuk meg: Egy életünk van és egy bolygónk (One Planet, One Health) elnevezésű víziónkban is ? tette hozzá.

A kupa keretében a Danone minden évben jótékonysági programot is hirdet. Tavaly a Nagycsaládosok Országos Egyesületének egészségtudatos programjait támogatta a vállalat, az idén pedig a tornában résztvevő labdarúgó akadémiák növendékeivel közösen sportszereket és sportruházatot gyűjtöttek az állami gondoskodásban vagy nevelőszülőknél élő sportolók számára.

A kupa állandó nemzetközi nagykövete immár 10 éve a francia futball legenda: Zinédine Zidane, magyarországi fővédnöke pedig Nyilasi Tibor, az MLSZ elnökségi tagja. Az esemény hazai nagykövete az idén Vincze Ottó válogatott labdarúgó volt, aki személyes jelenlétével, tanácsaival buzdította és segítette a kupa részvevőit. A gyerekek Barcelonában ősszel olyan hírességekkel is találkozhatnak, mint a világ egyik legjobb hátvédjeként számon tartott Carles Puyol, az FC Barcelona volt csapatkapitánya, aki a 2019-es év nemzetközi nagykövete. A barcelonai világkupa különleges eleme, hogy azon egyszerre vesz majd részt a tavalyi győztes Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia és az idei magyar kupagyőztes csapat.

Szóljon hozzá!