ZETApress

hírportál

Forintos úr szerencséje

Bírósági történetek ? 13

Sokan félnek, ha 13-a péntekre esik. Hősünk ? nevezzük Forintos úrnak ? ekkor állt a bíróság elé. Mint többszörös visszaeső, bilincsben érkezett a Markó utcába. Választékosán beszélt. A főbérlő italozó életmódot folytatott, kezdte vallomását. Rövidesen kirajzolódott az egy hónappal korábbi esemény.

Forintos urat akkor még terhes élettársával együtt egy idősebb férjes asszony fogadta lakásába. Albérlőként jelentkeztek, havi háromezret kellett mindig előre fizetniük. A lakás ajtaján két zár volt, de csak egyhez kaptak kulcsot. Azóta sem érthető, ezt is minek, hiszen csak a főbérlő tudta beengedni őket a lakásba. Nevezzük őt Morcos Ellának.

Az ominózus éjszakán Morcika csúnyán berúgott. Állandóan zörgött a fiatalok ajtaján. Beszélgetni akart, de ők álmosak voltak. A kicsi nemrég született, és keservesen sírt, amikor a dörömbölésre felriadt. Szülei jobbnak látták, ha elviszik otthonról, s a közeli rokonoknál kértek hajnali egykor szállást. A híd alá mégsem mehettek.

Másnap vissza akartak menni, de Ella útjukat állta az ajtóban. ? Csak a testemen keresztül! ? mondta, de Forintos ehhez nem érzett hajlandóságot. Feleségét valahogy jobban szerette. Egy szatyor ruhával kellett beérnie, amit Morci kiadott. Egy hétig jártak vissza, de a lakásba nem tudtak bemenni. Az albérleti díj háromnegyede is visszajárt volna, meg a szekrényből is a ruha közé rejtett 500 forint, de Ella erről hallani sem akart.

Forintosnak végül is elfogyott a türelme. ? Engedj be a holmimért! ? kiabált, de Ella hajthatatlan maradt. Vendégei voltak, így félnie sem kellett a fiatalembertől, mégis csak az ajtón keresztül társalgott. A férfi már unta a sorozatos megszégyenítést, így tokostól rúgta be a lakótelepi lakás ajtaját. Egyéb tettlegesség nem történt, Ella feljelentése alapján mégis letartóztatták. A tárgyalásig éppen egy hónapot töltött hűvösön.

Az ügyész elsősorban azt nem értette, hogyan lehet az ajtót egy rúgással betörni. Morci tanúként ekkor vallotta be, hogy már a férje is betörte korábban, mert őt is rendszeresen kizárta, ö már ilyen kizárós típus! A lakás biztosítva volt, mégsem fordult hozzájuk a kárigénnyel, hadd fizessen Forintos minél többet. Az ajtó megjavíttatása is azért került hétezer forintnál jóval többe, mert a korábbi rongálások árát is most kellett megfizetni. Igaz, ez majd egy későbbi polgári per része lesz, a büntetőtanács most ebben nem döntött. Csak megállapította a tényeket.

Forintos úr megrovásban részesült, és azonnal szabadult. Neki szerencsés nap a péntek 13-a! Van hová mennie, élettársa Óbudán szerzett már lakást. A polgári perben az ötszáz forintját és a 2500 forintos albérleti túlfizetést is követelni fogja Morcikától. Az előzetesben eltöltött egy hónapért viszont ki kárpótolja? A volt főbérlőnek erre is gondolnia kellett volna, amikor kizárta a lakásból a holmijáért hazatérő lakót!

Szóljon hozzá!