ZETApress

hírportál

Része-e a lakásnak a fagyasztott hús?

Bírósági történetek ? 32

A nyugdíjas házaspár egész évben gyűjtögette a pénzt és sikerült egy kéthetes beutalót szerezniük Hévízre. Nemrég vásárolták mélyhűtő ládájukat Is: még indulás előtt telerakták hússal. Legalább 40 kilót fagyasztottak le. A lakás üresen maradt. Megkérték a menyüket, hogy nézzen át a harmadik házból néhanapján. Öntözze meg a virágokat, kapcsolja fel a villanyt, ürítse ki a levélszekrényt. Ne gondolhassák a betörők, hogy gazdátlan a ház.

A menyük először csak egy hét után ? vasárnap ? érkezett. Siralmas látvány fogadta. A mélyhűtő előtt hatalmas tócsa. Kiolvadt az összes hús. A lakásban nem volt áram. A jelekből ítélve az áramszünet több napja bekövetkezett. Ha a fiatalasszony előbb érkezik, a kár elmarad. Az áramszolgáltató ugyanis azonnal kijött, elhárította a hibát, csak épp a hús ment tönkre addigra. A családfő a telefonhívásra azonnal hazajött Hévízről. Abbahagyta nyaralását, nem is ment már vissza többé.

Azóta is kérdés, hogy a kárt ki térítse meg? A lakás biztosítva volt, de a biztosítási szerződés az ilyen károkra nem vonatkozik. A hús nem része a lakásnak. Emberünk mégis a biztosítót perli. 12 ezer forint kártérítést követel. A bíróság nehéz helyzetben van. A biztosító nem akar fizetni. A hűtőláda még garanciás volt, de az nem is hibásodott meg. Mikor újra lett áram, automatikusan bekapcsolt. 24óráigkénecsakmegőriznie a húst, most viszont többször 24-ig volt a lakásban áramszünet. Az áramszolgáltató sem lehet a hunyó, mert az értesítés után azonnal kijöttek. Talán ha van ilyen esetekre viszonossági biztosításuk a biztosítóval, valamit lehetne keresni.

Emberünk most az Állami Biztosítóra haragszik, Úgy véli, hogy a hűtőládában tárolt hús is része a lakásnak, az is a falakon belül volt, így az abban esett kárt is meg kell fizetni. A sok hús egyébként elő is volt készítve főzésre. No, nem lett az egész felvágva pörköltnek, csak 1-2 kilónként csomagolva, de így is sok munka volt már vele. A biztosító iránti haragjában azóta már a biztosítást is lemondta. Csak nehogy kigyulladjon később a lakás, mert akkor földönfutó lesz szegény!

A perben a szakértők meghallgatása még hátravan. Isten malmai lassan őrölnek, télnél előbb nem nagyon lesz vége, s az ominózus nyaralás még tavaly nyáron történt. Talán, ha a kedves rokon nem vár egy hetet a virágok locsolásával, s ígéretéhez híven naponta átmegy a közeli lakásból, mind az idős házaspárt, mind a bíróságot megkímélhette volna a felesleges procedúrától. S ha már a baj úgyis megtörtént, hagyhatta volna apósát, anyósát nyugodtan nyaralni. Ráértek volna egy hét múlva is megtudni a rossz híreket. Akkor legalább a nyaralásuk nem romlott volna el a hússal együtt!

Szóljon hozzá!