ZETApress

hírportál

Kék fény a tisztiiskolán

Bíróságok segítői ? 20

Ki szeretné vajon, ha színes képernyőjén fekete-fehérben látna valamit? Nos az ujjlenyomatokat vizsgáié bűnügyi technikusok ilyenkor boldogok. A High-Scope számítógép ezzel jelzi, hogy a helyszínen talált ujjlenyomat megegyezik a gyanúsítottéval. A kép már a legkisebb eltérés esetén is elszínesedik. Ne menjünk bele most a bonyolult műszaki magyarázatba, lényeg az, hogy csak a három alapszín tökéletes egybeesése ad fehér, hiánya viszont fekete színárnyalatot.

A fentiekről a Rendőrtiszti Főiskola Kriminalisztikai tanszékén győződhettem meg a ?90-es évek elején a Pandúr főmunkatársaként, míg az eligazodásban dr. Lichtblau György tanszékvezető segített. A tanár úr igazságügyi kéz- és gépírás szakértőként is elismert szaktekintély a kriminalisztikában, s németes neve magyarul kék fényt jelent. Sztorit várok tőle, de ilyennel nem szolgálhat.

A helyszíni szemléken sosem az érdekes, amit a közvélemény annak tart, amin az emberek hetekig elcsámcsoghatnak. Ott mindig minden nyomot alaposan rögzíteni kell, a bizonyítási eljárás során nagy jelentőségű a helyszín alapos vizsgálata. Ezért nem jó, ha sokan vannak jelen, ha sokan tapossák a nyomokat. A főiskolai hallgatókat ezért nem is viszik ki a tetthelyre. Folyamatban lévő ügy egyébként sem használható oktatási célra. Igaz, a videofelvételekből gyakran ragadnak ki epizódokat, amit a hallgatók kielemeznek, értékelnek. Vigyázni kell az elrettentő példák bemutatásával, mert a rossz példa itt is ragadós.

Könnyebben jegyzik meg a rosszat, mint a követendőt. Különösen vonatkozik ez azokra a hallgatókra, akik tanulmányaik megkezdése előtt már végeztek hasonló munkát. Nehéz levetkőzniük a rossz beidegződést. S hogy mely eszközök használatát kell elsajátítaniuk? Fényképezni, előhívni, nagyítani minden rendőrtisztnek tudni kell. A kriminalisztika nem csak a bűnügyi, de a közlekedési, közrendvédelmi és igazgatásrendészeti szakon is kötelező tananyag. Az összrendőri szemlélet értelmében egy bűncselekményt, például egy okirat-hamisítást, hamis forgalmi engedélyt vagy személyi igazolványt illik felismerni.

Megtanulják a tanszéken az ujjnyomok, lábnyomok rögzítését, szagnyomok konzerválását, s a fémkeresés technikáját is. Egy lövés színhelyén bizonyító erejű lehet a fűből kihalászott töltényhüvely. Betörések helyszínén az elkövetés tárgyára utaló nyomokat is tudják rögzíteni, s ha előkerül a betörőszerszám, a már korábban említett számítógép mikro kamerája segítségével a cselekmény bizonyítható. A főiskolán minden eszköz megtalálható, amelyekkel a rendőrtiszt munkahelyén később találkozhat. Oktatóik is tíz-húsz évet töltöttek a gyakorlatban a bűnüldöző pályán. Mindannyian igazságügyi szakértők, s a bíróságok jelenleg is igénybe veszik munkájukat.

Több idegen nyelvet beszélnek, s a hallgatóknak is el kell sajátítani legalább egyet az államvizsgához. Ösztönző erejű, hogy külföldre ? Német-és Franciaországba ? mehet a magyar rendőr tanulni. Nem csak a korszerű módszereket sajátíthatja el, de olyan emberi kapcsolatokra is szert tesz, amit később felhasználhat munkája során. A főiskolára is érkeznek vendégelőadók Németországból, Hollandiából és Közép-Európából. Persze a magyarok sem maradnak le mögöttük. Az Igazságügyi Műszaki Szakértői Intézet igazgatója gyakran tart előadást robbantási témákban.

A jogszabályok változása a főiskolát, a tanszéket is nehéz, de megoldható feladatok elé állítja. A tankönyvírásnál a jövő útja lehet, hogy témánként egymásra épülő jegyzeteket kell majd írni, s az esetleges változásokat könnyebb lesz így korrigálni. Egyre inkább elszaporodnak a gazdasági bűncselekmények, s ezek visszaszorítására a kriminalisztikai, módszerek tökéletesítése szükséges. Még szerencse, hogy a bűnözők általában csak egy joghézagra figyelnek, s eszükbe sem jut, hogy a kibújásuk egy másik jog-szabályt sért. A rendőrök feladata, hogy átlássák az egész folyamatot, s ott fogják meg a delikvenst, ahol meglehet. A gazdasági nyomozók képzésével most ezt szeretnék elérni, s ők is hasznos ismereteket szerezhetnek az alezredes birodalmában.

Szóljon hozzá!